A jamaicaiak saját testi épségüket sem kímélték, mindhiába

Végletekig kiélezett versenyt hozott a férfitávolugrás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon. Az esélyes Miltiadisz Tentoglu kis híján karrierje legfájdalmasabb vereségét szenvedte el, de az utolsó sorozatban az élre állt. A görög nélkül a jamaicaiak besöpörték volna az összes érmet, így viszont a legértékesebbről lemaradtak a karibi ugrók. Így is van ok az örömre Jamaicában, két futószámban is váratlan aranyérmet nyert az ország.

2023. 08. 24. 21:32
Carey McLeod távolugrás
Budapest, 2023. augusztus 24. A jamaicai Carey McLeod a férfi távolugrás döntõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 24-én. MTI/Derencsényi István Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti atlétikai világbajnokság csütörtök esti programjának első döntőjét a férfitávolugrók számára rendezték meg. Az olimpiai bajnok Miltiadisz Tentoglu bekezdett, elsőre 8,50 méterig jutott. A második sorozatban megelőzte őt a selejtező legjobbja, a jamaicai Wayne Pinnock, aki ugyanúgy 8,50-ig jutott, de előtte volt egy 8,40-es kísérlete is.

Miltiadisz Tentoglu
Miltiadisz Tentoglu győzelmét nem tudták megakadályozni a jamaicaiak. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tentoglu a harmadik sorozatban 8,39-et ugrott, azaz a második legjobb ugrások közötti egy centiméter döntött volna a riválisa javára. A görög a tavalyi vb-n sem örült az ezüstérmének, akkor az utolsó sorozatban vesztette el a versenyt a kínai Vang Csia-nannal szemben, ez most még fájdalmasabb vereség lehetett volna.

Ezúttal azonban a hatodik sorozat a görögnek kedvezett: 8,52-re javított, és erre Pinnocknak már nem volt válasza.

A huszonöt éves Miltiadisz Tentoglu ezzel begyűjtötte az utolsó hiányzó fontos címet is az olimpiai, a fedett pályás világbajnoki és az összesen öt, Európa-bajnokságon nyert arany után.

A görög versenyző nélkül hármas jamaicai győzelem született volna, Pinnock mögött ugyanis két honfitársa zárt: a bronzérmet a 2019-es bajnok Tajay Gayle szerezte meg, szintén a hatodik ugrásának köszönhetően. Carey McLeod lemaradt a dobogóról, s lehet, hogy legalább ennyire fog fájni neki az, hogy övé volt a döntő leglátványosabb ugrása.

A jamaicaiak így sem maradtak arany nélkül a csütörtöki programban: a 100 méteres gátfutást nagy meglepetésre Danielle Williams nyerte. A korábbi fordulókban az amerikai Kendra Harrison mutatta a legjobb formát, de a korábbi világcsúcstartó a döntőben megint nem tudta kihozni, ami benne volt, harmadik lett, és továbbra sincs aranyérme szabadtéri világversenyről.

A férfi 400 méter után még vidámabbak lehettek a jamaicaiak: a nagy esélyes Steven Gardiner sérülése után teljesen nyílt döntőt a huszonegy éves Antonio Watson nyerte meg.

Női 400 gáton viszont nem született meglepetés: a toronymagas esélyes holland Femke Bol túltette magát az első nap drámáján, és fölényes győzelmet aratott.

A kalapácsvetés teljesen kanadai versenyszám lett a vb-n: Ethan Katzberg meglepő sikere után a nők között Camryn Rogers nyert, méghozzá olyan erős sorozattal, hogy még a negyedik legjobb dobása is aranyat ért volna.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Carey McLeod veszélyes mutatványt úszott meg (Fotó: MTI/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.