Így esett össze a vb topfavoritja a Nemzeti Atlétikai Központban + videó

A budapesti atlétikai világbajnokságon csütörtökön rendezik a férfi 400 méteres síkfutás döntőjét, de a topfavoritot nem láthatjuk a Nemzeti Atlétikai Központban. Az olimpiai bajnok, az idei világranglistát vezető bahamai Steven Gardiner kedden az elődöntő célegyenesében fájdalmas arccal csuklott össze.

2023. 08. 23. 9:54
GARDINER, Steven
Budapest, 2023. augusztus 22. A bahamai Steven Gardiner megsérül a férfi 400 méteres síkfutás elõdöntõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes volt, hogy a vb-n férfi 400 méteren a harmadik elődöntős futamot a nyolc versenyző közül csak hat fejezte be. Előbb a 8-as pályán a váltóban olimpiai bronzérmes botswanai Bayapo Ndori sérült meg, a célegyenesbe fordulva pedig a 6-os pályáról a bahamai Steven Gardiner dőlt ki. 

Steven Gardiner
Steven Gardiner hordágyon hagyta el a pályát. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Steven Gardiner volt a topfavorit

A 27 éves bahamai személyében a szám legnagyobb esélyesét veszítettük el, aki a regnáló olimpiai bajnok, s a 2019-es dohai vb aranyérmese. Gardiner 43,74 másodperces idővel vezeti az idei világranglistát, és ezt az eredményt július 19-án a székesfehérvári Gyulai Memorialon érte el. A világranglistán a második helyen a zambiai Muzala Samukonga áll 43,91-gyel, de ő itt sincs Budapesten, néhány nappal a vb kezdése előtt jelentette be hazája atlétikai szövetsége, hogy nem épült fel egy korábbi sérüléséből. Gardineren és Samukongán kívül idén más még nem futott 44 másodpercen belül. Az elődöntőben a jamaicai Anton Watson jegyezte a legjobb időt, 44,13 másodpercet, s hatalmas egyéni csúcsot ért el, neki a vb előtt 44,54 volt a legjobbja.

A combizom-sérülést szenvedett Gardiner hordágyon hagyta el a pályát, de azóta már hírt adott magáról.

„Sajnos a szezonomnak vége, de jól vagyok. Szeretnék köszönetet mondani a vb orvosi stábjának, a bahamai csapatnak, a menedzsmentemnek, az edzőimnek, a szurkolóimnak és szponzoroknak, akik mindig kitartanak mellettem” – írta a közösségi oldalán az atléta.

Ma négy számban hirdetnek bajnokot a vb-n: férfi 1500 méteren és 400 gáton, valamint női 400 méteren és rúdugrásban. 

Borítókép: Steven Gardiner a célegyenesbe fordulva sérült meg (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.