Milák Kristóf sokat keresett itthon, de most jóval több van a kasszában

Jövő szombaton megkezdődik Magyarország történetének legrangosabb sporteseménye, a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, amelyen a nemzetközi szövetség 8,498 millió dollár (2,97 milliárd forint) pénzdíjat oszt ki. Ez is rekord itthon, az eddigi csúcsot a tavalyi budapesti vizes vb tartotta, amelyen összesen 5,72 millió dollárt (akkori árfolyamon 2,2 milliárd forintot) kaptak az érmesek és a helyezettek.

2023. 08. 11. 8:51
McLAUGHLIN, Sydney
Eugene, 2022. július 23. A nõi 400 méteres gátfutásban aranyérmes amerikai Sydney McLaughlin fényképezkedik a döntõ után, amelyen új világcsúcsot állított fel az Oregonban zajló eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon 2022. július 22-én. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a hivatalos honlapján tette közzé a budapesti világbajnokság pénzdíjait. A WA ugyanannyit fizet, mint a tavalyi, eugene-i vb-n, de akkor emelt az összegen, és azt kommunikálta, hogy az orosz szövetségre a doppingolás miatt kiszabott büntetés biztosította az alapot. Az egyéni versenyszámok győztesei 70 ezer dollárt kapnak, az ezüstérmesek 35 ezer dollárt, a bronzérmesek 22 ezer dollárt. A negyediktől a nyolcadik helyig sorrendben 16, 11, hét-, hat- majd ötezer dollár jár. A váltók győztesei csapatonként 80 ezer dollárt kapnak, a második helyezettek 40 ezer dollárt, a harmadik helyezettek 20 ezret. Utánuk 16 ezret, 12 ezret, nyolcezret, hatezret és négyezret érnek a helyezések.

világbajnokság
Jövő szombaton kezdődik a budapesti világbajnokság Fotó: Budapest 2023 NZrt.

Aki világcsúcsot ér el, annak 100 ezer dollár bónusz üti a markát, ugyanakkor a világcsúcs beállításáért nem fizetnek. A tavalyi vb-n a rúdugrásban 621 centis rekorddal győztes svéd Armand Duplantis, a női 400 méter gáton 50,68 másodperccel első amerikai Sydney McLaughlin-Levrone, valamint a női 100 méter gáton még az elődöntőben 12,12 másodpercet futó nigériai Tobi Amusan mehetett a kasszához. Amusan a döntőben aztán 12,06-tal győzött, de a hitelesítéshez szükségesnél nagyobb, 2,5 métes/sec-os hátszélben. A nigériai atlétanőről a közelmúltban kiderült, hogy egy éven belül három alkalommal is elmulasztotta a doppingellenőrzést, ami doppingvéségnek minősül. Amusan fellebbezett. A WA közölte, tisztáznia kell magát, s ha ezt megteszi, rajthoz állhat Budapesten. McLaughlin-Levrone új kihívást keresve nálunk 400 méter síkon indul, a duplázást a feszes időrend nem teszi lehetővé. A vb-n a pénzdíjazás 8,498 millió dollár lesz, ami 2,97 milliárd forint.

McLAUGHLIN, Sydney
 Sydney McLaughlin-Levrone szenzációsan futott a tavalyi vb-n Fotó: John G. Mabanglo

Viszonyításként: a tavalyi budapesti vizes vb-n a nemzetközi szövetség 5,72 millió dollárt (2,2 milliárd forintnál) osztott szét az érmesek és a helyezettek között. Az aranyérmesek 20 ezer dollárt, a másodikok 15 ezret,a harmadikok 10 ezret kaptak, a világcsúcs 50 ezer dollárt ért. – aki megnyerte a 100 és a 200 méteres pillangóúszást (kétszer 20 ezer dollár), utóbbit ráadásul világrekorddal (50 ezer dollár), s két ötödik helyezést ért el két gyorsváltóban (kétszer 1250 dollár) – összesen 92 500 dollárt, 35,15 millió forintot keresett a Duna Arénában.

Harmincnyolc egyéni címvédő a budapesti világbajnokság mezőnyében

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség közzétette, hogy a budapesti vb-n 202 ország több mint 2187 atlétája áll rajthoz. A végleges nevezési lista alapján a tavalyi vb 44 egyéni győztese közül harmincnyolcan jelezték részvételüket a magyar fővárosban. A jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce tovább javítaná csúcsát, és hatodik világbajnoki címét nyerné meg női 100 méteren, és a hatodik vb-aranyérmére hajt Pawel Fajdek, a lengyel kalapácsvető is.

A vb-n minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul. Közülük 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a magyar szövetség, melyet a WA jóváhagyott.

A vb-re belépőket a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon lehet vásárolni. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen kilenc esti és öt délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és hat ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

A gerelyhajító Kövér Fanni és az akadályfutó Kovács Ferenc Soma is bronzérmes lett a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon. Még kedden Csatári Jázmin kalapácsvetésben, Kocsis Luca pedig 100 méteres síkfutásban szerzett bronzérmet. Szerdán győzött a gerelyhajító Herczeg György, második lett 200 méteres síkfutásban Sulyán Alexa, és harmadikként zárt a kalapácsvető Csekő Miklós. Herczeg György, Kocsis Luca és Kovács Ferenc Soma a budapesti vb-n is rajthoz áll.

Borítókép: A női 400 méteres gátfutásban aranyérmes amerikai Sydney McLaughlin fényképezkedik a döntő után, amelyen új világcsúcsot állított fel az eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon 2022. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.