Szoboszlai ünnepelhetett, egy új légiós villámrajtot vett külföldön

Marco Rossi a héten kihirdeti a keretét a szerbek elleni Európa-bajnoki selejtezőre és a csehekkel játszandó felkészülési mérkőzésre. A szövetségi kapitány ezúttal is több jó hírt kapott a külföldön játszó magyar futballistákról, akik közül Szoboszlai Dominik továbbra is biztos pont a Liverpoolban, Willi Orbán remekelt a Leipzigben, Gazdag Dániel ismét góllal segítette a Philadelphiát, a legújabb magyar légiós, Mocsi Attila góllal mutatkozott be a török Caykur Rizesporban, Loic Nego pedig gólpasszt adott a francia élvonalban.

2023. 08. 28. 5:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jött, látott, győzött – így is össze lehet foglalni Mocsi Attila, a legújabb magyar légiós utóbbi néhány napját. Szinte pillanatok alatt óriásit fordult a 23 éves védő sorsa, aki Zalaegerszegről korábban már bekerült keretébe. A hét közepén tudta meg, hogy érdeklődik utána a török élvonal újonca, a Caykur Rizespor, a két klub gyorsan megegyezett egymással, a török klub csütörtökön magánrepülőgépet küldött érte, pénteken bejelentették a szerződtetését, szombaton azonnal bekerült a Trabzonspor elleni bajnoki meccs kezdőjébe, a 20. percben gólt fejelt (ide kattintva nézheti meg), végig a pályán maradt, és végül 3-2-es győzelmet ünnepelhetett. Ez az igazi villámkarrier, és ha Mocsi Attila szerepel a jövő héten nyilvánosságra kerülő válogatott keretben, akkor már légiósként jöhet haza a felkészülésre.

Mocsi Attila nagyszerűen mutatkozott be  Fotó: Twitter

távozása után tehát ismét szerepel magyar játékos a török élvonalban, a Fenerbahcétől a német Hoffenheimbe szerződött magyar védő bemutatkozása viszont nem sikerült annyira jól a Bundesligában, mint Mocsi Attiláé, és ennek következménye is lett. A Freiburg ellen Szalai Attila öngólt rúgott, majd benne volt az ellenfél második góljában is, és emiatt a 2. fordulóban a kispadra került az újonc Heidenheim otthonában . Ott is ragadt a lefújásig, így nem lehetett aktív részese csapata 3-2-es sikerének. Az Union Berlin a még mindig lábadozó nélkül nyert 4-1-re a másik újonc, a Darmstadt vendégeként. A Freiburg nyögvenyelős meccsen nyert 1-0-ra a Werder Bremen ellen, kezdett, de a 61. percben még gól nélküli állásnál lecserélték, a győztes találatot pedig az éppen a helyére beállt Maximilian Philipp szerezte a 96. percben.

 

Dárdaiék csattanós választ adtak

Még mindig a Bundesligánál maradva, az RB Leipzig simán lépte le 5-1-re a Vfb Stuttgartot, végigjátszotta a meccset , már edz, de nem került még be a keretbe. A másodosztályban a Hamburg 1-0-ra nyert Hannoverben, Németh András a 95. percben állt be a győztesek közé. A Hertha az első három fordulóban pontot, sőt gólt sem szerzett, most viszont alaposan belehúzott: csapata 5-0-ra verte meg a Greuther Fürth együttesét, ifj. Dárdai Pál kezdőként lépett pályára, a 46. percben gólt szerzett, a 64. percben lecserélték, Dárdai Bencét a 78. percben becserélték, Dárdai Márton végigjátszotta a mérkőzést.

 

Nagyon elfogytak a magyar légiósok a nemzetközi kupákból. A Panathinaikosz ugyan még érdekelt a Bajnokok Ligája playoffjában, a görög csapat az első mérkőzésen 2-1-re kikapott a portugál Braga otthonában, ám Kleinheisler László a találkozó előtti napokban megsérült, és a visszavágón sem léphet pályára, ahogyan nem játszott a Volosz ellen 3-0-ra megnyert szombati bajnoki meccsen sem. Az Európa-Konferencialigában a Sepsi OSK hazai pályán 2-2-re végzett a norvég Bodö/Glimt együttesével, Varga Roland a 76. percben állt be.

Magyar részről a szokottnál is nagyobb figyelem irányul Angliára. A Premier League-ben ezúttal is végig ott volt a Bournemouth védelmének a bal oldalán a Tottenham ellen,

nem rajta múlt, hogy a csapata 2-0-ra kikapott otthon, a meccs nagy részében hatástalanította a Spurs egyik legnagyobb sztárját, az ötvenmillió eurót érő svéd Dejan Kulusevskit is. 

csapata, a Liverpool rangadót játszott annak a Newcastle-nak a stadionjában, amely a nyár elején a magyar válogatott csapatkapitányának a legbiztosabb kérőjének tűnt. A találkozó drámai fordulatot hozott, hiszen a Liverpool a 28. perctől emberhátrányban játszott, a hazai csapat vezetett a hajráig, kihagyott rengeteg helyzetet, ám a végén fordítani tudott, és nyert 2-1-re, a magyar válogatott csapatkapitánya, ahogy az eddigi PL-meccseit, ezt is végigjátszotta. 

Kerkez Milos megtette a magáét  Fotó: Twitter

Az angol harmadosztályban is két magyar szerepel, közülük Callum Styles tagja rendszeresen a válogatott keretnek, őt a Barnsley a 83. percben vetette be a Wigan otthonában, és így nyert 2-0-ra. A Stevenage tartalékkapusa Hegyi Krisztián volt a 0-0-ra végződött Portsmouth elleni találkozón. És, ha már alacsonyabb osztály: az olasz második vonalban a Pisa idegenben verte 2-0-ra a Sampdoriát, mindezt a kispadról figyelhette, Balogh Botond viszont végigjátszotta a Parmaban a Cittadella ellen 2-0-ra megnyert mérkőzést. A belga második vonalban Vancsa Zalán két hete győztes gólt lőtt, egy hete gólpasszt adott, és most ez utóbbit ismételte meg, a Lommel ezzel győzte le hazai pályán 1-0-ra a Deinzét.

Vancsa Zalán remek formában játszik Fotó: AFP

A ciprusi bajnokságban az Omonia Nicosia Lang Ádámot a kispadon tartva játszott 3-3-at a Karmiotissza vendégeként, nem sokkal odébb az izraeli Maccabi Bnei Raina Koszta Márkkal a csapatban végzett 1-1-ra a Netanya stadionjában. A francia élvonalban a Le Havre a Rennes-hez látogatott el, a hazai csapat már 2-0-ra is vezetett, a Loic Negóval felálló vendégek azonban kiegyenlítettek, 2-2 lett a vége, csapata második találatánál a magyar válogatott játékos adta a gólpasszt. 

 

Magyar gólok Észak-Amerikában

Európán kívülről jó hírek érkeztek a magyar légiósokról. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben két magyar szerepel, és mindketten eredményesek voltak. A Philadelphia Union idegenben lépett pályára, és csapata harmadik gólját szerezte a 38. percben tizenegyesből a DC United ellen 3-1-re megnyert meccsen. A válogatott támadó végigjátszotta a mérkőzést és a tizedik gólját lőtte a bajnoki idényben. Sallói Dániel hatodszor volt eredményes, már a 3. percben betalált a Sporting Kansas City San Jose Earthquakes elleni hazai 3-0-s győzelme alkalmával. A magyar játékos a 77. percig volt a pályán. 

 

GAZDAG DÁNIEL ÉS SALLÓI DÁNIEL GÓLJAI

a dél-koreai első osztályban szerepel, csapata, az Ulszan Hyundai idegenben játszott 2-2-t a Szöul vendégeként, a magyar csatárt az 59. percben küldte a pályára az edzője.

A szlovák élvonal 5. fordulójában a Dunaszerdahely hazai pályán 2-1-re kikapott a Besztercebányától, a DAC ezen a mérkőzésen búcsúztatta el korábbi csapatkapitányát, a nyáron Fehérvárra szerződött Kalmár Zsoltot. A magyar válogatott Bolla Bendegúz a svájci Grasshoppersnél töltötte az elmúlt két idényt kölcsönben, majd visszatért a Wolverhamptonhoz, ott azonban Matt Doherty és Nelson Semedo is megelőzi posztján, így nem kapott lehetőséget. Bollának gyakorlatilag még nincsen csapata, ezért aligha kap meghívót Marco Rossitól Szerbia és Csehország ellen, így elhagyja Angliát, és minden jel arra mutat, hogy a 17-szeres svájci bajnok, Európa-liga-csoportkörös Servette-hez csatalkozik. Az előző idényben bajnoki ezüstérmes klub kölcsönben szerzi meg a magyar védőt, de vételi opcióval, tehát jövő nyáron végleg megvásárolhatja. 

Borítókép: Szoboszlai Dominik újra győztes meccset játszott végig Liverpoolban (Fotó: AFP/Lindsey Parnaby)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.