Gerard Piqué után az olasz kapitány is kínos helyzetbe került

Zajlik a Davis-kupa világdöntője, s szerdán már a nézőszámra sem lehetett panasz. Kedden viszont a háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinka éles kritikát intézett a korábbi Barcelona-labdarúgó Gerard Piqué felé. A csoportkör látogatottságán nem fog segíteni, hogy szerdán a négy rendezőből három is vereséggel kezdett, különösen az olasz csapat szövetségi kapitánya, Filippo Volandri került kínos helyzetbe.

2023. 09. 14. 8:47
Dani Alves Gerard Piqué
Barcelona's Brazilian defender Dani Alves (C) and Barcelona's Spanish defender Gerard Pique react during a training session in Barcelona on March 19, 2022, on the eve of the Spanish League football match against Real Madrid. (Photo by Josep LAGO / AFP) Fotó: AFP/Josep Lago
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Davis-kupa 1900 óta íródó történetének jelentős részében az egyik fél otthonában zajló párharcokból állt, a Davis-kupa-hangulat pozitív kifejezésként terjedt el a teniszben. 2019-re azonban a Gerard Piqué vezett Kosmos cég átalakította a sorozatot, létrejött a világdöntő, amelytől azt remélték, hogy a futball-világbajnokság hangulatát idézi majd. Stan Wawrinka, a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci teniszező a franciák elleni párharc előtt rövid videóval tette egyértelművé, hogy hiába a papíron rangos párosítás, Manchesterben erre nem sokan kíváncsiak. Szerdán viszont éppen a brit csapat volt az egyetlen, amely rendezőként nyerni tudott, a horvát, a spanyol és az olasz csapat vereséget szenvedett, amely különösen utóbbi számára kínos.

Stan Wawrinka Gerard Piqué ellen is kikelt
Stan Wawrinka csak nevetni tudott Gerard Piqué válaszán (Fotó: PA /APMartin Rickett)

Franciaország a magyar válogatott legyőzésével jutott be a világdöntőbe, s ha végignézünk a tizenhatos világdöntős mezőnyön, kissé fájhat a szívünk, mert akad néhány csapat, amelynél Magyarország papíron erősebb kerettel rendelkezik. A francia nyilvánvalóan nem tartozik ezek közé, s még Svájc sem, azonban sem a US Open-nyolcaddöntős Dominic Stricker, sem a háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinka nem tudott meccset nyerni a gallok ellen.

Utóbbi nemcsak Ugo Humbert elleni játékával, hanem a manchesteri hangulattal sem volt elégedett.

Gerard Piqué válasza nem győzte meg Wawrinkát

Idén már Gerard Piqué cégének nincs köze a szervezéshez, de a tavaly visszavonult futballista így is úgy érezte, válaszolnia kell a kritikára.

Piqué arra hivatkozott, hogy tavaly 113 268 néző látta a csoportkörös küzdelmeket a helyszínen. Ez meccsenkénti átlagban 4719 nézőt jelent. A korábbi labdarúgó jelezte, hogy az idei szervezéshez már nincs köze, és a Nemzetközi Teniszszövetséghez (ITF) irányította Wawrinkát, amely egyelőre megőrizte a világdöntős formátumot.

Wawrinka válasza egyértelművé tette, hogy nem győzte meg az adat.

– A pályán rosszul alakult nap végén ez legalább megnevettetett. Nagyszerű lenne megérteni, hogy ha olyan nagy volt a siker tavaly, miért ért véget a huszonöt évesre tervezett együttműködés öt év után… – felelte Wawrinka.

Julien Benneteau, a franciák korábbi teniszezője nem volt ilyen cizellált, káromkodva szólította fel Piquét, hogy ne szóljon bele az ügybe, miután „tönkretette” a Davis-kupát.

Olasz és spanyol vereség

Szerdán már bemutatkoztak a rendező csapatok is minden csoportban, így több néző előtt zajlottak a párharcok. A hazai szurkolók azonban csak Manchesterben örülhettek, a britek 2-1-re nyertek a tavalyi döntős Ausztrália ellen.

A Marin Cilic és Borna Coric nélkül felálló horvát csapat amerikaiak elleni veresége egyáltalán nem volt meglepő, s a Carlos Alcaraz nélkül játszó spanyolok Csehország elleni veresége is benne volt a pakliban. Spanyolország és a Davis-kupa ezzel nehéz helyzetbe került, hiszen a hispánoknak Novak Djokovics csapata, Szerbia ellen kellene nyerniük, különben minden bizonnyal lemaradnak a hazai rendezésű végjátékról. S ha novemberben Málagában a negyeddöntők, netán az elődöntők vagy a finálé is kongó lelátók előtt zajlik, akkor újra aktuális lesz a Wawrinka által felvetett probléma.

A legkínosabb helyzetbe az olasz szövetségi kapitány, Filippo Volandri került, aki Fabio Fognini kihagyásával sok olasz drukkert magára haragított. Persze ha jönnének az eredmények, akkor nem lenne ebből probléma, a top 100-as játékos nélkül kiálló Kanada elleni 3-0-s zakó viszont egyelőre nem a kapitány döntését igazolja.

Borítókép: Gerard Piqué a labdarúgással már felhagyott (Fotó: AFP/Josep Lago)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.