Szoboszlai és Djokovics nyomában a dühös olasz játékos

Nincs megállás a teniszben, a US Open végeztével a héten a Davis-kupa világdöntőjének csoportkörét rendezik. Az immár huszonnégyszeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovics mellett friss tornadöntősként játszhatna a sorozatban Fabio Fognini is, aki a genovai challenger-versenyen jutott fináléba, ám ő néhány napja kikerült az olasz keretből.

2023. 09. 11. 14:29
Fabio Fognini
Italy's Fabio Fognini celebrates after winning against Canada's Felix Auger-Aliassime during their men's singles match on day two of the Roland-Garros Open tennis tournament at the Court Simonne-Mathieu in Paris on May 29, 2023. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) Fotó: AFP/Thomas Samson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tűnik el a telefonos ünneplés. A futballpályán és is megmutatta a közelmúltban, míg a teniszezők közül a US Open során Ben Shelton, majd éppen a fiatal amerikai ellen Novak Djokovics reagált így a sikerre. Az elmúlt hét végén Genovában az ünneplési forma eddigi legfeszültebb verzióját mutatta be a challenger-torna elődöntője után az olasz Fabio Fognini.

Novak Djokovics US Open
Novak Djokovics legújabb US Open-sikerét ünnepli. Fotó: MTI/AP/Manu Fernández

Fognini Djokovics kortársa, két nappal fiatalabb a szerb klasszisnál, csillaga azonban már nem ragyog annyira fényesen. A korábbi top 10-es olasz teniszező jelenleg a legjobb száz között sincs a világranglistán. Ennek ellenére rutinja, valamint jó párosbeli eredményei miatt szerepelt az olaszok előzetes Davis-kupa keretében, amelyben aztán alapos felfordulás következett be.

Filippo Volandri szövetségi kapitány mégsem számíthat két legjobb játékosára, Jannik Sinner pihenőt kért a US Open után, amely Matteo Berrettini számára csúnya sérüléssel ért véget. Volandri a két kieső hiányában is úgy döntött, hogy Fogninire sem számít.

Fognini és a telefonhívások

– Hétfőn Genovában ért a kapitány váratlan hívása, hogy hirtelen már nem férek bele az elképzeléseibe. Mindezt valódi indoklás nélkül közölte, ami rendkívül tiszteletlen azok után, amit az olasz teniszért tettem. A válogatott színeiben, telt ház előtt mindig 110 százalékot nyújtottam a pályán – reagált a döntésre Fognini, akinek népszerűséget jól jelzi, hogy a genovai challenger-verseny döntőjére is megtelt miatta az aréna.

Fognini a döntőt elveszítette az idei Roland Garros egyik váratlan hőse, a brazil Thiago Seyboth Wild ellen, viszont az elődöntő után, amelyben a szintén brazil Thiago Monteiro ellen nyert, ünneplésével a pályán is üzent Volandrinak: a rendkívül divatossá vált mozdulattal rácsapta a telefont.

Volandri, aki korábban csapattársa is volt Fognininek az olasz válogatottban, nem maradt adósa a játékosnak.

– Az elmúlt hónapokban nem teljesített úgy, ami szükséges lett volna a Davis-kupa-szerepléshez, rendszeresen meccseket adott fel és fizikális problémái voltak. A szövetség orvosi stábját felajánlottuk neki, de ő inkább pályára lépett a héten, ráadásul salakon, miközben a Davis-kupában fedett kemény pályán játszunk – mondta a kapitány, aki hálátlannak nevezte Fogninit.

Djokovics az egyetlen szupersztár

A top 10-ből csak Novak Djokovics vesz részt a Davis-kupa világdöntő csoportkörében, amelyet a héten négy helyszínen rendeznek. A szerb klasszis tavaly kihagyta ezt a fázist, nélküle pedig a válogatott nem jutott be a novemberi végjátékba. Idén Djokovics a Grand Slam-tornák mellett fő céljaként nevezte meg a sorozatot, amelyben eddig csak egyszer, még 2010-ben vezette végső győzelemre Szerbiát.

A valenciai csoportban összejöhetett volna az álommeccs Djokovics és Carlos Alcaraz között, ám a fiatal spanyol Sinnerhez hasonlóan lemondta a szereplést a US Openen elszenvedett veresége után. A top 10-ből Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov számára szóba sem jöhet a verseny, hiszen az orosz válogatott az ukrajnai háború miatt nem indulhat a Davis-kupában. Nem jutott a világdöntőbe Dánia (Holger Rune), Görögország (Sztefanosz Cicipasz), Norvégia (Casper Ruud) és Németország (Alexander Zverev) sem, az amerikai csapat pedig nem veti be Taylor Fritzet.

A legjobb nyolc közé jutó válogatottak a november 21–26. közötti egyenes kieséses szakaszra nevezhetnek olyan teniszezőt is, aki a csoportkörben nem játszott.

Davis-kupa, világdöntő, csoportbeosztás

A csoport (Bologna): Kanada, Olaszország, Chile, Svédország
B csoport (Manchester): Ausztrália, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc
C csoport (Valencia): Spanyolország, Szerbia, Csehország, Dél-Korea
D csoport (Split): Horvátország, Hollandia, Finnország, Egyesült Államok

Fucsovics nélkül a magyarok

Magyarország februárban közel járt a bravúrhoz, de végül hazai pályán 3-2-re kikapott Franciaországtól, így nem jutott be a világdöntőbe. Pénteken és szombaton Keszthelyen Törökország lesz a mieink ellenfele, a párharc győztese jövő februárban ismét a világdöntős kvalifikációért szállhat harcba.

A magyar éljátékos, nem ragad ütőt, de a törökök ellen nélküle is kötelező feladatnak tekinthető a győzelem kivívása.

Borítókép: Fabio Fognini nem rejtette véka alá elégedetlenségét (Fotó: AFP/Thomas Samson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.