Novak Djokovics tragikus sorsú barátjára emlékezett

Még mindig tudja fokozni. Novak Djokovics immár huszonnégyszeres Grand Slam-bajnok, miután a US Open döntőjében három játszmában nyert Danyiil Medvegyev ellen. A szerb teniszklasszis győzelmi beszédében megköszönte családja segítségét, s felidézte azt is, mennyit jelentettek neki Kobe Bryant jótanácsai. Novak Djokovics a pólójával is tisztelgett a tragikus sorsú kosárlabdázó előtt, edzője, Goran Ivanisevic pedig elárulta, hogy messze még a vége, tanítványa a 2028-as Los Angeles-i olimpián is játszana.

2023. 09. 11. 5:10
Novak Djokovics Kobe Bryant
US Open 2023 Fotó: LAPRESSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics tavaly két Grand Slam-tornát is kihagyott, oltatlansága következtében Ausztráliából hosszú, fordulatos jogi hercehurca után kitoloncolták, az Egyesült Államokba már el sem utazott. Idén mindkét helyszínre visszatért, s mind az Australian Open, mind a US Open trófeáját ismét elhódította. A New York-i fináléban Danyiil Medvegyev ellen nyert három játszmában, majd a győzelem után tragikus sorsú barátjának állított emléket: a 2020-ban helikopter-balesetben elhunyt kosárlabda-legenda, Kobe Bryant is fontos szerepet játszott abban, hogy Novak Djokovics mára minden idők legnagyobb teniszezője lett.

Novak Djokovics US Open
Novak Djokovics a huszonnegyedik Grand Slam-trófeájával (Fotó: Getty Images via AFP/Matthew Stockman)

– Kobe Bryant közeli barátom volt, sokat beszélgettünk a győztes mentalitásról. Amikor az elhúzódó sérülésemből próbáltam visszakapaszkodni a csúcsra, rendkívüli módon támaszkodhattam rá, az ő támogatása és tanácsai rengeteget jelentettek – hangsúlyozta Djokovics, aki 2016-ra tizenkétszeres Grand Slam-győztesnek mondhatta magát, mielőtt bekövetkezett a felidézett nehéz időszak a karrierjében. Talán Bryant segítsége nélkül sosem jutott volna el addig, hogy megduplázza ezt a számot, így viszont eljutott a huszonnégyesig, ami a kosaras mezszáma volt a Los Angeles Lakersben pályafutása második felében.

A huszonnégyes szám a teniszben is különleges jelentőséggel bír: ennyi Grand Slam-címet nyert a női csúcstartó Margaret Court, és immár ennyivel tartja a férfiak között a rekordot Novak Djokovics. Ahogy a US Open felülete is felidézte elődöntős ünneplését: rácsapta a telefont a vitára arról, hogy ki lehet minden idők legnagyobbja.

A történelmi győzelem lehetősége még Djokovics számára is nagy nyomást jelentett.

– Amikor Medvegyev elrontotta az utolsó ütését, nagyon megkönnyebbültem, először még az ünneplésre sem tudtam gondolni. Jól kezdtem a meccset, de a második szettben a szervám kissé visszaesett, ebben a játszmában nagyrészt Medvegyev játszott jobban. Majdnem két órán át tartott, életem egyik leghosszabb szettje volt, a meccs kimenetele szempontjából pedig döntő jelentőségű – foglalta össze a finálét Djokovics, aki az utolsó labdamenet után elérzékenyült a pályán, aztán először a kislányához, Tarához szaladt ki.

– Az egész meccsen őt néztem, mert a padról éppen ráláttam az arcára, sokszor egymásra nevettünk. Talán hihetetlen, de pontosan azokban a pillanatokban kaptam tőle egy kis játékosságot, egy kis örömöt, amikor nagy szükségem volt arra, hogy kissé lenyugodjak.

A meccs után Djokovics teljes stábja az újabb rekordot hirdető huszonnégyes felsőben ünnepelt. A szerb teniszező ismét köszönetet mondott szüleinek, amiért rengeteg áldozatot hoztak érte, riválisától pedig elnézést kért, hogy kissé elrontotta a házassági évfordulóját. Medvegyev a vereség ellenére szintén nem maradt adós a humorral.

– Én úgy érzem, már most sem rossz karrier az, ami mögöttem van, nyertem húsz tornát. Te meg csak Grand Slamből huszonnégyet, lenyűgöző. Mikor tervezel lassítani? – kérdezte az orosz, aki azon lamentált, hogy öt GS-döntője közül mindegyiket Djokovics vagy ellen vívta, különben talán egynél már több Grand Slam-trófeája lehetne.

Nos, rossz hír Medvegyev és a többi fiatal számára, hogy a harminchat éves Djokovics egyáltalán nem tervez lassítani. A torna alatt is hangsúlyozta: amíg fel tudja venni a versenyt a következő generációval, addig nem gondol a visszavonulásra. Márpedig idén megtette azt, amit 2015-ben és 2021-ben: a négy Grand Slam-tornából hármat megnyert, és a negyediken is döntőt vívott.

Djokovics nem is vette komolyan a visszavonulásra vonatkozó kérdést.

A játékosok jönnek és mennek. Előbb-utóbb rám is ez vár, itthagyom majd a teniszt úgy huszonhárom-huszonnégy év múlva, és akkor majd jöhetnek a fiatalok.

Djokovics edzője, Goran Ivanisevic elárulta, hogy – a világranglistás top 10-ből egyedüliként – a szerb klasszis szerepel a héten a Davis-kupa világdöntőjének csoportkörében is, az idei évre a Grand Slamek mellett ez a sorozat a legfontosabb számára. A horvát szakember ennél meglepőbb bejelentést is tett: elmondása szerint Djokovics 2028-ban, a Los Angeles-i olimpián is szeretne elindulni, azaz Medvegyevék nem szabadulnak meg egyhamar a szerb klasszistól.

Borítókép: Novak Djokovics a Kobe Bryant-emlékpólóban (Fotó: Lapresse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.