Piros Zsombor Djokovics útjára tévedt, néha becsapná magát

A magyar férfi-teniszválogatott pénteken és szombaton Törökország ellen vív Davis-kupa-párharcot Keszthelyen salakpályán. Fucsovics Márton ezúttal nincs a keretben, de éljátékosunk nélkül is kötelező feladat a győzelem, a főszerepet Marozsán Fábián és Piros Zsombor játszhatja. A sorozat világdöntője tegnap elkezdődött, Novak Djokovics helyén Györe László szerepelt a szerb válogatottban.

2023. 09. 13. 4:45
Piros Zsombor Keszthely
Fotó: MTSZ/Bor Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs tele az év Davis-kupa-párharcokkal. Februárban Tatabányán Franciaország ellen a világdöntőbe jutás volt a tét, s bár a magyar csapat 1-0-ra és 2-1-re is vezetett, a bravúr végül elmaradt, 3-2-re az esélyesebb franciák nyertek. Azóta több mint fél év eltelt, pénteken és szombaton viszont ismét szurkolhatunk a magyar férfi-teniszválogatottnak. A Törökország elleni párharc tétje, hogy jövő februárban ismét megpróbálkozhassunk a világdöntőbe jutással. Míg Franciaország ellen bravúr lett volna a továbbjutás, most egyértelmű elvárás a győzelem, a törökök ugyanis egyetlen top 200-as játékossal sem rendelkeznek. A magyar csapatban ezúttal nem szerepel a legmagasabban rangsorolt teniszezőnk, Fucsovics Márton (58.), a párharc azonban így talán még inkább hasznos tapasztalatot jelenthet utódainak. A magyar csapatot ezúttal Marozsán Fábián (91.), Piros Zsombor (109.), Valkusz Máté (224.), Fajta Péter (548.) és Füle Mátyás (589.) alkotja.

MAROZSÁN Fábián; MANNARINO, Adrian
Marozsán Fábián a US Openen meccset nyerve hangolt, Piros Zsombor mellett övé lesz a főszerep a Davis-kupában (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

– Nincs közöttünk vezéregyéniség, mindenki egyformán küzd egymásért és a csapatért. Kicsit furcsa, hogy most mi vagyunk az esélyesek, ez más dinamikát ad majd a mérkőzésnek – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Piros, aki korábban több bravúrgyőzelmet is aratott már a Davis-kupában, ezúttal viszont a papírformát kell majd érvényesítenie.

– A Davis-kupában mindig jó meccseket játszottam, élvezek ebben a sorozatban játszani. Sőt, azt lenne a jó, ha más versenyeken be tudnám csapni magam, és úgy gondoljam, hogy DK-meccsen vagyok. Lehet, hogy még jobban menne... – mondta a huszonhárom éves játékos, aki múlt héten Genovában negyeddöntőig jutott salakpályás challenger-versenyen, s ott is csak szoros csatában kapott ki Fabio Fognini ellen.

Piros Zsombor véletlenül Novak Djokovics nyomdokain

A top 100 kapuján hónapok óta kopogtató Piros Zsombor meglepő frizurával jelent meg Keszthelyen, ahogy a múlt héten, a US Openen a későbbi győztes Novak Djokovics is vágott a hajából a New York-i hőségre reagálva. Igaz, Piros elárulta, hogy nem minden a terv szerint alakult.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány figyelmeztetett, hogy az előzetes esélyek ellenére nem szabad félvállról venni az összecsapást.

– Kemény ellenállásra kell számítanunk, a törökök igenis tudnak teniszezni. Hétfő óta készülünk együtt Keszthelyen, nagyszerű a hangulat, és mindenki egészséges – szögezte le Nagy Zoltán.

A magyar kapitány szavaira rímelt kollégájának eltökélt nyilatkozata is, s egyben megerősítést nyert, hogy jó döntés volt a párharcot salakpályára vinni.

– Kiváló a pálya, kicsit párás az idő, de elégedettek vagyunk a körülményekkel. Jó csapatunk van, mind az öt játékosom kiváló, ez a második évünk ebben az osztályban, és szeretnénk eggyel feljebb lépni. Nem szomorkodtunk, amikor megtudtuk, hogy nem játszik ellenünk, de tudjuk, hogy a többiek is nagyszerű teniszezők. Tény, hogy nem salakon vagyunk a legjobbak, de önbizalomra adhat okot, hogy legjobbunk, Cem Ilkel legyőzte már Marozsán Fábiánt és Piros Zsombort is – mondta Alaatin-Bora Gerceker, a török csapat szövetségi kapitánya.

Tegyük hozzá: a 219. helyével jelenleg török éljátékosnak számító Ilkel mindkét sikere fedett keménypályán született, Marozsán pedig tavaly és idén is visszavágott a töröknek a 2021-es vereségért.

A magyar és a török válogatott korábban még soha nem találkozott egymással a Davis-kupában. A történelmi első párharc pénteken 13.00-kor két egyessel kezdődik, szombaton 11.00-tól a párossal, majd szükség esetén újabb két egyessel folytatódik.

Djokovics helyett Györe vezette a szerbeket

Tegnap elkezdődött a Davis-kupa világdöntője, a csoportkört négy helyszínen rendezik, mindegyik csoportból az első két helyezett jut be a novemberi, málagai végjátékba, ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a vetélkedés a Davis-kupáért.

A magyarok elleni sikeres párharc után győzelemmel rajtolt a világdöntő csoportkörében a francia válogatott, amely már az egyesek során eldöntötte a Svájc elleni összecsapást, Adrian Mannarino Dominic Strickert, míg Ugo Humbert Stan Wawrinkát győzte le.

A szerbek a papíron legkönnyebb párharcukban, Dél-Korea ellen még nem vetették be Novak Djokovicsot, Dusan Lajovics és a vajdasági Györe László pedig hozta is a győzelmet Szerbiának. Chile Svédországot győzte le, egyedül a finn–holland párharcról döntött a páros, Hollandia javára.

Borítókép: Piros Zsombor ismét kiváló játékra készül a Davis-kupában (Fotó: MTSZ/Bor Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.