Kubatov négy éve megmondta, hogy nem igazolhat fradista a Vidihez + videó

Pedig micsoda keretes szerkezet lehetett volna! Ha a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor szerint erkölcsileg kifogásolgató módon a Videotonhoz csábított Ivan Petrjak távozása után négy évvel a Fradi a korábbi edzőjét bocsátja az NB I alsóházában sínylődő Fehérvár FC rendelkezésére. Ám a Vidi lehűtötte a kedélyeket: Máté Csaba kinevezése csak a fantázia szüleménye. Másra vár a romok eltakarítása, ha egyáltalán edzőt cserél a közeljövőben a Magyar Kupából már kiesett, az eddigi hét fordulóban öt pontot szerzett piros-kék klub.

2023. 09. 26. 4:55
null
Budapest 20220519 Labdarúgás 2022 Ferencváros FTC elnök Fotó Török Attila Nemzeti Sport Kubatov Gábor Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges fénytörést kapott Máté Csaba vasárnapi székesfehérvári látogatása. A Ferencvárosnál három hete leváltott edző a Mol Aréna Sóstóban tekintette meg a Fehérvár FC–Zalaegerszeg alsóházi mérkőzést az NB I hetedik fordulójában. Máté szakmai érdeklődése a Vidi gyenge bajnoki és kupaszereplésének tükrében azt sejtette, hogy ő lehet a csapat új edzője. Tegnap maga az érintett, Máté Csaba cáfolt, és lapunk értesülései szerint a Vidinél sem vetődött fel a korábban a Fradival 12 meccsből 11-et megnyerő tréner szerepvállalása. 

Kubatov Gábor erkölcsi aggályokat fogalmazott meg. Fotó: Fradi.hu/Micheller Szilvia

Egyfajta szimbolikus aktus lehetett volna, hogy a zsinórban ötödik európai csoportkörös szereplését megkezdő Ferencváros szakemberrel segít korábbi riválisán, az utóbbi három évben önmagát kereső, egyre lejjebb süllyedő Fehérváron.

A korábbi Fradi-edzőt könnyedén ki lehetett szúrni a lelátón:

 Ivan Petrjak elcsábítása óta finoman szólva sem kedveli a Vidit a magyar rekordbajnok, Kubatov Gábor klubelnök 2019-ben leszögezte, hogy amíg ő az elnök, a Fradi a Videotonnak nem ad el játékost. Ezek szerint edzőt sem.

Az NB I-ben hét forduló után a kilencedik helyen álló Vidi a 2023–24-es szezonban eddig csak a Mezőkövesd ellen tudott nyerni, két döntetlent ért el, és négyszer szenvedett vereséget. A múlt héten a Magyar Kupa második fordulójában kiesett a harmadosztályú ESMTK-val szemben, ezt követően lemondott Juhász Roland sportigazgató, de az edző, Bartosz Grzelak a helyén maradt.

Grzelak eddig nem kápráztatta el a Vidi-drukkereket. Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Grzelak mérlege

A márciusban érkezett lengyel származású svéd szakemberrel az előző szezonban vért izzadva, az utolsó fordulóan harcolta ki a Vidi a bentmaradást. Grzelak meccs/pont átlaga 0,89, az ő vezetésével 18 meccsből csak hármat nyert meg a Fehérvár. A jelenlegi edző előtt Huszti Szabolcs 13, Michael Boris 32, Szabics Imre 34, Márton Gábor 28, Joan Carrillo 27 meccsen irányíthatta a Videotont, több-kevesebb, de Grzelaknál több sikerrel. A klubtörténet utolsó aranykorszaka Marko Nikolics nevéhez fűződött. A szerb edzővel 2018-ban bajnoki címet nyert, és az Európa-liga csoportkörébe jutott a Vidi.

Nikoliccsal néhány éve az El-csoportkörben járt a Vidi

Ha Máté Csaba esetleges fehérvári szerepvállalása nem több, mint a képzelet szüleménye (bár igen nehéz elképzelni, hogy Dejan Sztankovics elődje mit keresett a Mol Aréna Sóstón, amikor a Fradi november 11-én játszik majd a Vidivel, de tényleg tekintsünk el az összeesküvés-elméletektől…), akkor ugyanez elmondható a Chelsea elleni Európa-liga csoportmérkőzésre is. Pedig ez utóbbi valóban megtörtént, 2018. december 13-án az akkori ideiglenes otthonában, a Groupama Arénában 2-2-es döntetlent játszott Nikolics csapata a Chelsea ellen. Az akkori garnitúrából a válogatott kerettag, maradt az egyetlen meghatározó játékos a mai keretben. Az ESMTK elleni Magyar Kupa-vereség alkalmával a kezdőcsapatból hatan (Tóth Balázs, Spandler Csaba, Franck Bambock, Csongvai Áron, Gergényi Bence, Mamoudou Karamoko) is friss, 2023-as igazolások, akárcsak a csereként beszálló Deybi Flores, Kalmár Zsolt és Katona Mátyás. 

Nehezen értelmezhető jelenség, hogy a Mol-főszponzor kiszállása ellenére van forrás az ígéretes játékosok megszerzésére, ám a csapatépítés olyannyira nem működik, hogy ezen labdarúgók többsége egyelőre a tudása alatt teljesít. 

A bentmaradás a cél

Garancsi István tulajdonos a nyáron jelentős költségcsökkentést jelentett be, és egyértelműen leszögezte a célokat. „A bajnoki címről és a dobogós helyezésről nem álmodozhatunk. Egy olyan, megfiatalított csapat alapjait kell leraknia Juhász Roland sportigazgatónak, amely szerethető a szurkolók számára, és úgy marad bent az élvonalban, hogy ne kelljen még egyszer az utolsó fordulóban izgulnunk.”
Juhász azóta távozott. Garancsi nem fogja bedobni a törülközőt, és Grzelak sem a Csíkvári úti munkahelyéről megy nyugdíjba.

Borítókép: A Kubatov Gábor vezette Ferencváros más szintet képvisel, mint a Vidi (Fotó: Nemzeti Sport)

Az ESMTK elleni vesztes kupameccs, a harmadosztályú csapat győztes gólja 1:41:10-től:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.