Új német kapitányként Nagelsmann odamondott a Bayern Münchennek

Megtartotta a Német Labdarúgó-szövetség Julian Nagelsmann bemutatkozó sajtótájékoztatóját, mint német szövetségi kapitány. A fiatal edzőt márciusban függesztette fel a Bayern München, amit nem felejtett el, rögtön odamondott korábbi munkaadójának – burkoltan, de félreérthetetlenül. Nagelsmann a 2006-os hazai rendezésű világbajnoksághoz hasonlította a jövő évi németországi Európa-bajnokságot, s a párhuzama több szempontból megállja a helyét, emiatt Manuel Neuer is elkezdhet aggódni.

2023. 09. 22. 17:10
NAGELSMANN, Julian
Frankfurt, 2023. szeptember 22. Julian Nagelsmann, a német labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya egy frankfurti sajtóértekezleten 2023. szeptember 22-én. Nagelsmann szerzõdése a 2024-es németországi Európa-bajnokság végéig szól. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint korábban beszámoltunk róla, Julian Nagelsmann lett a német válogatott új szövetségi kapitánya, miután a Japántól elszenvedett 4-1-es vereség után Hansi Flicket menesztette a posztról a szövetség. A 36 éves edző minden idők második legfiatalabb német kapitánya, csupán Otto Nerz vezette nála is ifjabban a nemzeti csapatot, még 1926-ban, 34 évesen. Talán a fiatalos hév is lehet az oka, de Nagelsmann nem állta meg, hogy ne szóljon oda finoman az őt márciusban különös körülmények között a kispadról felállító Bayern Münchennek.

NAGELSMANN, Julian; VÖLLER, Rudi
Bernd Neuendorf szövetségi elnök és Rudi Völler sportigazgató Julian Nagelsmann kapitánnyal. Fotó: MTI/Ronald Wittek

Erre akkor került sor, amikor a most kötött szerződése hosszáról faggatták az edzőt a sajtótájékoztatón. Nagelsmann jövő nyárig, az Eb végéig írt alá, tehát mindössze tíz hónapra kötelezte el magát a német válogatott mellett. Erre mondta az alábbi, alighanem Münchenbe címzett üzenetét, amelyet a Kicker idézett:

– Egy szerződésben foglaltak nem mindig válnak valóra úgy, ahogy az le van írva benne, ezt csak nemrég tanultam meg.

Nagelsmann ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Bayern München 2021-ben ötéves, 2026-ig szóló szerződést kötött vele, tehát hosszú távra szóló bizalmat kapott a klubtól, ennek ellenére már a második idénye közepén felfüggesztették őt, pedig az eredményei alapján bukott edzőnek semmiképpen sem lehetett nevezni. Nagelsmann az első évében megnyerte a Bundesligát a csapattal, a másodikban meg minden fronton harcban volt a győzelemért, amikor megköszönték a munkáját egy-két gyengébb meccs után.

Nagelsmann: Jöhet a nyári tündérmese 2.0!

A német válogatott élén ugyan csak a 2024-es Eb végéig szól a jelenlegi szerződése, ráadásul a korábbi bajor fizetéséhez képest jóval kevesebbet, sajtóhírek szerint havi 400 ezer eurót kereshet, de Nagelsmann egyáltalán nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy hosszabb távon marad kapitány.

– Nem akarok a babérjaimon ülni, elég pénzt keresek – jelezte Nagelsmann. – Ez a feladat most nem a pénzről szól. A válogatott irányítása számomra fontos ügy, csak az Eb és az odáig vezető út számít.

A német válogatott húsz éve nem volt olyan mélyponton, mint most. A csapat a 2018-as és a 2022-es vb-n is kiesett a csoportkörben, Flick vezetésével pedig borzasztóan teljesített a felkészülési meccseken (házigazdaként a Nationalelf nem vesz részt az Eb-selejtezőkön), ezért is döntöttek a kapitányváltás mellett kevesebb, mint egy évvel a jövő nyári torna előtt.

Nagelsmann szerint a 2024-es Eb olyan lehet a németeknek, mint amilyen a 2006-os, szintén hazai rendezésű vb volt, amelyet a németek nyári tündérmeseként emlegetnek. Akkor ugyancsak egy fiatal edző, Jürgen Klinsmann vezetésével bronzérmes lett hazai pályán a mostanihoz hasonlóan leírt válogatott, amely előtte két Eb-n is elvérzett a csoportkörben. – Itt az esély, hogy megvalósítsuk a nyári tündérmese 2.0-t – jelentette ki Nagelsmann.

Aggódhat Manuel Neuer?

További párhuzam lehet a 2006-os és 2024-es torna között a kapuskérdés. A 2006-os vb előtt Klinsmann leváltotta az addigi első számú kapusnak számító Oliver Kahnt, és a vb-n régi riválisa, a sorára sokáig váró Jens Lehmann kapta meg a lehetőséget, aki főszerepet vállalt a németek jó szereplésében. Most a sérüléséből lábadozó Manuel Neuer járhat úgy, mint Kahn, és a Barcelona kapusa, lehet az „új Lehmann”.

Annál is inkább, mivel Nagelsmann bayernes bukásában a rossz nyelvek szerint Neuer nagy szerepet játszott, miután az edző az év elején elküldte a sérült kapus kedvenc kapusedzőjét. Most a német válogatottnál Nagelsmann ezt is figyelembe veheti a kapusválasztásnál, és természetesen meg is kapta a kérdést, hogyan áll Neuerhez. Egyelőre diplomatikus választ adott: – Manuel egy súlyos sérülésből lábadozik, először is utol kell érnie önmagát. A legfontosabb, hogy egészséges legyen, ha ez megtörténik, akkor értékeljük a helyzetet. Szerencsések vagyunk, hogy több világklasszis kapusunk is van.

NEUER, Manuel
Tavaly a katari vb-n még Manuel Neuer védte a német válogatott kapuját. Fotó: MTI/Georgi Licovszki

Nemcsak Neuerrel, hanem több Bayern-játékossal is újra együtt dolgozhat a válogatottnál Nagelsmann, akiket talán jobb szívvel is lát a csapatában. Joshua Kimmich és Leon Goretzka például nyíltan is kiálltak mellette, amikor a Bayern felfüggesztette őt.

– Alig várom, hogy újra találkozzak velük, nagyon élveztem a közös munkát – árulta el a tréner. – Az fájt a legjobban a különválásban, hogy a tévében láttam őket tovább játszani, de akkor már nem én futballistáim voltak. Most nagyon várom őket.

Nagelsmann azt is kijelentette, hogy a csapatkapitány marad, akit Flick az utolsó döntései egyikeként nevezett ki erre a posztra.

A német válogatott októberben Amerikában túrázik, ahol az Egyesült Államok és Mexikó ellen lép majd pályára, immáron Nagelsmann vezetésével.

Borítókép: Julian Nagelsmann nem kertelt az első sajtótájékoztatóján német kapitányként (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.