A FIFA megerősítette: Szaúd-Arábia rendezi a 2034-es vb-t

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke hivatalosan is megerősítette, Szaúd-Arábia rendezi a 2034-es világbajnokságot. A FIFA és Infantino jól sakkozott, Ausztrália a beadási határidő utolsó napján, október 31-én visszalépett a pályázattól, így Szaúd-Arábia egyetlen jelentkezőként, szavazás nélkül nyerte el a tornát. A pénz mindent visz, a szaúdi futball várhatóan bekebelezi az európai labdarúgást.

2023. 10. 31. 21:21
Gianni Infantino, FIFA
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A földkerekség legnagyobb eseményét 2026-ban Észak-Amerika, Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok rendezi. Az azt követő két labdarúgó-világbajnokság közül a 2030-ast Afrikában (Marokkó) és Európában (Portugália és Spanyolország) rendezik – három ünnepi mérkőzéssel Dél-Amerikában (Argentínában, Paraguayban és Uruguayban) –, a 2034-es pedig Ázsiában, Szaúd-Arábiában 2034-ben. A pályázati procedúrát konszenzussal hagyta jóvá a FIFA tanácsa – amelyben mind a hat konföderáció képviselteti magát – konstruktív párbeszéd és kiterjedt konzultáció után. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben a pozitív eszmecserében” – így kezdi a tájékoztatást az Instagram-oldalán Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

A FIFA is a kultúrák egyesítését szolgálja

Amit ezután ír Infantino, az pedig maga a liberális himnusz:

„Egyetlen sportág sem képes úgy egyesíteni a világot, mint a futball, és a világbajnokság tökéletesen közvetíti az egység és befogadás üzenetét, valamint fontos szemléltetése annak, hogy a különböző kultúrák hogyan tudnak együtt létezni, tanulni és jobban megérteni egymást. Egyre megosztottabb és agresszívabb világban élünk, de ismét megmutatjuk, hogy a futball, a világ vezető sportága úgy szolgálja az egyesítést, mint semmi más. Mindannyiunknak szüksége van ezekre az alkalmakra, és a közelgő világbajnokságok egyedülálló erőt adnak a jó ügy szolgálatában.”

Az argentin Lionel Messi, FIFA, 2022, Katar, trófea, Infantino
a vb-trófeával a 2022-es világbajnoki cím után (Fotó: Ronald Wittek)

Ennyit a magasztos elvekről. Azért azt is érdemes végiggondolni, a gyakorlatban hogyan nyerte el Szaúd-Arábia szavazás nélkül a 2034-es világbajnokságot.

A FIFA először is ügyesen kijárta a spanyol–portugál–marokkói közös pályázatot, amivel, ugye, kifogta a szelet Európa és Afrika vitorljából, a két kontinens egyetlen országa sem kandidálhatna reális eséllyel a 2034-es vb-re. Ennél is taktikusabb, avagy pofátlanabb – ki-ki döntse el... – húzás, hogy három dél-amerikai országot, Argentínát, Uruguayt, Paraguayt alamizsnával, egy-egy meccsel ugyancsak bevontak a 2030-as világbajnok rendezésébe. Ezek után már csak azt kellett elérni, hogy Ausztrália visszalépjen a 2034-es vb-től, amit a határidő utolsó napján, október 31-én meg is tett, így az esemény Szaúd-Arábia ölébe hullott.

Sepp Blatter nyeretlen kétéves, avagy ipari tanuló volt Gianni Infantinóhoz képest, aki elképesztő diplomáciai érzékkel állítja az üzleti érdek szolgálatába a magasztos elveket. A pénz mindent visz.

 

Szaúd-Arábia mint futballnagyhatalom…

S van itt még valami. A 2034-es rendezés birtokában – előre borítékolhatjuk – a szaúdi liga tovább erősödik. Fennáll a veszélye, hogy bekebelezi az európai klubfutballt. Pénzügyileg mindenképpen. Alelsander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke akárhány harcos kijelentést tesz a jövőben, mostantól csupán idő kérdése, hogy a szaúdi klubcsapatok mikor csatlakoznak az európai kupákhoz. Abban Ceferinnek talán igaza van, hogy nem a Bajnokok Ligájához, mert jó eséllyel átnevezik a patinás sorozathoz. Az erőviszonyok nyilvánvalóan átalakulnak a nemzetközi labdarúgásban.

Ízelítő abból, Gianni Infantino mekkora játékos. Íme, a coming outtal felérő vallomása még a katari vb előtt. Szegény Európa...

Borítókép: Gianni Infantino a jövőbe tekint. Vagy inkább lát… (Fotó: Reuters)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.