Az UEFA elnöke odapörkölt Ronaldóéknak: csak a kiégett játékosok vágynak a szaúdi ligába

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke határozottan állítja, szó sem lehet arról, hogy a Bajnokok Ligájában vagy akár a Konferencialigában szaúdi klubok szerepeljenek, az európai sorozatokban csak európai klubok vehetnek részt. Az UEFA elnöke szőrmentén bírálta a Szaúd-Arábiába igazoló futballistákat is, szerinte csak a kiégett játékosok mennek oda.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 16:36
UEFA, Ronaldo, Szaúd-Arábiába
Nassr's Senegalese Forward #10 Sadio Mane, Nassr's Portuguese forward #07 Cristiano Ronaldo and Nassr's Saudi midfielder #29 Abdulrahman Ghareeb celebrate a goal during the Saudi Pro League football match between Al-Nassr and Al-Fateh at the Prince Abdullah Bin Jalawi Stadium in al-Hasa, on August 25, 2023. (Photo by Ali Al-HAJI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Ali Al-Haji
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke hasonlóságot lát a jelenlegi szaúdi és a durván egy évvel ezelőtti kínai törekvések között. Azt azért nem mondja ki, hogy a szaúdi törekvés is kudarcra van ítélve, de szerinte nem jelent veszélyt az európai labdarúgásra. Mindez azért téma, mert két héttel ezelőtt látott napvilágot a hír, miszerint a szaúdi liga klubjai már tanácskoztak is arról, hogy kéréssel fordulnak az UEFA-hoz: az európai szervezet adjon szabadkártyát legalább egy szaúdi klubnak a Bajnokok Ligája-indulásra. Mindez nem nyert hivatalos megerősítést, de Ceferin nem véletlenül reagált a felvetésre.

Aleksander Ceferin, UEFA
Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke nem enged a szaúdi nyomásnak (Fotó: EFE)

– Hasonló megközelítést tapasztaltunk Kínában, ahol sok pénzt kínálva vásároltak a pályafutásuk végén járó játékosokat. Az eredmény: a kínai futball ezután nem fejlődött, nem jutott ki a világbajnokságra. Nem ez a helyes út. Inkább a játékosok és az edzők képzésén kellene dolgozni, de ez nem az én problémám – bírálta Ceferin a szaúd-arábiai futballprojektet a francia L'Equipe-nek adott interjúban. Sőt, az UEFA elnöke becsmérlően szólt azokról, akik Szaúd-Arábia igazoltak. Szerinte csak a pályafutásuk vége felé járó futballisták, valamint azok mennek Szaúd-Arábiába, akikben már nincs becsvágy.

 

Mbappé és Haaland nem vágyik Szaúd-Arábiába

– A legjobb tudásom szerint Mbappé és Haaland nem álmodik Szaúd-Arábiáról. A karrierjük csúcsán járó játékosok szerintem nem igazolnak Szaúd-Arábiába. Amikor az emberek mesélnek az ottani futballistákról, senki sem tudja, hol játszanak.

Ceferin szerint tehát Szaúd-Arábia a kiégett sztárok Mekkája. Erre talán Cristiano Ronaldónak is lesz szava.

S persze nem csak Ronaldo és a szintén már veterán Benzema igazolt a nyáron Szaúd-Arábiába, hanem például a 28 éves Szergej-Milinkovics Szavics, a 29 éves Fabinho és a 26 éves Rúben Neves is.

Ceferin szerint nem az európai futball, hanem csupán a média érdekelt a szaúdi kapcsolat erőltetésében.

– Egy percig sem hiszem, hogy a szaúdi liga veszélyt jelenthet az európai sorozatokra. A Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és a Konferencialigában csak európai csapatok szerepelhetnek – jelentette ki az UEFA elnöke.

 

Az UEFA elnöke szerint a Bajnokok Ligája-döntő is érinthetetlen

Ceferin arra sem lát esélyt, hogy a Bajnokok Ligája döntőjét Szaúd-Arábiában rendezzék. Korábban az amerikai érdeklődést is elutasította az UEFA arra hivatkozva, hogy csak UEFA-tagállam jelentkezhet a finálé házigazdájának.

Néhány évvel ezelőtt persze az is elképzelhetetlen lett volna, hogy a Spanyol Szuperkupa négyes döntőjének Szaúd-Arábia adjon otthont, mára azonba ez már lényegében bevett gyakorlat.

S persze az európai futball, a Bajnokok Ligája fölött fenyegető pallosként ott van az Európai Szuperliga, ami olyan, mint az egészségügy magánosítása: elvileg nem létezik, a gyakorlatban szép lassan mégis végbemegy.

Borítókép: Ronaldo példája sokaknak csábító (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.