Bellingham, Kane, Foden: a kapitány mindenkiről áradozik + videó

Kedd este Anglia 3-1-re nyert Olaszország ellen a Wembley-ben, ezzel bebiztosította helyét a 2024-es Európa-bajnokság mezőnyében. Harry Kane rekordot döntött, Jude Bellingham a Real Madrid után az angol válogatottban is parádézott. Gareth Southgate szerint a legnehezebb selejtezőcsoportból jutottak ki simán az Eb-re. Az olaszoknál már közel sem ilyen rózsás a helyzet, az utolsó fordulóban ki-ki meccs vár rájuk Ukrajna ellen.

2023. 10. 18. 9:40
Harry Kane Nicolo Barella
England's striker #09 Harry Kane (L) fights for the ball with Italy's midfielder #18 Nicolo Barella during the Euro 2024 qualifying group C football match between England and Italy at Wembley, in London, on October 17, 2023. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/Glyn KIRK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd este az angol labdarúgó-válogatott is biztosította helyét a 2024-es Európa-bajnokság mezőnyében. kiharcolt tizenegyessel és szenzációs gólpasszal, újabb rekordot eredményező duplával járult hozzá az Olaszország elleni 3-1-es győzelemhez. Gareth Southgate csapata hátrányból fordított, a kapitány pedig nem győzött áradozni a játékosairól: Bellingham és Kane mellett Phil Foden és is kapott a dicséretből.

Jude Bellingham
Jude Bellingham gólpasszöröme az angolok vezető találata után (Fotó: AFP/Glyn Kirk)

2021-ben Anglia és Olaszország az Európa-bajnokság döntőjét vívta a Wembley-ben. A több szempontból is botrányos finálét tizenegyespárbajban az olaszok nyerték meg. Azóta mindkét csapattal sok minden történt.

Az angolok a Nemzetek Ligájában megégtek, kiestek a B divízióba, a Magyarország elleni 4-0-s vereség után a szurkolók Gareth Southgate távozását követelték. A szakember maradt, a tavalyi év végi világbajnokságon Anglia eljutott a negyeddöntőig, a jövő évi Eb-re pedig simán jutott ki.

Olaszország viszont nem tudta meglovagolni az Eb-aranyérmet, szégyenszemre 2018 után 2022-ben is lemaradt a világbajnokságról. A Nemzetek Ligájában ugyan megszerezte a bronzérmet, de a válogatott háza táján káosz uralkodik.

A két évvel ezelőtti Eb-döntőhöz képest az angolok kezdőcsapata csak három, az olaszoké viszont nyolc eltérést mutatott a kedd esti Eb-selejtezőn.

Bellingham előrelépése

Az egyik angol változás viszont kulcsfontosságú. Jude Bellingham 2021-ben a kispadról nézte végig az Eb-döntőt. A középpályás már akkor is több volt egyszerű ígéretnél, Southgate-et kritizálták is amiatt, hogy kevés lehetőséget ad neki. Mostanra viszont Bellingham világklasszissá érett, a Real Madrid sikereinek kovácsa hétről hétre, s a válogatottban is megmutatta, mire képes.

Gólt ugyan nem szerzett, viszont kiharcolt egy tizenegyest – abból egyenlített Harry Kane –, majd Marcus Rashford gólja előtt a labdaszerzéssel, a megindulással és a gólpasszal is kulcsszerepet játszott.

Ha már Rashford: neki sem lehetnek jó emlékei az Eb-döntőről, amelyet lényegében ő is a kispadról nézett végig, csak a tizenegyespárbajra cserélte be Southgate, hogy aztán ott Rashford rontson. A hiba miatt saját szurkolói rasszista megjegyzésekkel illették őt és bűnbak társait.

A kegyelemdöfést Harry Kane vitte be, aki a duplájával már huszonnégy gólt lőtt háromoroszlános mezben a Wembley-ben, ezzel megdöntötte Bobby Charlton korábbi csúcsát (23). Az abszolút ranglistán már régóta Kane vezet, 87 fellépésen 61 találatnál jár, Wayne Rooney (53) és Charlton (49) követi.

Az angolok lesimázták a halálcsoportot

– A legnehezebb csoportba kaptunk besorolást Olaszországgal és Ukrajnával, de folyamatosan jól teljesítettünk, a nápolyi sikerrel és az ukránok elleni hazai győzelemmel kezdve. Ma is nyugodtak voltunk, tartottuk a labdát, és hátrányban sem pánikoltunk – dicsérte csapatát Southgate, akinek csapata hat meccsből ötöt megnyert, mindössze az ukránok elleni idegenbeli meccsen végzett döntetlenre.

Southgate egyénileg is sok szépet mondott játékosairól.

– Bellinghamnek szenzációs a mentalitása, ami végeredményben mindenről dönt. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen játékosunk van. Rashford fáradhatatlanul dolgozott a csapatért, Phil Foden talán a legjobb meccsét játszotta a válogatottban, fantasztikus egyéni teljesítményeket láttunk szinte mindenkitől.

Ki-ki meccs dönt az olaszok és az ukránok között

Az olaszok szempontjából még rászolgálhat a nevére a halálcsoport. Luciano Spalletti együttese egyelőre csak a harmadik helyen áll, de lényegében az utolsó forduló, az ukránok elleni mérkőzés dönt a másik kijutó helyről. Az olaszok előtte még Észak-Macedóniával is játszanak, az is fontos lesz, hiszen ha azon a meccsen nyernek, akkor Rebrovék ellen a döntetlen is elég lenne a második helyhez, ellenkező esetben az ukránokat kell legyőzniük az olaszoknak.

Ha mégsem sikerül megszerezni a második helyet, Olaszország még pótselejtezőn keresztül is kijuthat az Eb-re, de miután a legutóbbi két vb-kvalifikációs sorozatban egyaránt elbuktak a pótvizsgán, ezt a forgatókönyvet mindenképp elkerülnék Spallettiék.

Eb-selejtezők, C csoport, keddi mérkőzések

Anglia–Olaszország 3-1
Málta–Ukrajna 1-3

Az állás
1. Anglia 16 pont/6 meccs (már kijutott)
2. Ukrajna 13/7
3. Olaszország 10/6
4. Észak-Macedónia 7/6 (már kiesett)
5. Málta 0/7 (már kiesett)

Borítókép: Harry Kane újabb csúcsot döntött meg (Fotó: AFP/Glyn Kirk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.