Kane vezérletével Anglia is csatlakozott az Európa-bajnokság mezőnyéhez

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójának az utolsó játéknapján Anglia 3-1-re legyőzték Olaszországot, Harry Kane két góllal járult hozzá a sikerhez, amellyel a csapata már ki is jutott a jövő évi, németországi kontinenstornára. Dánia a vártnál nehezebben nyert San Marinóban, Szlovénia győzött Észak-Írországban, és a két nyertes az Eb küszöbére lépett ezekkel a sikerekkel.

2023. 10. 17. 23:10
null
England's striker #09 Harry Kane celebrates after scoring his team first goal during the Euro 2024 qualifying group C football match between England and Italy at Wembley, in London, on October 17, 2023. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden este véget ért az Európa-bajnoki selejtező 8. fordulója. A zárónapon a magyar válogatott is érdekelt volt, ezen kívül még két csoportban csaptak össze a csapatok. A sor kora este a Finnország–Kazahsztán találkozóval kezdődött, amelyen mindkét csapat próbált közelebb kerül az első két helyen négy-négy pont előnnyel álló Szlovéniához és Dániához azok pontvesztése esetén.

Fordulatos volt a finnek és a kazahok mérkőzése  Fotó: Europress/AFP/Emmi Korhonen

Jól kezdtek a finnek, a 28. percben az Inter Miami futballistája, Robert Taylor megszerezte a vezetést. A hazaiak egy góllal vezettek a szünetben, és sokáig úgy nézett ki, hogy akár nyerhetnek. A 77. percben azonban jött a feketeleves, Kazahsztán tizenegyest kapott, Baktijar Zajnutgyinov a léc alá vágta a labdát. Már a döntetlen sem lett volna túl jó eredmény a finneknek, de még szomorúbbak lehettek, ugyanis a 90. percben a büntetőt értékesítő csatár másodszor is beköszönt, a kazahok így 2-1-re győztek. 

Ez azt jelenteti, hogy a finnek kiszálltak a továbbjutásért zajló versenyből, de a kazahok sem kerültek közelebb a szlovénokhoz és a dánokhoz, akik bezsebelték a három pontot Észak-Írországban, illetve San Marinóban,

 ugyanis továbbra is négy pont a hátrányuk az első kettő mögött. Ugyanakkor az meglepetés, hogy Dánia nyögvenyelősen tudott csak nyerni 2-1-re, ám a végelszámolásnál ez mit sem számít. San Marino legutóbb tétmeccsen 2021. május 9-én, a lengyelek ellen 7–1-re elveszített vb-selejtezőn talált be.

tizenegyesből is lőtt gólt az olaszok ellen Fotó: AFP

A játéknap rangadóját a londoni Wembley-ben játszotta Anglia és Olaszország, ez volt az előző, 2021-ben megrendezett Európa-bajnokság döntőjének a visszavágója. Akkor az olaszok nyertek, és most is ők szereztek vezetést, a 15. percben Giovanni Di Lorenzo beadását követően Scamacca megszerezte a vezetést a vendégcsapatnak. Di Lorenzo negyedórával később is asszisztált, ám ennek már az angol közönség örülhetett. lépett ki óriási gólhelyzetben, s a támadásban egyébként remek napot kifogó jobb oldali szárnyvédő nem tudta szabályosan szerelni. Néhány percnyi VAR-ozás után következhetett a 11-es, amelyet Harry Kane értékesített. 

 

A második félidő már Angliáé volt. A 49. percben Phil Foden cselezte be magát a tizenhatoson belülre, ahol Destiny Udogie buktatta. Clément Turpin sípja ezúttal néma maradt, s ami még érdekesebb, a VAR sem avatkozott közbe, pedig a Manchester City szélsőjét a köténye után egyértelműen megrúgták. Az 57. percben már nem volt szükség bírói segítségre. Jude Bellingham fantasztikus megindulása után Marcus Rashfordot játszotta meg a bal oldalon, aki befelé tört, majd jobb lábbal keményen kilőtte a bal alsó sarkot, a végén pedig Harry Kane megadta a kegyelemdöfést az olaszoknak. Anglia a győzelemmel megváltotta jegyét Németországba, Olaszország pedig nehéz helyzetbe hozta magát, mert Ukrajna ugyancsak 3-1-re nyert Máltán, igaz, egy meccsel többet játszott az olaszoknál. 

Európa-bajnoki selejtezők, 8. forduló

Kedd

C csoport

Anglia–Olaszország 3-1

Málta–Ukrajna1-3

a csoport állása: 1. Anglia 16/6, 2. Ukrajna 13/7, 3. Olaszország 10/6, Észak-Macedónia 7/6, Málta 0/7;

H csoport:

Finnország–Kazahsztán 1-2

Észak-Írország–Szlovénia 0-1

San Marino–Dánia 1-2

a csoport állása: 1. Szlovénia 19, 2. Dánia 19, 3. Kazahsztán 15 12, 4. Finnország 12, 5. Észak-Írország 6, 6. San Marino 0. 

Borítókép: Harry Kane volt az angolok győzelmének a kulcsa (Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.