Egyenlített a magyar válogatott, de nincs meg a továbbjutás + videó

Nem várt akadályba ütközött a magyar labdarúgó-válogatott Kaunasban, a Litvánia elleni Eb-selejtezőn. A hazai csapat az első félidőben 2-0-ra elhúzott és még csak azt sem mondhatjuk, hogy érdemtelenül. Szoboszlai és társai a második félidőre ugrásszerűen feljavultak, sikerült egyenlíteni. Ahhoz, hogy a magyar válogatott már kedden kijusson az Európa-bajnokságra, nyerni kellett volna, mert Szerbia 3-1-re győzött Montenegró ellen. Ne legyünk telhetetlenek, a 2-2 sem rossz eredmény, a magyar válogatott így is vezeti a G csoportot. Még két meccs van hátra, legközelebb, november 16-án Bulgária vendégeként akár döntetlennel meglehet a továbbjutás, győzelemmel pedig az első hely is. Aztán itthon lehet ünnepelni Montenegró ellen...

2023. 10. 17. 21:40
SZALAI Attila; VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország-Litvánia, Eb-selejtező
Labdarúgó Eb-selejtező - Litvánia-Magyarország Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

már a Szerbia elleni szombati diadal után figyelemeztetett arra, hogy Kaunasban teljesen más körülmények fogadják majd a magyar labdarúgó-válogatottat, mint itthon és mint amit az elmúlt hetekben a játékosok megszokhattak. Rossi többek között az időrjárásra utalt és nem is alaptalanul, fagypont körüli volt a hőmérséklet, amikor megkezdődött a találkozó.

DIBUSZ Dénes, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország-Litvánia, Eb-selejtező
nem tudta hárítani Cernych lövését, Litvánia ezzel vezetett 1-0-ra Magyarország ellen az Eb-selejtezőn (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Aztán gyorsan a mosoly is az arcunkra fagyott. A 20. percben, Cernych húzott befelé a bal oldalon, Fiola kissé lassan követte, a litván csatár ezt kihasználva kapura lőtt úgy 20 méterről és iszonyatosan jól találta el a labdát, Dibusz nem tudta védeni a bal alsóba tartó lövést (1-0).

A mieinknek nem ízlett a litvánok kemény harcmodora. Néhány peccel a gól után ismét Dibusznak kellett védenie, Lasickas életerős löketét ütötte ki. Majd amikor éppen kezdtek magukra találni – Szoboszlai pazar szabadrúgását védte hatalmas bravúrral a litván kapus –, akkor jött a második litván gól. A 36. percben Gineitis szögletéből Sirvys fejelt Dibusz kapujába (2-0).

A 43. percben volt szépítési lehetősége a magyar válogatottnak: Sallai beadása azonban nem jutott el Kerkezhez. Szünetre maradt a 2-0-s hátrány.

Hatalmas változás a második félidőre

A második félidőre nagyot kellett javulni. Marco Rossi ugyan támadószellemben küldte pályára a csapatát, de Gazdag beállítása nem jött be. Fiola nagyon elfáradt Szerbia ellen, kissé ólmosan mozgott, az első gólban benne volt, Kerkeznek pedig jóformán nem akadt jó megmozdulása. A támadás is akadozott, talán még Varga Barnabás nyújtott jó teljesítményt. Remek szabadrúgását leszámítva sem csillogott.

Marco Rossi természetesen észlelte a gondokat, a szünetben teljesen indokolt kettős cserére szánta rá magát: Gazdag és Kerkez helyett Callum Styles és Nagy Zsolt állt be. Ami ennél is fontosabb, a magyar válogatott a második félidő legelejétől fölényben futballozott, a kapuja elő szögezte a litván csapatot. Jöttek a helyzetek is, előbb Varga Barnabás, majd Nego fejesét védte Zubas. Nego ezzel búcsúzott a meccstől, a 61. percben Csoboth Kevin váltotta őt.

Szépítés...

Aztán végre megtört a jég: a 67. percben kiugratására Sallai robbant rá, Zubas nem számolt azza, hogy Sallai mennyire gyors és elütötte a magyar játékost. Jogos büntető, amit Szoboszlai vágott a léc alát (1-2). 

A 76. percben Sallai egyenlíthetett volna, de a labda mellé ment. Nagyjából ugyanekkor Szerbia visszavette a vezetést Montenegró ellen (2-1), távolodott a remény, hogy a magyar válogatott már kedden kijuthat az Európa-bajnokságra, ehhez ugyanis ugyanannyi pontot kellett szerezni, mint Szerbia.

 

Majd egyenlítés

A 82. percben percben aztán sikerült egyenlíteni, Szoboszlai szögletéből Varga Barnabás fejelt Zubas kapujába (2-2). De nyernünk kellett a keddi ünnephez. 90 perc után öt perc hosszabbítás következett, rögtön Szoboszlai végezhetett el jó helyről szabadrúgást, de a sorfalba lőtte.

Az utolsó percekre beállt hátha kiharcol egy gólt, de nem sikerült, maradt a 2-2.

Marco Rossi még a Szerbia elleni meccs előtt úgy nyilatkozott, a két meccsen négy pont kellene, ez megvan, tehát az eredmény nem rossz, pláne 2-0-s hátrányról. Mivel Szerbia 3-1-re legyőzte Montenegról, nyerni kellett volna, ez nem sikerült. A magyar válogatott így is magabiztosan vezeti a G csoportot, nincs veszélyben a továbbjutás.

A következő meccsen, november 16-án Szófiában Bulgáriában döntetlennel matematikailag is meg lehet a továbbjutás, győzelemmel pedig az első hely, ami után Montenegró ellen már csak ünnepelni kellene...

 

G csoport, keddi eredmények

Litvánia–Magyarország 2-2
Szerbia–Montenegró 3-1

Az állás:
1. Magyarország 14 pont/6 mérkőzés
2. Szerbia 13/7
3. Montenegró 8/6
4. Litvánia 6/7
5. Bulgária 2/6

A mérkőzés összefoglalója:

Borítókép: Tanácstalanság, levertség. Szoboszlai Dominik, Varga Barnabás és sem erre számított. Majd jött a feltámadás (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.