Két játékos távozott a válogatottól a rendőrségi kihallgatás után

Újabb focibotrány robbant ki Olaszországban. Ezúttal több futballista illegális fogadások miatt bűnhödhet, közülük Nicolo Zaniolo és Sandro Tonali azután hagyta el a válogatott keretét, hogy csütörtök este a nemzeti csapat edzőközpontjában, gyanúsítottként hallgatta ki őket a rendőrség. Luciano Spalletti szövetségi kapitány szerint a botrányos közjáték ellenére csak a győzelem elfogadható szombaton, Málta ellen.

2023. 10. 13. 18:31
Luciano Spalletti Nicolo Zaniolo olasz válogatott
FLORENCE, ITALY - OCTOBER 09: Head coach Italy Luciano Spalletti and Nicolo Zaniolo of Italy smile during Italy training session at Centro Tecnico Federale di Coverciano on October 09, 2023 in Florence, Italy. (Photo by Claudio Villa/Getty Images) Fotó: Getty Images/Claudio Villa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnoki címvédő olasz labdarúgó-válogatott papíron legkönnyebb meccsére készül a 2024-es Eb-selejtezősorozatban, szombaton Málta csapatát fogadja. Luciano Spalletti együttesének felkészülését azonban drámai esemény akadályozta. Csütörtök este a rendőrség érkezett meg az olasz válogatott covercianói központjába, s a dagadó olaszországi sportfogadási botrányban két kerettagot gyanúsítottként hallgattak ki. A kínos eset után az érintett Nicolo Zaniolo és Sandro Tonali repült a keretből, de ez lehet most a legkisebb problémájuk.

Nicolo Zaniolo olasz válogatott futballista
Az olasz válogatott Nicolo Zaniolo nyáron még a Gyirmót ellen balhézott, most sokkal nagyobb bajba került (Forrás: Facebook)

Az olasz futballválogatottnak egy kínos üggyel már meg kellett birkóznia az aktuális selejtezősorozatban: Roberto Mancini úgy döntött, hogy Olaszország helyett inkább Szaúd-Arábia szövetségi kapitányaként folytatja. Úgy tűnt azonban, hogy a kellemetlen epizódon túllépnek Itáliában, Luciano Spalletti személyében egy hasonlóan jó szakembert neveztek ki a válogatott élére, aki ugyan Észak-Macedónia ellen csak döntetlennel mutatkozott be a kispadon, de utána Ukrajna ellen már győzelemre vezette az azúrkékeket.

Olaszország még így sem érezheti páholyban magát, csoportja második helyén áll, de azonos pontszámmal követi a címvédőt Ukrajna és Észak-Macedónia. Szombaton, Málta ellen kötelező a győzelem, majd kedden az Anglia elleni, idegenbeli rangadó vár az Eb-címvédőre.

Sportfogadás a legújabb olasz focibotrány hátterében

A csapat háza táján azonban aligha jó a hangulat a csütörtök esti rendőrségi látogatás után. Nicolo Zaniolo és Sandro Tonali is elismerte, hogy illegális fogadási oldalakon játszottak, ugyanakkor azt vallották, hogy csak blackjacket és pókert, focimeccsre egyáltalán nem fogadtak.

A Juventus védője, a válogatott keretébe most nem jelölt Nicolo Fagioli volt az első, aki elismerte, hogy fogadott, s bár állítása szerint a Juve meccseire sosem tett, az olasz szövetség (FIGC) szabályai ellen így is vétett, amiért akár hároméves eltiltással is bűnhődhet. Bajban lehet a Juventus is, amely az ügy informátora, a börtönviselt újságíró, Fabrizio Corona szerint tudott labdarúgója játékfüggőségéről. Szintén rosszul járhatnak további, még meg nem nevezett játékosok, a La Repubblica olasz lap szerint egy tucatnyi labdarúgó ellen zajlik vizsgálat az ügyben.

A futballisták közül a hírek szerint a legrosszabb helyzetben Zaniolo van, akinek immár biztosan nem a nyári, Gyirmót elleni balhéja a legnagyobb karrierje során. A ma már az Aston Villában szereplő támadó egyelőre az egyetlen, akit azzal is vádolnak, hogy saját aktuális csapata, az AS Roma meccseire fogadott, egyes híresztelések szerint sérülése idején, más források szerint akár a kispadon ülve. S Zaniolót az ANSA hírügynökség szerint azzal is vádolják, hogy az illegális fogadások szervezésében is részt vett.

Spalletti szerint jó döntés született

Zaniolo és Tonali nem maradhattak a kihallgatás után az olasz válogatott kerettel. Luciano Spalletti a pénteki sajtótájékoztatón nem árulta el, hogy erről ki döntött.

– Nem helyes keresni, hogy ki hozta meg, a lényeg, hogy jó döntés született, nem küldhetünk pályára két fiatalembert, akit ilyen sokk ért. Bízom benne, hogy hamarosan újra edzést vezényelhetek nekik, de az olasz válogatott nélkülük is erős. Nem kereshetünk kifogásokat, vagy nyerünk, vagy nem vagyunk azon a szinten, amit Olaszország megérdemel – szögezte le Spalletti.

Fél éve, Máltán 2-0-ra nyertek az olaszok

Borítókép: A hét elején Luciano Spalletti és Nicolo Zaniolo még jó hangulatban készült (Fotó: Getty Images/Claudio Villa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.