Szoboszlai vezetésével olyat érhet el a válogatott, amit korábban soha

Ma utazik Litvániába a magyar labdarúgó-válogatott, s a tervek szerint már biztos Eb-résztvevőként tér haza. Ehhez meg kell szerezni a három pontot Kaunasban, a litvániai meccs előtt Szoboszlai Dominik és Dibusz Dénes is a megfelelő hozzáállás fontosságát emelte ki. Ha meglesz a kijutás, Szoboszlai Dominik lesz az első csapatkapitány, aki a selejtezőcsoportból egyenes ágon vezeti Európa-bajnokságra a magyar nemzeti csapatot.

2023. 10. 16. 5:20
Magyarország Szerbia magyar válogatott
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt még Telkiben edz a magyar labdarúgó-válogatott, utána utazik Litvániába, ahol kedden bebiztosíthatja részvételét a 2024-es Európa-bajnokságon. együttese első öt meccséből tizenhárom pontot szerzett a selejtezőcsoportban, s ha Kaunasban is nyer, a többi meccs eredményétől függetlenül kijut az Eb-re. A szombati, szerbek elleni 2-1-es győzelem után és is hangsúlyozta, hogy esélyesként a megfelelő hozzáállással kell pályára lépnie a magyar válogatottnak Litvániában.

Magyarország Szerbia Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik akcióban a szerbek ellen (Fotó: Mirkó István)

– A hazai meccsen bebizonyítottuk, hogy jobbak vagyunk a litvánoknál, viszont ez egy új meccs lesz, 0-0-ról. A litvánok is nyertek, azaz biztosan pozitív hangulatban készülnek ellenünk, de meg kell mutatnunk a pályán, hogy mi az Eb-részvételt akarjuk kiharcolni – fogalmazott Dibusz Dénes.

Litvánia szombaton 2-0-ra nyert Bulgáriában, a balti ország válogatottja több mint két év után győzött ismét tétmeccsen, 2021 októberében is a bolgárokat verte, igaz, akkor hazai pályán. A litvánok a sikerrel az elméleti esélyüket megőrizték az Eb-szereplésre, bár az ehhez szükséges eredménysorban Litvániában sem sokan reménykedhetnek.

Szoboszlai Dominik száz százalékot vár

Magyarország egészen más helyzetből várja a mérkőzést, Szoboszlaiék a győzelemmel matematikailag is bebiztosíthatják az Eb-részvételt, sőt, ha Montenegró nem nyer Szerbiában, akkor azzal párhuzasan még a csoportelsőséget is. Utóbbinak a kvalifikáció szempontjából nincs, az Európa-bajnokság sorsolásakor, a kalapok beosztásakor viszont az előző tornák gyakorlata alapján lehet jelentősége.

– Egyelőre a szerbek elleni győzelmet ünnepeljük. Boldogok vagyunk, de Litvániában újra száz százalékos koncentrációra van szükség, hogy megnyerjük az újabb meccset, és elérjük a célunkat, az Eb-re való kijutást – szögezte le Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya szombaton, a Puskás Arénában.

Sosem jutottunk még ki így Eb-re

A magyar válogatott eddig négyszer vett részt Európa-bajnokságon. Ez 1964-ben és 1972-ben még négyes döntőt jelentett. Az előbbi selejtezőit oda-visszavágós párharcok alkották. 1972-ben megnyertük a selejtezőcsoportunkat Bulgária, Franciaország és Norvégia előtt, de az Eb-részvételhez akkor ez még nem volt elég, a románok elleni párharcot is sikerrel kellett teljesíteni, ez harmadik meccsen sikerült.

Utána hosszú szünet következett, majd a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságra pótselejtezőn keresztül kvalifikálta magát a nemzeti csapat. Arra viszont még nem volt példa, hogy a selejtezőcsoportból közvetlenül, egyenes ágon az Eb-mezőnybe jutottunk, most nagyon közel állunk ehhez.

Keserédes egyetlen emlék Litvániából

A magyar és a litván válogatott eddig hat meccset vívott egymás ellen, de ezek közül csak egyet rendeztek Litvániában. 2000 októberében, vb-selejtezőn 6-1-re kiütöttük a balti állam csapatát, a mérkőzésre a nagy győzelem ellenére mégis fájó szívvel emlékezünk, a kaunasi találkozó hőse ugyanis mesterhármasával a később tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklós volt.

Borítókép: Szombaton még „csak” a szerbek elleni sikernek örülhettek a magyar játékosok, kedden már az Eb-kijutást ünnepelhetik (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.