Bulgária, Balkán: a szövetség megfenyegette a plovdivi kivitelezőt

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a november 16-i, csütörtöki Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtező helyszíne körül. Kosztadin Dimitrov, Plovdiv polgármestere szombat délben azt közölte, mégis Plovdiv, a Hriszto Botev Stadion lesz a mérkőzés helyszíne. Igaz, kissé sejtelmesen fogalmazott: majd csak hétfőn ad utasítást az Eb-selejtező megrendezésének előkészületeire. Kiderült, volt oka az óvatosságra. Ilijan Filipov, a Hriszto Botev Stadion rekonstrukcióját végző cég vezetője azt állítja, a Bolgár Labdarúgó-szövetségtől megfenyegették, hogy adjon ki olyan értelmű nyilatkozatot, miszerint nincs akadálya a meccs megrendezésének.

2023. 11. 11. 11:54
A plovdivi Hriszto Botev Stadion, Bulgária-Magyarország EB-selejtező, bolgár szövetség, UEFA, MLSZ
Forrás: PIMK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jövő hét első munkanapján, november 13-án, hétfőn kiadjuk az utasítást a mérkőzés megrendezésére a Hriszto Botev Stadionban – nyilatkozva Kosztadin Dimitrov, Plovdiv polgármestere a plovdiv24.bg portálnak szombat délben. A polgármester azért változtatta meg a véleményét, mert a stadion építéséért felelős cég tulajdonosától, Ilijan Filipovtól olyan értelmű tájékoztatást kapott, miszerint mégis tudja garantálni az Európa-bajnoki selejtező biztonságos lebonyolítását a zajló munkálatok közben.

Labdarúgó Eb-selejtező - Magyarország, Bulgária, Plovdiv, polgármester
A magyar válogatott játékosai Plovdivban nem számíthatnak a szurkolók támogatására (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ha értelmezni akarjuk ezt a mondatot, abból kiderül, ez csupán ígéret. A polgármester egyelőre semmilyen utasítást nem adott, csak azt közli, hogy hétfőn majd rendelkezik a meccs megrendezésének előkészületeiről. 

 

Gyorsan  kiderült, Kosztadin Dimitrov nem véletlenül fogalmazott ködösen. Néhány óra múlva Ilijan Filipov egy másik bolgár orgánumnak nyilatkozva cáfolta a plovdivi polgármester állítását.

A kivitelező nem hátrál meg a szövetség fenyegetésére

– A cég nem vállal felelősséget a meccs megrendezéséért. A szövetség küldött egy nyomtatványt aláírásra, de nem írtam alá. Nem állok kapcsolatban a Bolgár Labdarúgó-szövetséggel, csak az önkormányzattal. Georgi Ivanov Gonzo (korábbi 34-szeres válogatott játékos, jelenleg a szövetség technikai igazgatója) tegnap Plovdivban járt, és megnéztük a stadiont a rendőrséggel. Senki nem mondta meg nekem, mit tehetek meg és mit nem. Az önkormányzat a megbízóm ebben a projektben. Bizottságot kell létrehozni, hogy mindent megvizsgáljunk. Mindennap változik a helyzet – idézte Filipovot a btvsport.bg.

Ilijan Filipov hamarosan még egyet csavart a dolgon. Kétségbeesett hangvételű közleményt adott ki a bolgár drukkerekhoz fordulva. Egyrészt cáfolta az iménti nyilatkozatot (burkoltan az említett portált bírálva), másrészt ennél is durvább kijelentést tett: a bolgár szövetség megfenyegette őt.

Kedves futballszurkolók! A mai napon megkeresett a Bolgár Labdarúgó-szövetség ügyvezető-helyettese, Hriszto Zapjanov, aki megfenyegetett, hogy minden szükséges körülményt biztosítanom kell ahhoz, hogy megrendezhessék a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt. Azt válaszoltam, erre csak Plovdiv önkormányzata, illetve a Hriszto Botev Stadion tulajdonosa kérhet meg. Ez a pimasz ember arra az arcátlan kijelentésre ragadtatta magát, hogy ha nem Plovdivban játsszák le a meccset, akkor a szövetség visszavonja a létesítmény stadionengedélyét. Kijelentem, hogy nem engedek a fenyegetésnek!

Ki tudná megmondani ezek után, hogy mi az igazság? Előre borítékolhatjuk, lesz még fordulat az ügyben. Reméljük, hétfőn végre lezárul a vita és kijelölik a mérkőzés végleges helyszínét. Bár továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy nem rendezik meg a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt.

Tudják a bolgárok, hogy mit akarnak?

A találkozó helyszíne sokadszorra változik. Eredetileg Plovdiv volt a kijelölt helyszín, szeptemberben a Bolgár Labdarúgó-szövetség az ott zajló építkezések, a Hriszto Botev Stadion korszerűsítése, átépítése miatt úgy döntött, a bolgár labdarúgó-válogatott Szófiában fogadja a magyart. A bolgár válogatott csapnivaló szereplése – hat meccsen csupán két pontot szerzett és utolsó a G csoportban – miatt elkeseredett bolgár szurkolók bejelentették, november 16-án, a meccs napján és helyszínén tüntetést szerveznek a bolgár szövetség ellen. Ettől megrettenve a bolgár szövetség arra kérte az UEFA-t, hadd rendezze a találkozót mégis Plovdivban, ráadásul zárt kapuk mögött. Következő csavarként Kosztadin Dimitrov, Plovdiv polgármestere csütörtökön azt a tájékoztatást adta szakvéleményre hivatkozva, hogy november 13–20. között a munkálatok miatt nem lehet mérkőzést rendezni a stadionban. A polgármester most ezen véleményét bírálta felül. Majd belépett a történetbe a kivitelező…

 

Magyar válogatott: legalább egy pont kell

A mérkőzés kulcsfontosságú a magyar labdarúgó-válogatott szempontjából. A magyar válogatott hat mérkőzés után 14 ponttal vezeti a selejtezők G csoportját. Ha a hátralévő két mérkőzésen (november 16.: Bulgária–Magyarország, november 19.: Magyarország–Montenegró) akár csak egyetlen pontot szerez, matematikailag is biztosítja a részvételét a jövő nyári, németországi, 24 csapatos tornán. Persze jó lenne minél több pontot szerezve az élen végezni, mert az Eb-sorsolásra a kiemelést a selejtezők során elért eredmény alapján készítik el.

 

a magyar válogatott szövetségi kapitánya nincs könnyű helyzetben, hiszen több kulcsembere is sérült (Fiola Attila, Varga Barnabás). S most még itt van ez a kalamajka a meccs helyszíne körül.

Az építkezés a Hriszto Botev Stadionban:

Borítókép: Jelenleg még csupán félkész állapotban van a Hriszto Botev Stadion (Fotó: PIMK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.