A kulacsokat dobáló Kamerun sem jelentett nekünk kihívást a női kézilabda-vb-n

Mindkét félidő elején Kamerun szerezte az első gólt, de az afrikai csapatnak nem volt esélye a magyar válogatott ellen a női kézilabda-vb második csoportmeccsén. A magyar válogatott 39-20-ra nyert, a vb-újonc Bukovszky Anna szép védésekkel mutatkozott be a csapatban, a hétgólos Klujber Katrin volt a legeredményesebb emberünk. Folytatás hétfőn a Montenegró elleni, csoportelsőségről döntő rangadón.

2023. 12. 02. 21:59
GOLOVIN Vlagyimir
Helsingborg, 2023. december 2. Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (b) az olimpiai kvalifikációs noi kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkõzésen a svédországi Helsingborgban 2023. december 2-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idegesen kezdett a Lukács Viktória és Márton Gréte nélkül felálló magyar válogatott a vb egyik üde színfoltja ellen. A Paraguay ellen megsérült két szélsőt nem nevezte a kapitány a Kamerun elleni csoportmeccsre. A feszültség érezhető volt: a negyedik percben, a negyedik magyar támadásból, 1-0-s kameruni vezetés után született az első magyar gól. Vámos Petra kis híján belesérült a lövésébe, a kapus ugyanis ráesett a lábára. A DVSC irányítója fájdalmas arccal bicegett le a pályáról. Klivinyi Kingát küldte be a kapitány a folytatásra, majd Töpfner Alexandra volt eredményes.

TÖPFNER Alexandra
Töpfner Alexandra jól játszott a női kézilabda-válogatottban        Fotó: MTI/Illyés Tibor


A vb 36. percében Klujber Katrin megszerezte az első akció gólját a vb-n, emberelőnyből. És majd megint az ő, a fradista jobbátlövő keze sült el. Mivel Kuczora Csenge is eleresztett egy látványos rakétát, okkal hihettük, hogy összeállt a játék. A lányok megnyugodtak, és lazábbra veszik a folytatást. Ez részben így is történt, Klujber élvezte a játékot, Szemerey Zsófi bemutatott egy-két bravúrt a kapuban.

Bő negyedóra után Vámos a pályára érkezve jelezte, hogy túlélte a meccs eleji ütközést. Albek és Juhász alkotta a védőkettős is bemutatkozott középen. 
Schatzl cunderével lett meg a tíz közte: a 21. percben 14-4-ről folytathatta Kamerun. Nem olyan rég még 5-3 volt.
A félidő hajrája nem volt az igazi, egy 3-1-es kameruni roham nem nézett ki jól, de Juhász Gréta gólja állította vissza a szünetre a 10 gólos különbséget, (18-8).

A szünet után

A második félidő, csakúgy mint a meccs első gólját Kamerun szerezte. Akadt egy kis gond, Klujber villanását leszámítva Kamerun visszajött 10 gólon belülre. Kuczora gólja és Szemerey védései is kellettek ahhoz, hogy végre kicsit felébredjen a válogatott. Szűk húsz perccel a vége előtt a 14 gólos előnyért támadhatott a magyar válogatott, de Kuczora lövést rontott. Klujber végül kialakította az addig nem látott különbséget. 

ALBEK Anna; PÁSZTOR Noémi
Albek Anna (jobbra) és Pásztor Noémi szorgalmasan dolgozott a válogatott védőfalában   Fotó: MTI/ Illyés Tibor

A különbség csak azért nem nőtt látványosan, mert az ellenfél is büntette a védelmi megingásokat. Nomo és Ateba is bátran vállalkozott, Szemerey állta a sarat, olykor kiszolgáltatottan tette a dolgát a kapuban, de a mosonmagyaróvári kapus hozta a bravúrokat. Sőt, Golovin megadta a lehetőséget a hajrában a váci Bukovszky Annának, aki nem jött zavarba. Három szép védéssel kezdett.

A második győzelmének köszönhetően a magyar válogatott biztosan továbbjutott a csoportjából. A csoportelső helyről a jövő hétfői Montenegró elleni rangadó dönt. Jelenleg jobb gólkülönbségének köszönhetően a magyar csapat áll a B csoport élén. 

Az állás: 1. Magyarország 4 pont (74-32), 2. Montenegró 4 (66-37), 3. Kamerun 0, 4. Paraguay 0.


Női kézilabda-világbajnokság, B csoport, Helsingborn: Magyarország–Kamerun 39-20 (18-8). A csoport másik mérkőzésén: Montenegró–Paraguay 41-26.

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT.

A magyar gólszerzők: Klujber 7, Kuczora 3, Töpfner 5, Vámos 1, Klivinyi 3, Schatzl 6, Albek 4, Tóvizi 4, Juhász 2, Pásztor 1, Simon 2, Bordás 1.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.