Izland megtette, amit megtehetett a magyarokért a kézilabda Eb-n

Izland 26-24-re legyőzte Ausztriát, így Magyarország legalább a harmadik helyen végez a kézilabda Eb középdöntőjében. A magyar válogatott akkor játszhatna elődöntőt, ha legyőzné Franciaországot, Horvátország pedig a házigazda Németországot. Izland segítségével már így is szép a magyar szereplés, hiszen a mieink mindenképpen játszhatnak az ötödik helyért.

2024. 01. 24. 17:06
null
Férfi kézilabda Eb - Ausztria-Izland Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első félidő egészen 8-8-ig szorosan alakult. Akkor aztán az osztrákok lefagytak, az izlandiak pedig megtáltosodtak. A szigetországiak zsinórban hat gólt dobtak – üres kapura is, mert nem jött be az osztrák taktikai fegyver, a hét a hat elleni támadás –, így alakult ki szünetre a 14-8-as izlandi vezetés.

Hutecek, kézilabda eb, elődöntő, középdöntő, továbbjutás, Izland, Ausztria, magyarország
Lukas Hutecekkel, az osztrákok gólzsákjával nehezen bírtak az izlandiak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Bíztunk benne, innen nincs visszaút, s Izland Horvátország után Ausztriát is legyőzi, ami – miként korábban megírtuk – azt jelentené, hogy a magyar válogatott a hátra lévő két középdöntős mérkőzés (Magyarország–Franciaország, Németország–Horvátország) eredményétől függetlenül legalább a harmadik helyen végez, azaz játszhat az ötödik helyért. 

Csakhogy a második félidő elején a csapatok felcserélték a szerepeket, egy gólváltás után az osztrákok dobtak sorozatban hat gólt, így 15-15-nél már ismét egál volt az állás. Ezután 20-20-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, akkor Izland lépett meg két góllal. Újra egál lett, de a hajrát az izlandiak bírták jobban idegekkel, s nyertek 26-24-re.

Ezzel a saját céljukat, az olimpiai selejtezőt nem érték el, ahhoz öttel kellett volna nyerniük, de nekünk kikaparták a gesztenyét, hiszen Magyarország, Izland és Ausztria egyaránt négy ponttal áll, egymást körbe verte, s a magyar válogatott gólkülönbsége a legjobb a három csapat közül.

 

 

Palasics és Máthé nélkül a franciák ellen

A magyar válogatott 18.00-tól játszik a már biztosan csoportelső Franciaországgal. Reményt ad, hogy a franciáknak már tét nélküli a találkozó, viszont aggasztó, hogy Chema Rodriguez két játékosára sem számíthat. A kapus Palasics Kristófot vakbélgyulladással Kölnben megműtötték , az átlövő pedig térdsérülése miatt már haza is utazott.

Amennyiben a magyar válogatott nyerne, akkor is csak úgy lehet második a csoportban, ha Horvátország megverné a házigazda Németországot, amihez – miként megírtuk – semmilyen érdeke sem fűződik.

 

Kézilabda Eb, középdöntő, I. csoport

A 4. forduló programja:
Izland–Ausztria 26-24
Franciaország–Magyarország 18.00
Németország–Horvátország 20.30

Az állás: 1. Franciaország 8 pont/4 meccs, 2. Németország 5/4, 3. Magyarország 4/4, 5. Izland 4/5,4. Ausztria 4/5,  6. Horvátország 1/4.

 

Rosta Miklós így készül a franciák elleni meccsre:

Borítókép: Az izlandi Ellidi Vidarsson (b) és az osztrák Michael Miskovez a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában, az Ausztria–Izland mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 24-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.