Roberto Mancini döbbenten szembesült azzal, mi várta Szaúd-Arábiában

Kedden ér véget az Ázsia-kupa csoportkörének első fordulója, az esélyesek közül utolsóként Szaúd-Arábia válogatottja is bemutatkozik, Omán ellen. Roberto Mancini a legutóbbi kontinensviadalát, a 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságot aranyéremmel zárta Olaszország szövetségi kapitányaként, most Szaúd-Arábia kispadján is a végső győzelem a célja. Arra viszont nem számított a szakember, hogy a játékosai nem mind elkötelezettek: Roberto Mancini az utolsó pillanatban három új játékost kényszerült behívni a keretébe.

2024. 01. 16. 9:46
AFC Asian Cup 2023 Qatar Press Conference -Saudi Arabia And Oman
Roberto Mancini
Saudi Arabian national team Head coach Roberto Mancini is attending a press conference ahead of the AFC Asian Cup 2023 Qatar Group F match between Saudi Arabia and Oman in Doha, Qatar, on January 15, 2023. (Photo by Noushad Thekkayil/NurPhoto) (Photo by Noushad Thekkayil / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP/Noushad Thekkayil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katar a 2022-es futball-világbajnokság után ezúttal Ázsia-kupát rendez. Az előbbi eseményről Roberto Mancini az olasz válogatott szövetségi kapitányaként lemaradt, most viszont Szaúd-Arábia kispadján részese a tornának, sőt az egyik végső sikerre is esélyes csapatot irányítja. Nincs azonban minden rendben a szaúdi csapat körül: Roberto Mancini az Omán elleni bemutatkozó meccs előtt elárulta, hogy három, a keretbe nevezett játékosa sem vállalta a szereplést az Ázsia-kupán.

Saudi Arabia National Football Team Training Session Roberto Mancini AFC
Roberto Mancini Olaszország után Szaúd-Arábia válogatottját is trófeáig vezetné (Fotó: NurPhoto via Getty Images/Anusak Laowilas)

– Nem értem, hogy fiatal játékosok miért utasítják vissza a kerettagságot csak azért, mert attól félnek, hogy nem fognak játszani.
A válogatottban a hazájukban élő embereket képviselnék, boldognak kellene lenniük, hogy itt lehetnek – idézi az Origó Mancinit, akinek eredeti keretéből Naváf al-Akídí, Szalmán al-Farádzs és Szultán al-Ganám sem kívánt kiegészítő emberként csatlakozni a válogatott keretéhez.

– Szerencsére találtunk helyettük más játékosokat, de nagyon furcsa ez a helyzet, sosem találkoztam még ilyennel – szögezte le Mancini, aki játékos-pályafutása befejeztével lényegében azonnal, 2001-ben edzőnek állt.

Roberto Mancini különleges duplára hajt

Szaúd-Arábia a csoportkör első fordulójának utolsó meccsét vívja kedden 18.30-tól Omán ellen. Az F jelű négyesből (Thaiföld és Kirgizisztán szerepel még itt) első ránézésre kiemelkedik a szaúdi válogatott, amely a 2022-es katari világbajnokságon legyőzte a későbbi győztes Argentínát.

Szaúd-Arábia eddig háromszor nyerte meg az Ázsia-kupát, ha 1984, 1988 és 1996 után idén újra diadalmaskodna, akkor utolérné a négy arannyal csúcstartó Japánt.

Mancini személyesen is történelmet írna a sikerrel, ő lenne az első szakvezető, aki Európában és Ázsiában is kontinensbajnokságot nyer szövetségi kapitányként, miután 2021-ben hazáját, Olaszországot vezette sikerre az Eb-n.

Hasonló duplára Roger Lemerre volt képes korábban, ő azonban a Franciaországgal nyert 2000-es Eb-arany után Afrikában ért még fel a csúcsra, 2004-ben Tunézia szövetségi kapitányaként.

Nem Mancini az Ázsia-kupa egyetlen, Európában is jól ismert edzője: a német válogatottal 2006-ban vb-bronzérmes Jürgen Klinsmann a dél-koreai kispadon ül, a szlovén válogatott szövetségi kapitányaként Eb-t és vb-t is megjárt Srecko Katanec az üzbég válogatott élén 0-0-s döntetlennel kezdett az ezüsthalmozó Héctor Cúper Szíriája ellen.

Komoly meglepetés eddig nem született a tornán, a végső sikerre legesélyesebb csapatok közül Japán, Dél-Korea, Irán, Ausztrália és a címvédő Katar is győzelemmel kezdett.

Borítókép: Roberto Mancini az Európa-bajnokság után az Ázsia-kupát is megnyerné szövetségi kapitányként (Fotó: NurPhoto via AFP/Noushad Thekkayil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.