A betegség vagy a motiváció kerekedik felül? Ez a bronzmeccs kérdése

Varga Zsolt, a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is hangsúlyozta a Horvátország ellen elvesztett mérkőzés után, az Európa-bajnokság előtt aláírta volna, ha azt mondják neki, hogy a csapata elődöntőt játszik a házigazdával. Közismert továbbá, hogy a mieinknek tét nélküli ez az Eb, hiszen tavaly nyáron már megszerezték az olimpiai kvótát. Mégsem mindegy természetesen, különösen azoknak, akik először szerepelnek világversenyen, hogy a csapat éremmel vagy a nélkül tér haza a tornáról. A szerdai bronzmeccsen (16.30) azonban nemcsak Olaszország a magyarok ellenfele, hanem – csakúgy, mint a horvátok ellen – a betegség is.

2024. 01. 16. 4:56
VISMEG Zsombor; KOVÁCS Péter; HÁRAI Balázs; VARGA Vince, magyar vízilabda-válogatott
Zágráb, 2024. január 14. Hárai Balázs, Vismeg Zsombor, Varga Vince és Kovács Péter, magyar csapat tagjai a férfi vízilabda Európa-bajnokság elõdöntõjében játszott Magyarország - Horvátország mérkõzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 14-én. A horvát csapat 11-8-ra gyõzött. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként a horvátok elleni elődöntő tudósításában kiemeltük, öröm volt nézni Hárai Balázs játékát. A válogatott centerét még a kudarccal végződött 2022-es, hazai rendezésű világbajnokság után műtötték meg, nyolc hónapig tartott a rehabilitációja, világversenyen másfél év után tért vissza a válogatottba az Európa-bajnokságon. Pufi (ahogy pólós berkekben nevezik) semlegesítése megoldhatatlan feladatot jelentett a horvátoknak, sorra szórták ki róla a hazai védőket. Éppen ezért roppant gyanús volt, hogy Hárai a mérkőzés második félidejében alig volt medencében, pedig éppenséggel szükség lett volna rá. A magyarázat kézenfekvő: két nap alatt nem épült fel a betegségből, ami miatt kihagyni kényszerült a Szerbia elleni negyeddöntőt.

HÁRAI Balázs, magyar vízilabda-válogatott, Európa-bajnokság, bronzmeccs, Zágráb, Olaszország, Horvátország
Amikor a medencében volt, a horvátok nem bírtak Hárai Balázzsal. A centerre szükség lenne az olaszok elleni bronzmeccsen. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A találkozó után aztán is utalt rá, hogy nem csupán Hárai küszködik betegséggel, Fekete Gergő és különösen Burián Gergő sem tudta azt a teljesítményt nyújtani, mint a korábbi meccseken. Sőt általában az lehetett a benyomásunk, tovatűnt a fiatalos lendület.

A hajrára elfogyott az erő a horvátok ellen

A magyar válogatott három negyeden át így is egyenrangú ellenfele volt a házigazdának, 7-6-ról kezdődött az utolsó nyolc perc. Ami alatt látványosan elfogyott a mieink ereje, már négy is volt közte, végül 11-8-ra nyert a címvédő. A horvátokkal talán még bírtak volna, a betegséggel már nem. Ám ez nem jelenti azt, hogy lemondtak volna az álmukról, az éremszerzésről.

 

 Nincs gond a motivációval

– Egy percig se higgye senki, hogy csalódottan, unottan megyünk a vízbe a bronzmérkőzésen – jelentette ki eltökélten vasárnap este a horvátok ellen két gólt szerzett Vigvári Vince.

– Még nincs vége az Eb-nek – csatlakozott melléje a csapat vezéregyénisége, Nagy – avagy miként Hajdú B. István mondta: óriási... – Ádám.

 

Varga Zsolt: Hasznos tapasztalatok Párizs előtt

A motivációval tehát nincs gond. Mindegyik játékos azt hangsúlyozta, bronzéremmel szeretnének hazautazni. Varga Zsolt a vereség után persze nem látott hozzá az olaszok elleni esélyt elemezni, inkább távlatban beszélt a csapatáról.

– Roppant büszke vagyok a fiúkra, persze vannak még hibák, de ez egy fejlődési folyamat, és ilyen nehéz mérkőzéseken tudnak fejlődni, akár még vereségek árán is. És abban is biztos vagyok, hogy két világverseny múlva, mondjuk, a párizsi olimpián ezek a megszerzett tapasztalatok a másik irányba döntik el az ilyen mérkőzéseket.

Végszónak sem kell jobb. Mégis amondóak vagyunk, azzal várjuk meg az Olaszország elleni szerdai bronzmeccset. 

Borítókép: Tájkép csata van. Csalódott magyar játékosok a horvátok elleni negyeddöntő hajrájában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.