A szörnyű vereség ellenére mégis lehetnek magyar kosarasok az olimpián

Bár női kosárlabda-válogatottunk februárban drámai mérkőzésen elbukta az olimpiai selejtezőt, a sorsdöntő meccsen 22 pontos előnyről kapott ki a már kvótát szerzett, tét nélkül játszó spanyoloktól, még kijuthatnak magyar kosarasok a nyári, párizsi ötkarikás játékokra. Mégpedig a 3x3-as „műfajban”, amely a legutóbbi, tokiói olimpia műsorán debütált.

2024. 04. 11. 14:15
Bíznak benne, hogy már a hét végén megszerzik a kvótát
Bíznak benne, hogy már a hét végén megszerzik a kvótát Forrás: Facebook/Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3x3-as női kosárlabda-válogatottunk akár már az előttünk álló hét végén, a Hongkongban sorra kerülő első selejtezőtornán megszerezheti a kvótát, és ez is a célja. A csapat ötnapos székesfehérvári edzőtáborozás után hétfőn kelt útra a nyolccsapatos viadal ázsiai helyszínére. Földi Attila szövetségi kapitány keretét Böröndy Vivien, a honosított és újonc Mompremier Beatrice, Papp Klaudia (mindhárman Sopron Basket), valamint Szabó Fanni (TFSE-MTK) alkotja.

Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Klaudia, Szabó Fanni
Papp Klaudia, Szabó Fanni, Mompremier Beatrice és Böröndy Vivien Forrás: MKOSZ

– Amit ez alatt a rövid idő alatt meg lehetett tenni, azt megtettük – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Földi Attila. – Felépítettük a támadási és védekezési repertoárt, de van még csiszolnivaló, és még Hongkongban is próbálunk a torna előtt tovább javulni. Az ellenfeleket még nem nagyon láttuk együtt játszani, a hongkongiak például teljesen ismeretlenek. Az egyéni képességek alapján a csoportunkban a lengyelek tűnnek a legerősebbnek.

Földi Attila megjegyezte, az elmúlt években hiányzott a válogatottból egy domináns center, aki hatékony a palánk alatt, Mompremier pedig betölteti ezt a szerepet.

Az Egyesült Államokban, Miamiban született Beatrice Mompremier két éve kapta meg a magyar útlevelet, amikor a Győrben játszott.

– A szezon elején kértek fel a 3x3-as válogatottba, amit nagy megtiszteltetésnek tartok. Négy éve élek itt, ez a második otthonom, és nagyon szeretem a 3x3-as játék gyors tempóját, ráadásul két csapattársamat már ismerem Sopronból – mondta a 27 éves, 193 centis center.

Papp Klaudia arról beszélt, hogy remekül sikerült a felkészülésük.

– Mi, soproniak már jól ismerjük egymást a pályáról, de Szafi is rutinos 3x3-as játékosnak számít, vele is sokat játszottunk már együtt a nyáron. Ott voltam már az előző olimpiai kvalifikációban is, és azt fogom tanácsolni a többieknek, hogy ne görcsösen akarjuk megnyerni a tornát, hanem élvezzünk minden percet – mondta az irányító, hozzátéve, sajnálják, hogy a „nagy csapat” hajszállal lecsúszott az olimpiáról, és azon lesznek, hogy ők kijussanak Párizsba.

A hongkongi selejtezőt péntektől vasárnapig rendezik. A két kvartett első két helyezettje jut tovább az elődöntőbe, ahol keresztbejátszanak az együttesek, végül a tornagyőztes szerez ötkarikás kvótát.

 

Májusban Debrecenben is osztanak kvótákat

A három állomásból álló selejtezősorozat második helyszíne a Japánban található Ucunomija lesz május 3-5-én – magyar érdekeltség nélkül –, a harmadik pedig Debrecen május 16-tól 19-ig. Ha Földi Attila együttese nem jár sikerrel Hongkongban, akkor a harmadik tornán is részt vehet, ahol már a magyar férfiak is szerepelni fognak. A debreceni viadalról az első 3-3 együttes mehet majd az olimpiára. Párizsban a férfiaknál és a nőknél is nyolc csapat szerepelhet.

A csoportok beosztása Hongkongban:

A csoport: Magyarország, Lengyelország, Egyiptom, Hongkong

B csoport: Hollandia, Azerbajdzsán, Mongólia, Chile. 

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

péntek: Magyarország–Hongkong 11.45, Magyarország–Lengyelország 13.10

 szombat: Magyarország–Egyiptom 13.35

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.