Révész Bulcsú nagy győzelme, Ronnie O’Sullivan legyőzője ellen folytatja + videó

Révész Bulcsú a tavalyi kiírás után idén másodszor vehet részt a profi sznúker-világbajnokság selejtezőjében. A magyar játékos hétfőn 6-1-es hátrányba került az angol Sean O’Sullivan ellen, ezt követően négy frémet nyert egymás után, majd 8-8-ra kiegyenlített a tíz nyert frémig tartó meccsen. A tizenhét éves Révész Bulcsú lendületben volt, és a bő félórás kényszerszünet sem zavarta meg: 10-8-as győzelemmel bejutott a második fordulóba. A magyar sznúkeres következő ellenfele James Cahill lesz, aki öt éve a legenda, Ronnie O’Sullivan ellen meccset nyert a vb-főtáblán.

2024. 04. 09. 19:59
Révész Bulcsú snooker U18
Révész Bulcsú ötfrémes hátrányból fordította meg a vb-selejtezős meccsét Fotó: Facebook/WPBSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Révész Bulcsú tavaly U18-as Európa-bajnokként kapott meghívást a profi sznúker-világbajnokság selejtezőjébe, akkor 10-5-re kapott ki Jamie O’Neilltől. Az U18-as Eb-címét idén is megvédte a magyar játékos, a vb-selejtezős indulását és ami ennél is fontosabb, a következő két idényre szóló Tour-kártyáját viszont már korábban, a junior világbajnoki címével kiharcolta magának. Az idei vb selejtezőjében még amatőr státusú sznúkeresként indulhatott a tizenhét éves Révész Bulcsú, ezúttal Sean O’Sullivan – a sznúkerlegenda Ronnie O’Sullivan névrokona – volt az ellenfele. Révész teher nélkül állhatott asztalhoz annak tudatában, hogy a sheffieldi eredménytől függetlenül nyártól, a 2024/25-ös idény kezdetétől már profi játékosnak számít.

Budapest 20230304 Snooker Sznúker 2023 Magyar Sznúker Gála Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Révész BulcsúBudapest 20230304 Snooker Sznúker 2023 Magyar Sznúker Gála Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Révész Bulcsú
Révész Bulcsú, a magyar sznúker történetének legjobb játékosa (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

A mérkőzés hétfő délután kezdődött, s a rutinosabb, a vb-selejtezőben tizedik alkalommal szereplő O’Sullivan sokkal erősebben kezdett, 6-1-re ellépett a tíz nyert frémig tartó mérkőzésen.

Révész a szakasz végén két frém megnyerésével meccsben tartotta magát a keddi folytatásra, amelynek elején folytatta jó sorozatát, és 6-5-re felzárkózott. Egyenlíteni viszont ekkor még nem tudott, O’Sullivan 8-5-re ellépett.

Révész Bulcsú és a rugalmatlan szervezők

Révész azonban nem adta fel, egy küzdelmesebb, majd két simább frémet megnyerve kiegyenlített. 8-8-nál azonban a szervezők nem engedték, hogy folytatódjon a mérkőzés, mert túl közel volt már a 20 óra, az esti program kezdete.

A döntés nem példa nélküli, a sznúker-világbajnokság főtábláján is előfordult már hasonló. Csakhogy ott már a televíziós közvetítésekhez kell igazodni, s szakaszonként csak két asztal áll rendelkezésre.

A selejtezőben viszont nyolc különböző asztalt használnak, s az esti programban csak hét meccset kellett folytatni, azaz egy kis rugalmassággal mindenféle megakasztás nélkül folytatódhatott volna Révész Bulcsú és Sean O’Sullivan meccse.

 

Jöhet Ronnie O’Sullivan legyőzője

A kényszerszünet végül nem nyúlt nagyon hosszúra, egy másik asztalnál bő félóra után folytatódott a játék. Révész a frémen belül fordított, és ezzel a mérkőzés folyamán először átvette a vezetést, 9-8-nál egyetlen frémre került a továbbjutástól.

A tizennyolcadik frémben a magyar játékos tudott csak három lökésnél hosszabb bréket építeni, így 10-8-ra megnyerte a meccset, bejutott a selejtező második körébe.

Révész következő ellenfele James Cahill lesz, akit „Óriásölőnek” neveznek, amióta a 2019-es világbajnokság első fordulójában, akkor még amatőr játékosként 10-8-ra nyert Ronnie O’Sullivan ellen. Révész és Cahill meccsének első szakasza csütörtökön 11 órakor kezdődik.

A selejtező négy fordulóból áll, április 17-én fejeződik be. A főtáblás küzdelmeket már a sportág ikonikus helyszínén, a Crucible Színházban rendezik, április 20. és május 6. között. A címvédő a belga Luca Brecel, a fogadóirodák szerint azonban a legnagyobb esélyes a hét győzelmével társrekorder Ronnie O’Sullivan, aki ebben az idényben a Triple Crown másik két versenyét (Egyesült Királyság Bajnoksága, Masters) megnyerte, és vezeti a világranglistát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.