Belga világbajnok, aki három legendán gázolt át

A sznúker-vb-k történetében először belga világbajnokot avattak. Luca Brecel 18-15-re legyőze a négyszeres világbajnok Mark Selby a fináléban, s beteljesítette Ronnie O’Sullivan jóslatát. A 28 éves belga klasszis három legendát búcsúztatott a vb-n, a háromszoros Mark Williams, a hétszeres világbajnok O’Sullivan és a négyszeres győztes Selby is áldozatául esett.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 23:33
A belga világbajnok, Luca Brecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luca Brecel végig vezetett a döntő során, de Mark Selby persze folyamatosan nyomást gyakorolt rá. Az ekső szakasz a belga 6-2-es vezetésével zárult, aztán a szombat esti folytatásban Selby feljött 9-8-ra úgy, hogy a világbajnoki döntők történetében először lökött maximális, 147 pontos bréket. Vasárnap délután Brecel ismét ellépett, 15-10-zel zárta a vasárnap délutáni szakaszt, este ő nyerte az első frémet, így már 16-10-re vezetett. Selby a szinte lehetetlen helyzetben sem adta fel, feljött egészen 16-15-re. Utána aztán ismét Brecel következett, két frémet nyerve 18-15-ös sikerrel lezárta a finálét.

A belga Luca Brecel
A belga játékosnak a 32. frém második fele már örömjáték volt. Fotó: Twitter

A sznúker történetében tehát először avattak belga világbajnokot. Ahogy Ronnie O’Sullivan megjósolta.

Luca Brecel megdolgozott a sikerért. Rögtön az első fordulóban majdnem kiesett, mint a korábbi öt világbajnoki szereplése során kivétel nélkül! Végül 10-9-re győzte le Ricky Waldent. Utána aztán három legendát és egy hozzá mérhető nagy tehetséget búcsúztatott. A háromszoros világbajnok Mark Williams ellen 13-11-re győzött, majd Ronnie O’Sullivan ellen 10-6-os hátrányból fordított zsinórban hét frémet nyerve 13-10-re. Az elődöntőben a 20 éves kínai Sze Csia-huj ellen már-már reménytelen helyzetben volt, Sze 14-5-re vezetett, de Brecel idegei ekkor is kötélből voltak és 17-15-re győzött. A döntőben ismét egy sokszoros, négyszeres világbajnok, Mark Selby következett. Ekkor, mint írtuk, végig Brecel vezetett, de miként elárulta, 16-15-nél neki is erős kétségei támadtak.

– Mindent kihagytam, 16-15-nél semmi esélyt sem adtam magamnak. Szerencsére utána ismét rátaláltam a játékomra – mondta a győzelme után.

 

Mark Selby igazi úriember, a mérkőzés végén sportszerűen átölelte Brecelt, ahogy a belga őt, amikor a maximumot lökte. Az angol játékos meleg szívvel gratulált, majd arról beszélt, az egészség a legfontosabb, s szerencsére ismét rendben van, miután kilábalt a depresszióból.

Brecel bátor, rámenős játékos, amikor esélyt lát, egyből támad, és ez a stílus a világbajnokságon nehéz helyzetben is kisegítette. Rászolgált a győzelemre és történelmet írt, belga játékos még sohasem nyert a sznúker-világbajnokságon.

A belga világbajnok a sportág nagykövetévé avanzsálna

Később arról beszélt, az ő győzelme nemcsak Belgiumban, hanem egész Európában emelheti a mai napig elsősorban Nagy-Britanniában népszerű sportág ázsióját.

– Azért is voltam nagyon ideges a meccs vége felé, mert azt akartam, hogy a sikerem Belgium és Európa számára is áttörést jelentesen – mondta Brecel a BBC Sportnak.

– Robbanás fog követezni. Alig várom, hogy lássam, mit hoz a világnak a sikerem. Még csak 28 éves vagyok, még nagyon hosszú idő van hátra a karrieremből. Szürreális, de úgy érzem, szüntelen álomutazás előtt állok. Nem tudom, otthon mi vár rám. Sok televíziós műsorban fogok szerepelni, és valószínűleg sok interjút adok. Őrült hetek következnek.-

A belga világbajnok tehát a sportág nagykövetévé avanzsálna. Magyarországon hasonló munka vár a csupán 17 éves Révész Bulcsúra.

 

A Brecel–Selby mérkőzés utolsó fréme:

A negyedik szakasz összefoglalója:

Borítókép: A belga világbajnok a vb-trófeával (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.