Ronnie O’Sullivan csúcsa odalett, de nagyobb bravúr kapujába lépett + videó

Vasárnap este Ronnie O’Sullivan sikerével ért véget a Masters, a sznúkeridény három legfontosabb versenye közül a második. A sportág negyvennyolc éves legendája a fináléban 6-3-as hátrányból fordítva nyert 10-7-re Ali Carter ellen. Mivel Ronnie O’Sullivan korábban az úgynevezett Triple Crown első versenyét, az Egyesült Királyság Bajnokságát, karrierje során először a Grand Slam esélyével játszhat majd a világbajnokságon, a sheffieldi Crucible színházban.

2024. 01. 15. 10:42
776080711
England's Ronnie O'Sullivan plays a shot during the Masters snooker tournament final against England's Ali Carter at Alexandra Palace in London on January 14, 2024. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Fotó: AFP/JUSTIN TALLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronnie O’Sullivan úgy kezdte a 2023/24-es idényt, hogy a sznúker három legfontosabb trófeája (világbajnokság, Egyesült Királyság Bajnokság, Masters) közül valamennyit hétszer nyerte meg. Nos, utóbbi két tornán már nyolc végső sikernél jár, azok után, hogy az 1990-es évek elején mindkét versenynek a legfiatalabb győztese lett, most már mindkét esemény történetében ő a legidősebb bajnok is. Ronnie O’Sullivan a Masters vasárnapi döntőjében Ali Carter ellen nyert 10-7-re, s életében először úgy vehet majd részt a világbajnokságon, hogy egy idényen belül is megnyerheti a három Triple Crown-eseményt.

776080711
Ronnie O’Sullivan és a Masters egyedi trófeája (Fotó: AFP/Justin Tallis)

O’Sullivan a döntőig magabiztosan menetelt, Ting Csün-huj (6-3), Barry Hawkins (6-3) és Shaun Murphy (6-2) ellen sem forgott komoly veszélyben a továbbjutása. A fináléban viszont 6-3-as hátrányba került Ali Carter ellen.

Innen 6-6-ra kiegyenlített O’Sullivan, de erre Carternek még volt válasza: megdöntötte riválisa csúcsát, kilenc százas brékkel zárta a Masterst, az eddigi rekordot nyolccal tartotta Ronnie O’Sullivan.

Ezt követően viszont több frémet már nem nyert Carter, s ahogy arra Stephen Hendry rámutott, O’Sullivan a UK Championship után a Masters döntőjét is úgy nyerte meg, hogy 7-7-es állás után egymás után besöpörte a sikerhez még hiányzó három frémet.

Ronnie O’Sullivan: Még nem vagyok elég jó

A mostani győzelem különleges esélyt kínál Ronnie O’Sullivan számára: miközben külön-külön mind a három Triple Crown-versenyen csúcstartó a trófeák számát illetően, egy idényben még sosem nyerte meg mindhármat, sőt az sem fordult még elő, hogy ezzel az eséllyel vágott volna neki a világbajnokságnak.

A Grand Slam egyébként nem példátlan bravúr a sznúker történetében, Stephen Hendry kétszer (1989/90 és 1995/96) Steve Davis (1987/88) és Mark Williams (2002/03) egyszer-egyszer már megnyerte a három nagy tornát egy idényen belül is. Szinte adná magát, hogy a sportág legnagyobbjának tartott Ronnie O’Sullivan se maradjon ki a sorból.

O’Sullivan persze azonnal meg is kapta a kérdést a triplázás lehetőségéről, s ez elől nem is fog tudni menekülni a következő hónapokban, hiába fejtette ki, hogy nem a rekordokért és a trófeákért játszik, csak élvezni akarja a sznúkert. Arra azért válaszolt, hogy milyen esélyt lát arra, hogy miként látja az esélyeit a világbajnokság megnyerésére.

– Februárban vagy márciusban már mindig jól meg tudom ítélni, hogy elég jó-e a formám a világbajnoki cím megszerzéséhez. Jelenleg azt mondanám, hogy még nem vagyok elég jó ahhoz, hogy magabiztos lehessek. Lenne esélyem, de nagyon meg kellene küzdenem érte – értékelte a formáját a legenda, aki úgy tervezi, hogy nem játszik már sok versenyen a vb előtt, amelynek idén is a sheffieldi Crucible színház ad otthont április 20. és május 6. között.

Attól nem kell tartani, hogy O’Sullivan berozsdásodik: 2013-ben úgy nyerte meg a világbajnokságot, hogy előtte egyetlen versenyen sem szerepelt az idényben.

Borítókép: Ronnie O’Sullivan úton a Masters-siker felé (Fotó: AFP/Justin Tallis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.