Ronnie O’Sullivan fenyegetőzött, majd tovább javította a csúcsait + videó

Vasárnap késő este ért véget az Egyesült Királyság Bajnoksága, a sznúker három legfontosabb versenye közül az egyik. A sportág legendája, Ronnie O’Sullivan már eddig is csúcstartó volt, most újabb győzelmével tovább javította a rekordját, miután a döntőben 10-7-re nyert a kínai Ting Csün-Huj ellen. Pedig O’Sullivan a torna előtt még azzal fenyegetőzött, hogy hamarosan visszavonul, ha nem kapja meg a neki járó szabadságot és pénzt.

2023. 12. 04. 9:40
(SP)BRITAIN-YORK-SNOOKER-CHAMPIONSHIP
UK Championship sznúker Ronnie O'Sullivan
(SP)BRITAIN-YORK-SNOOKER-CHAMPIONSHIP Fotó: AFP/Zhai Zheng
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronnie O’Sullivan megszakította a tökéletes szimmetriát. A sznúker három legfontosabb trófeája (világbajnokság, UK Championship, Masters) közül eddig mindet hétszer-hétszer nyerte meg, vasárnap este az Egyesült Királyság Bajnokságának döntőjében viszont megszerezte a nyolcadik UK-trófeáját, egyben a huszonkettedik Triple Crown-sikerét. Mindkét mutatóban a saját rekordját javította tovább Ronnie O’Sullivan, a sznúker különc legendája, aki a torna előtt még a visszavonulását lebegtette.

Ronnie O'Sullivan UK Championship
Ronnie O’Sullivan ismét kivívta a sznúkerrajongók csodálatát. Forrás: X/WST

Az vitán felül áll, hogy Ronnie O’Sullivan a sznúker legsikeresebb és legismertebb alakja, s az sem tagadható, hogy különc zseniről van szó. A negyvenhét éves sportági legenda az Egyesült Királyság Bajnoksága előtt – már nem először – megpendítette a visszavonulását, de egyáltalán nem amiatt, mert kezdene kiszorulni az élmezőnyből. Ronnie O’Sullivan azt nehezményezi, hogy a zsúfolt World Snooker Tour-versenynaptár között nem tud elegendő, nagyobb bevétellel kecsegtető bemutatón részt venni. A kérdés azzal vált még aktuálisabbá, hogy a sportágért rajongó Kína a Covid-évek bezártsága után újra kitárta kapuit a nemzetközi sportvilág sztárjai előtt.

– Ha nem csinálhatom azt, amit szeretnék, ha nem játszhatok minél többet Kínában, akkor lehet, hogy kénytelen leszek befejezni a pályafutásomat. Válaszúthoz érkeztünk – idézte az Eurosport a sznúkerlegendát. – Kínában mindig nagyszerű helyszíneken, csodás közönség előtt játszhatok, komoly pénznyereményért. Ha ezt többé nem tehetem meg, lehet, hogy váltok a kínai 8-as poolra.

 

Ronnie O’Sullivan győzelme és megenyhülése

O’Sullivan szóban is megerősítette, amit a tapasztalat is mutat: nem töri magát azért, hogy minden WST-tornán elinduljon. Az egyik legrangosabb versenyen, az Egyesült Királyság Bajnokságán viszont ott volt a mezőnyben, s bár akadtak szoros meccsei – Robert Milkins és Csou Jüe-Lung ellen is csak döntő frémben jutott tovább –, eljutott a döntőig, ahol jó barátja, a torna háromszoros győztese, a kínai Ting Csün-Huj várt rá.

A döntő kiváló színvonalat hozott, többnyire O’Sullivan vezetett, de Ting 4-4-re, majd 7-7-re is kiegyenlített. Ronnie O’Sullivan azonban ezután nem ismert kegyelmet, 10-7-re nyerte a finálét, az utolsó háromból két frémben is 100 fölötti bréket lökött, így szerezte meg nyolcadik UK- és a huszonkettedik Triple Crown-trófeáját.

– Elképesztő, hogy a negyvennyolchoz közeledve is játszhatok és tornákat nyerhetek – mondta O’Sullivan, aki az Egyesült Királyság Bajnoksága történetének legidősebb győztese lett, keretbe foglalva a verseny históriáját. Ő ugyanis a UK Championship legfiatalabb győztese is, harminc éve O’Sullivan ezen a versenyen aratta első igazán nagy sikerét.

És a visszavonulás? Ronnie O’Sullivan a siker után pillanatokban, a tornagyőzelemért járó újabb 250 ezer fonttal a zsebében már nem érezte úgy, hogy sietnie kellene ezzel. – Nem tudom, meddig folytatom. Amíg a szponzoraim támogatnak és nem szorulok ki a profi mezőnyből, én játszani akarok. Amíg szívesen látnak, maradok, bár a múlt héten kaptam egy levelet a Tourtól, hogy mérlegeljem a jövőmet. Nem tudom, mi jár a fejükben – mondta O’Sullivan.

 

Borítókép: Ronnie O’Sullivan nyolcadszor nyerte meg az Egyesült Királyság Bajnokságának trófeáját (Fotó: AFP/Zhai Zheng)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.