Végre megszánja Julian Nagelsmann a németek Dibusz Dénesét?

Marc-André ter Stegen évek óta a világ egyik legjobb kapusa, a Barcelona színeiben már az összes rangos trófeát megnyerte, ám 32 évesen még egyetlen percet sem játszott a német válogatottban világversenyen. Pedig már ott volt két világbajnokságon és a második Európa-bajnokságán vesz részt. Ter Stegen a németek Dibusz Dénese, aki mindig ott van, meg is érdemelné a lehetőséget, de – ő Manuel Neuer miatt – állandóan csak második a sorban.

2024. 06. 23. 11:22
UEFA EURO 2024 - Group A Germany vs Scotland
Marc-André ter Stegen hiába a világ egyik legjobb kapusa, 32 évesen még egyetlen percet sem játszott világversenyen a német válogatottban. Fotó: MTI/EPA/ANNA SZILAGYI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az is hasonlóság Marc-André ter Stegen és Dibusz Dénes között, hogy az Eb-t megelőző évben, azaz tavaly mindketten első számú kapusok voltak a válogatottjaikban , mert a németeknél Manuel Neuer, a magyar válogatottban pedig Gulácsi Péter sérült volt. A két maródi kapus azonban idén tavasszal visszatért a pályára a Bayern München, illetve a Lipcse színeiben, és a két szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann és Marco Rossi végül mellettük tette le a vokság az Európa-bajnokságra.

German national soccer team training camp
Julian Nagelsmann és Marc-André ter Stegen a német válogatott edzésén (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

Dibusz a harmadik Eb-jén vesz részt a magyar válogatottal úgy, hogy egyetlen percet sem védett a tornán: 2016-ban Király Gábor, 2021-ben és most Gulácsi Péter mögött volt/van a sorban. Ter Stegen összességében már a negyedik világversenyén jár egyetlen pályán töltött perc nélkül: ő a 2018-as és 2022-es világbajnokságon, valamint a 2016-os és a mostani Eb-n csücsül Neuer miatt a kispadon. (A 2021-ben megrendezett Eb-n sérülés miatt nem lehetett ott a keretben.)

Ter Stegen már 32 éves, a Barcelona színeiben nyert Bajnokok Ligáját és ötször spanyol bajnokságot, évek óta a világ egyik legjobb kapusának számít. Különösen a 2018-as vb fájhatott neki, amikor bombaformában védett, Neuer pedig a torna előtt sérült volt, ám az akkori szövetségi kapitány, Joachim Löw ennek ellenére is a Bayern sztárjára szavazott.

Nagelsmann megkönyörül Ter Stegenen Svájc ellen?

Németországban most arról zajlik a vita, hogy Nagelsmannak lehetőséget kellene-e adnia Ter Stegennek a Svájc elleni utolsó csoportmeccsen, amely abból a szempontból a németeknek már tét nélküli, hogy biztosan továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, igaz egy vereség esetén nem lennének csoportelsők. Ez viszont aligha egy kapuscserén múlna.

A német T-online.de híroldal megjegyzi, hogy Nagelsmann leszögezte, nem akarja teljesen felforgatni a csapatát a Svájc elleni meccsre, ugyanakkor a lap szerint vannak olyan játékosok a keretben, akiknek egyrészt szükségük lenne a bizalomra, másrészt meg is érdemelnék azt. Az eddigi cserék közül ilyen Ter Stegen, Leroy Sané, Pascal Gross és Niclas Füllkrug a cikk szerint.

Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló:
Vasárnap: Skócia–Magyarország 21.00, Svájc–Németország 21.00
A csoport állása: 1. Németország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Skócia 1, 4. Magyarország 0.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.