Szalai Attila lehetőséget kap, rejtély Marco Rossi döntése hátterében

Marco Rossi vágya valóra vált: teljes kerettel készülhet az Európa-bajnokságra. Igaz, a szombati, Izrael elleni meccset Dárdai Márton és Loic Nego elővigyázatosságból kihagyja, előbbi helyén Szalai Attila kezd. Marco Rossi hangsúlyozta, hogy a csereembereknek is fontos a szerepük. Az még kérdéses, hogy az Eb-re előre gondolkozva Szalai Attila is ebbe a kategóriába sorolandó-e.

2024. 06. 08. 6:05
Telki edzőközpont, magyar labdarúgó-válogatott
A telki edzőközpontban nem csak a pályán élvezhetnek kifogástalan körülményeket a magyar játékosok Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köln előtt Debrecen. A magyar labdarúgó-válogatott egy hét múlva, Svájc ellen kezdi meg szereplését a németországi Európa-bajnokságon, a torna előtt pedig ma a cívisvárosban vívja utolsó felkészülési találkozóját Izrael ellen. A Nagyerdei Stadionban eddigi két meccsén veretlen a magyar válogatott, Marco Rossi irányítása alatt viszont először játszik Debrecenben a nemzeti tizenegy. Azt Rossi elárulta, hogy Izrael ellen Gulácsi Péter és Szalai Attila is a kezdőcsapat tagja lesz, ugyanakkor a szövetségi kapitány azt is kiemelte, hogy a keret minden tagjának fontos a szerepe.

Szoboszlai Dominik magyar válogatott Marco Rossi foci eb 2024
Szoboszlai Dominik a három évvel ezelőtti sérülés után idén játszhat először Európa-bajnokságon a magyar válogatott színeiben (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Novemberben abban bíztam, hogy nem kell muszáj-döntéseket hoznom júniusra. Ez teljesült. Soha ennyire nem volt teljes a magyar válogatott – örvendezett Rossi. Ne felejtsük el, a legutóbbi Európa-bajnokságon a magyar válogatott nem számíthatott a sérült Szoboszlai Dominik játékára, ennek ellenére a csapat percekre volt attól, hogy továbbjusson a halálcsoportból.

Marco Rossi már döntött Gulácsi Péter mellett?

– Amikor az Eb-n látható kezdőcsapatunkról gondolkozunk, ne felejtsük el, hogy majdhogynem fontosabb, hogy ki van ott a lefújáskor a pályán, mint az, hogy kik alkotják a kezdő tizenegyet. Nagyon gyakran a cserék döntik el a meccseket. Bízom benne, hogy mindenki látja: ugyanolyan fontos az is, aki a padon kap helyet – emlékeztetett Rossi.

Egyrészt egyértelmű, hogy ebben igaza van a kapitánynak, másrészt akadnak olyan posztok, ahol ritka a csere. Legfőképpen a kapuban: Rossi elárulta, hogy Írország után Izrael ellen is Gulácsi Péter kezd a kapuban, ezek után az lenne a meglepő, ha egy hét múlva mégis Dibusz Dénes vonulna ki a kezdőcsapat tagjaként a kölni gyepszőnyegre.

Szalai Attila kezd, Dárdai Márton nem játszik

A kapusokhoz képest a hátvédek gyakrabban szállnak be csereként egy-egy meccsbe, de Marco Rossi nem szeret túl sokat variálni hátul. A legutóbbi Európa-bajnokságon mind a három meccsünket végigjátszotta a Botka Endre, Willi Orbán, Szalai Attila belsővédő-hármas. A 2018 óta tartó Rossi-érát egészében vizsgálva Lang Ádám, Orbán és Szalai alkotja a belső hármas leggyakoribb összetételét, az alapfelállás azonban ezúttal is változhat az Eb-re azzal, hogy Dárdai Márton a magyar válogatott mellett döntött, Szalai Attila pedig alig-alig játszott a mögöttünk hagyott idényben, ősszel a Hoffenheim, tavasszal a Freiburg padját koptatta.

Az biztos, hogy Izrael ellen Szalai kezd, az viszont nem egyértelmű, hogy ez volt az eredeti terv is, vagy csak Dárdai Márton kisebb izomproblémája miatt alakult így. A Hertha védője mellett, szintén elővigyázatosságból, Loic Nego is biztosan kihagyja a debreceni találkozót.

Milyen eredményt ért el a magyar válogatott Izrael ellen?

A mai lesz a magyar és az izraeli válogatott hatodik egymás elleni mérkőzése. A korábbi öt találkozóból egyet a magyar, míg kettőt az izraeli válogatott nyert meg, két döntetlen mellett. Az egyetlen magyar győzelem 2000-ben született, akkor a Vasas-pályán 2-1-re győztek a mieink.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.