Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Visszataszító román skandálástól hangos a sajtó az Eb-n + videó

Ha a szurkolókról beszélünk, a labdarúgó Európa-bajnokság hétfői napján a román drukkerekről esett a legtöbb szó – nem pozitív értelemben. A Románia–Ukrajna mérkőzésen ugyanis Vlagyimir Putyin nevét skandálták, ami jelen esetben nagy otrombaság az ukránokkal szemben.

2024. 06. 18. 5:31
UEFA EURO 2024 - Group E Romania vs Ukraine
A román válogatott tagjai megköszönték szurkolóik támogatásá Fotó: EPA/Mohamed Messara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb-n az E csoport nyitómérkőzésén a müncheni Allianz Arénában Románia nagy meglepetésre 3-0-ra nyert a jóval esélyesebbnek számító Ukrajna, Szerhij Rebrov – a Ferencváros korábbi vezetőedzője – együttese ellen. A Bayern München otthonában 61 ezren foglaltak helyet a lelátókon, és a románok hozzávetőleg kétszer annyian voltak. Miként megírtuk, a himnuszok alatt az ukrán játékosok mindannyian a kék-sárga nemzeti zászlójukba burkolóztak. Ezzel is üzentek az orosz–ukrán háborúban a harctéren levő, a hazájukat védő honfitársaiknak, hogy lélekben velük vannak. S az ukránok elhozták Münchenbe és kiállították az oroszok által lerombolt harkivi stadion lelátójának egy darabját, hogy ezzel is emlékeztessék a világot a háború borzalmaira.

A harkovi stadion lelátóinak maradványa Münchenben. Forrás: X/Ukrainian Association of Football

Putyin nevét skandálták a román szurkolók

A román szurkolók azonban visszataszító, otromba módon nem tisztelték az ukránok fájdalmait, és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nevét skandálták a lelátókon. Oroszország 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát. A The Mirror emlékeztet rá, hogy a román szurkolók viselkedésükkel megszegték az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályait. Ám a történethez tegyük hozzá, hogy a román sajtó azt állítja, a közösségi médiában terjedő videó manipulált, a készítője megváltoztatta a hangsávot.

Mellékszál, hogy vasárnap a szerb szurkolók egy csoportja is Putyint éltette a Gelsenkirchenben a C csoportban angolok ellen 1-0-ra elveszített találkozó előtt.

Visszakanyarodva a román szurkolókhoz, a kemény magjuk jelentős csoportja nem jutott be a mérkőzésre, a rendőrség többeket őrizetbe vett. A Casual Romania nevű csoport a Facebook-oldalán tiltakozott, mert mint kiderült, ez a román hatóságok feljelentésének a következménye.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.