Koch Máté elárulta, mire gondolt, amikor elérzékenyült a dobogó tetején

A férfipárbajtőr-válogatott nyerte Magyarország második aranyérmét a párizsi olimpián. Egyéni világbajnokunk, Koch Máté egész nap kiválóan vívott, a kilencből nyolc asszóját megnyerte, a dobogó tetején pedig, a magyar Himnuszt hallgatva kissé el is érzékenyült. Koch Máté elárulta, miért szeret jobban nyerni a csapattal, mint egyéniben.

2024. 08. 02. 23:12
Andrásfi Tibor Siklósi Gergely Nagy Dávid Koch Máté dobogó Himnusz olimpia 2024 Párizs párbajtőr aranyérem
Andrásfi Tibor Siklósi Gergely Nagy Dávid és Koch Máté az olimpiai dobogó tetején hallgatja a magyar Himnuszt Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koch Máté egyéni világbajnoki címvédőként érkezett az olimpiára, a párizsi egyéni versenyben viszont már az első fordulóban kiesett. A párbajtőr-csapatverseny napján viszont fantasztikusan vívott, a kilenc asszójából nyolcat megnyert, s társaival együtt végül a dobogó tetejére állhatott fel. Koch Máté hangsúlyozta, hogy nemcsak csapattársakként, hanem barátokként nyertek együtt aranyérmet.

Koch Máté párbajtőr vívás aranyérem olimpia 2024 Párizs
Koch Máté kiváló vívással járult hozzá, hogy ötvenkét év után újra olimpiai bajnok lett a magyar férfipárbajtőr-csapat (Fotó: Csudai Sándor)

– Együtt nőttünk fel, együtt mentünk végig minden korosztályon, nagyon jól ismerjük egymást.

Nem nehéz azért küzdeni, akiket szeretünk.

Bár a vívás egyéni sportág, én jobban szeretek csapatban nyerni, mert sokkal jobb együtt ünnepelni, együtt felállni a dobogóra – mondta Koch Máté.

Mire gondolt Koch Máté a dobogón?

Ha már dobogó: a Himnuszt hallgatva látható volt, hogy Koch Máté kissé elérzékenyült. Lapunk kérdésére felidézte, hogy mi járt a fejében a pódiumon állva.

– Végigzongoráztam magamban az elmúlt három évet, ahogy Tokió után bekerültünk a csapatba, és a tizenegyedik helyről felvívtuk magunkat a világ élmezőnyébe. Volt, hogy egyszerre voltam ranglistaelső egyéniben és csapatban is, ami azért ritka. Meg akartam élni a pillanatot, mert vívásban sose lehet tudni, mikor lesz újra ilyen, mindig újra bizonyítani kell. Szeretnénk megvédeni az olimpiai bajnoki címünket – mondta Koch, aki egész nap jól vívott, a kilencből nyolc asszóját megnyerte.

– Nem voltam görcsös, mint az egyéni versenyben. Örülök, hogy meg tudtam mutatni a magyaroknak, hogy tényleg itt volt a helyem az olimpián, hogy nem véletlenül jutottam ki. Boldog vagyok, hogy ötvenkét év után újra nekünk szólt a Himnusz – utalt arra Koch Máté, hogy férfipárbajtőrcsapatunk Párizs előtt legutóbb 1972-ben, Münchenben lett olimpiai bajnok.

Koch Máté nem volt nyugodt Siklósi Gergely aranytusa előtt

Koch Máté kiváló vívása után a döntő végi ráadásban már csak szurkolhatott, hogy Siklósi Gergely adja, és ne kapja az aranytust.

– Gergő azt mondja, hogy ő mindig nyugodt ilyen helyzetekben. Mi azért nem annyira, de most összejött.

A sors azt akarta, hogy Magyarország nyerje meg ezt az olimpiát.

– fogalmazott Koch Máté.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.