Újabb vívókudarc után a magyar favorit leiskolázta az ellenfelét

Újabb hidegzuhany vívásban: a férfi párbajtőr egyéni versenyeiben a világbajnoki címvédő, második kiemelt Koch Máté az első fordulóban 15-10-re kikapott a venezuelai Grabiel Lugótól. Andrásfi Tibor szerencsére javított, ugyancsak 15-10-re legyőzte a 2012-es olimpián győztes, szintén venezuelai Ruben Gascónt. Az első kiemelt, Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely pedig leiskolázta a cseh Jakub Jurkát. Két emberünk tehát ott van a legjobb 16 között, Andrásfi a második fordulóban éppen Lugóval találkozik, tehát revánsot vehet Koch Mátéért.

2024. 07. 28. 12:58
Siklósi Gergely
Siklósi Gergely a világranglista éllovasához méltó teljesítménnyel mutatkozott be Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siklósi Gergely a világranglista éllovasaként, a 2023-ban világbajnok Koch Máté pedig második kiemeltként várta a férfi párbajtőr egyéni versenyeit. Pocastunkban a kétszeres olimpiai ezüstérmes Imre Géza is azt mondta, sokat remélhetünk ettől a szakágtól az olimpián.

KOCH Máté
Koch Mátét (balra) megbénította az esélyesség terhe (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Koch Máté sajnos ezt nem tudta igazolni. Végig csak futott az eredmény után, s bár feljött 11-10-re, utána már nem szerzett több tusta, kikapott 15-10-re a venezuelai Grabiel Lugótól és is kiesett.

Koch Máté: Görcsös voltam

– Görcsösséget éreztem, nem így képzeletem, nagyon szomorú vagyok. Az volt a célom, hogy amit elképzeltem, azt megvaslóítsam a páston. Próbáltam kihasználni, hogy előrébb vagyok a viágranglistán, de nem tudtam kontrából vívni. Rövid voltam és pontatlan, a közelharcokban rendre vereséget szenvedtem. Nagyon sajnáltom, bárcsak elölről kezdhetném. Túl kell tennem magam rajta, pénteken újra kimenni a pástra és a csapatba mindent megtenni – nyilatkozta emelt fővel, sportszerűen Koch Máté.

Bravúr Andrásfitól

Ezután következett Andrásfi Tibor, aki a szintén venezuleai, a Londonban győztes, tehát olimpiai bajnok Ruben Gascón ellen lépett pástra, akivel korábban háromszor találkozott és mindháromszor kikapott tőle. Gascón 38 évesen szerencsére már túl van a csúcson, Andrásfi fiatalos lendülettel uralta az asszót és 15-10- győzött.

– A korábbi eredmények miatt nem örültem Gascónnak, próbáltam őt lendületes vívással meglepni. Szerencsére sikerült, várom a következő fordulót – adott pillanatnyi értékelést Andrásfi Tibor.

Andrásfi a második fordulóban éppen Grabiel Lugóval találkozik, tehát revánsot vehet Koch Mátéért.

 

Siklósi igazolta a papírformát

A Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely csak a második menetre melegedett be, de aztán leiskolázt a cseh Jakub Jurkát és 15-5-re győzött. Siklósi pazar vívását látva van okunk a bizakodásra.

A vívóversenyek első napján férfikard egyéniben a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András az első, Gémesi Csanád pedig a második fordulóban búcsúzott.

Olimpiai előzetes vívó podcastunk:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.