Drámai döntőben olimpiai bajnok lett a magyar férfi párbajtőrcsapat!

Pénteken a magyar csapat biztosan megszerzi a harmadik vívóérmét is Párizsban, férfi párbajtőrözőink Japán ellen vívják az olimpia döntőjét. Az első két párharcot Siklósi Gergely, Koch Máté és Andrásfi Tibor vívta végig, a tartalék Nagy Dávid a finálé előtt nem lépett pástra. A döntőben kényes döntés, nagy dilemma előtt állt a magyar csapat, Nagy végül az egyéni olimpiai bajnok Kano ellen lépett először pástra. A magyar csapat szinte végig vezetett, de 25-25 után ráadástus döntött, azt viszont Siklósi adta Kanónak, így a magyar csapat lett az olimpiai bajnok!

2024. 08. 02. 20:18
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpián a férfi párbajtőrözők csapatversenyének döntőjét Magyarország és Japán vívja. Idén egy fináléban már összecsapott a két válogatott, februárban, a németországi Heidenheimban rendezett világkupaversenyen a magyar csapat 37-30-ra nyert . Magyarország ugyanazzal a négy vívóval utazott el Párizsba is, akik akkor alkották a csapatot: Siklósi Gergely, Koch Máté és Andrásfi Tibor mellett azonban Nagy Dávid a döntőig nem kapott lehetőséget az olimpia alatt. A japánoknál Párizs egyéni bajnoka, Kano Koki mellett Minobe Kazujaszu és Jamada Maszaru kezdett, de előbbi helyére már a Venezuela elleni negyeddöntőben beállt Komata Akira, aki februárban még egyáltalán nem volt tagja a japán csapatnak.

Koch Máté Siklósi Gergely Nagy Dávid Andrásfi Tibor magyar csapat vívás párbajtőr Párizs olimpia 2024 Japán döntő
Koch Máté, Siklósi Gergely és Andrásfi Tibor olimpiai érme már biztos volt a döntő előtt, Nagy Dávid a fináléban állt be csereként (Fotó: Csudai Sándor)

Visszacserére az olimpián nincs lehetőség, azaz a japán csapat döntőbeli összeállítása már egyértelmű volt. A magyaroknál viszont nagy kérdés, hogy Nagy Dávid, aki sokszor befejezőembere volt a csapatnak, lehetőséget kap-e a fináléban.

Három vagy négy magyar érem?

A negyeddöntő és az elődöntő alapján nem lenne ok a változtatásra, Siklósi Gergely, Koch Máté és az egyéniben negyedikként végzett Andrásfi Tibor is jól vívott, a kazahokat, majd a házigazda franciákat is fölényesen, egyaránt 45-30-ra győzte le a magyar csapat.

Csakhogy ha Nagy Dávid nem vív a versenyen, akkor hivatalosan nem fog olimpikonnak számítani, és érmet sem kap.

Bár a japánoknál már nem állt fenn ez a helyzet, egyedi dilemmáról semmiképpen sem beszélhetünk, a korábbi három párizsi csapatverseny győztese egyaránt csak a döntőben küldte pástra a tartalékját, a férfi kardozók fináléjában, Magyarország ellen Dél-Korea szinte az utolsó pillanatban, egyetlen asszóra cserélte be Do Gjeong Dongot, s éppen az ő beszállása döntötte el a finálét a koreaiak javára.

Ezt akár jó előjelnek is tekinthettük a döntő előtt.

Siklósi Gergely kezdett Japán ellen

A magyar csapat a döntőig vezető úton is a biztonságra törekedett az első asszókban. Bő másfél percig nem született tus a döntőben, Siklósi Gergely és Jamada is kapott egy sárga lapot. Végül a japán talált először, de Siklósi fordított, három perc után 2-1-re vezetett Magyarország.

Siklósi Gergely olimpia 2024 döntő párbajtőr vívás Japán Párizs
Siklósi Gergely a tokiói egyéni döntő után Párizsban csapatban vívott olimpiai finálét, s ezt már megnyerte (Fotó: Csudai Sándor)

Következett a tavalyi világbajnok Koch Máté a Párizsban egyéni aranyérmes Kano ellen, és az újabb három perc végére tovább, 5-2-re nőtt a magyar csapat előnye.

Komata feljebb hozta a japán csapatot Andrásfi Tibor ellen, de a döntő harmada után továbbra is Magyarország vezetett, 7-6-ra.

Koch Jamadával szemben is remekül vívott, kivédte a japán támadásait, ő pedig többször is talált, 10-7-re hízott a magyar előny.

Siklósi és Komata asszójával folytatódott a döntő, s megmaradt a három tusnyi különbség.

Nagy Dávid az olimpiai bajnok ellen szállt be

Ekkor szánta el magát cserére a magyar csapat, Andrásfi helyett jött Nagy Dávid, éppen az egyéni olimpiai bajnok Kano ellen. A magyar vívó adta az első két tust, a japán szintén kettővel válaszolt, 14-11-re vezetett Magyarország a finálé utolsó harmada előtt.

A régóta őrzött magyar előny Koch és Komata asszójában elfogyott, a japán egyenlítés után azonban Koch újra talált, így 17-16-os előnynél hagyta el a pástot.

Következett Nagy és Jamada. Először a japán talált, de Nagy Dávid sem hagyta, hogy az ázsiaiak vezessenek, s végül 20-18-as magyar előnyt harcolt ki a befejező asszó előtt.

Kano és Siklósi kezében volt a döntő sorsa. A japán 20-20-ra kiegyenlített, de egy együttes találat után Siklósi visszaállította a két tusnyi különbséget. Kano hét másodperccel a vége előtt újra kiegyenlített, jöhetett a ráadás.

A mindent eldöntő tust viszont Siklósi Gergely adta, így olimpiai bajnok lett a magyar csapat!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.