A Ferencváros a múltból táplálkozik az Anderlecht elleni meccs előtt

Huszonkilenc évvel ezelőtt a Ferencváros az Anderlecht elleni idegenbeli 1-0-s győzelemmel alapozta meg, hogy első magyar csapatként a Bajnokok Ligája főtáblájára jusson. Ma újra Brüsszel a helyszín, az Anderlecht az ellenfél, de már az átalakított Európa-ligában. A Ferencváros a továbbjutást célozza meg, de Orosz Pál vezérigazgató szerint bravúrra van szükség hozzá.

2024. 09. 25. 4:45
BOTKA Endre Európa-liga - A Ferencváros edzése Anderlecht
Lendületes kezdésre vágyik a Ferencváros Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anderlecht–Ferencváros párosítás híres a magyar labdarúgásban. Egyelőre nem az idei Európa-liga miatt, bár Pascal Jansen csapata szerda este ezért is tehet Brüsszelben. Huszonkilenc évvel ezelőtt, egy egészen más érában a Ferencváros 1-0-ra nyert az Anderlecht vendégeként Zoran Kuntics góljával, s a magyar csapat hivatalos Youtube-csatornáján arra a találkozóra emlékezett vissza a gólszerző, valamint Lisztes Krisztián, Telek András, Hajdu Attila és Mucha József segítségével.

Európa-liga - A Ferencváros edzése Anderlecht Bajnokok Ligája
A Ferencváros ismét megalapozhat egy jó szereplést az Anderlecht ellen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Akkor a Ferencváros az Anderlecht elleni sikerrel, illetve az idegenbeli előny megőrzésével a Bajnokok Ligája főtáblájára, tizenhat csapatos elitmezőnybe került. Idén már harminchat csapat játszik a BL-ben, az Anderlecht és a Ferencváros pedig a második harminchat csapatnak, azaz az Európa-liga mezőnyének a tagja.

Ferencváros: cél a továbbjutás

Az Európa-liga idei lebonyolítása megegyezik a Bajnokok Ligája rendszerével: harminchat csapat nyolc fordulón át küzd az alapszakaszban. Az utolsó, január 29-i forduló után az első nyolc helyezett a legjobb tizenhat közé jut, míg a 9–24. pozícióban végző csapatok oda-visszavágós párharcot vívnak a nyolcaddöntőért.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke abban bízik, hogy a magyar csapat az első nyolc között zár, majd a negyeddöntőbe is eljut az Európa-ligában. Az Opta adatelemző cég szuperszámítógépe szerint ez óriási bravúr lenne a zöld-fehérektől, ebben az erősorrendben a Ferencváros csupán a harmincegyedik helyet foglalja el, míg az Anderlecht a huszonharmadik.

Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója az Anderlecht elleni meccs előestéjén talán emiatt is óvatosabb volt.

– A célunk most az El-ben az, hogy jussunk tovább. Ennél konkrétabb terv nincs, ez is bravúr lenne – mondta a sportvezető, kiemelve, hogy hiába volt a négy kalap közül a másodikban a Ferencváros, a kerete összértéke alapján a neki jutott nyolc ellenfél közül csak egy, a svéd Malmö ellen számít majd esélyesnek.

A továbbjutáshoz az előzetes számolgatások alapján hét–nyolc pont szükséges. Ezek közül jó lenne legalább egyet, de inkább hármat megszerezni a formán kívüli Anderlecht ellen, amely papíron a gyengébb ellenfelek közé sorolható. Ahogy Lisztes Krisztián is mondja a klub videójában, az 1-0-s győzelem ezúttal is tökéletes eredmény lenne Brüsszelben.

Lisztes szeretett klubjának igen, a fiának viszont egyelőre nem szurkolhat az Európa-ligában: ifjabb Lisztes Krisztián nem szerepel az Eintracht Frankfurt El-keretében, ellenben a tizennyolc éves Fenyő Noah igen. Kulcsszerep aligha vár rá, s ugyanez elmondható másik El-légiósunkról is, Szalai Attila a Hoffenheim meccskeretébe sem mindig kerül be mostanában. Sallai Roland az alapszakaszkeretek leadási határideje után írt alá a Galatasarayhoz, így a ligafázisban nem segítheti a török csapatot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.