Bajnokok Ligája: új rendszer, régi rangadó – jön a Milan–Liverpool csata

Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool játssza a labdarúgó Bajnokok Ligája új rendszerű alapszakaszának első rangadóját: az angol gárda az AC Milan vendégeként lép pályára kedden este. A meccsnek is komoly tétje lesz, a győztes ugyanis nagy lépést tehet az egyenes ági továbbjutás felé. Ugyancsak pályára lép a címvédő, és augusztusban a Szuperkupát is elnyerő Real Madrid is, amely Kylian Mpabbéval megerősödve a német Vfb Stuttgartot fogadja.

2024. 09. 17. 5:19
A Liverpool sztárjai magabiztosan utaztak el a milánói BL-rajtra Fotó: Facebook/Liverpool FC
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden kezdődik a teljesen megújult labdarúgó Bajnokok Ligája idénye, és a változásokkal az volt az UEFA legfontosabb célja, hogy javítson a verseny egyensúlyán, növelje az érdeklődést és emelkedjen az olyan tartalmas mérkőzések száma, amelyeken mindkét fél számára van tét. Mindehhez több csapat, több mérkőzés, izgalmasabb utolsó forduló – tette hozzá az európai szövetség. Az újítás nyomán ugyanis az eddigi 32 helyett 36 csapat szerepel a főtáblán, a megszokott hat forduló helyett nyolc lesz, továbbá nem négyes csoportokban zajlik a küzdelem, hanem ligarendszerben, egyetlen tabella alapján dől majd el január végén a továbbjutás.

Kedden kezdődik az alaposan megreformált Bajnokok Ligája     Fotó: Getty Images

A plusz négy helyből kettő a négy legjobb bajnokságot illeti, az előző szezon nemzetközi eredményei alapján ezúttal az olasz és a német pontvadászatot képviseli öt csapat. A harmadik hely az ötödik legerősebb bajnokságé – jelen esetben a franciáé –, így onnan három klub a résztvevő, emellett a selejtező bajnokok ágáról az eddigi négy helyett öt együttes csatlakozott a főtáblás mezőnyhöz. Mindehhez hozzájön, hogy immár nyolcfordulós lesz az alapszakasz, mivel januárra is beiktattak két kört. Az utolsó, január 29-i játéknapon minden meccset egy időpontban rendeznek, mert szinte az összes csapat számára lehet tétje. 

Ennek oka, hogy az egyetlen közös tabellán az első nyolc rögtön a nyolcaddöntőbe kerül, a 9–24. helyezett csapatok pedig keresztbejátszanak egymással a 16 közé jutásért, az utolsó 12 együttes pedig kiesik, azaz mostantól a főtáblán már nincs átjárás többi sorozatba. Az UEFA szimulációi szerint 7,6 pont kell majd, hogy egy csapat legalább a rájátszást elérje.

Nemcsak a meccsek száma, hanem a pénzdíj is megnőtt

A 96 csoportmérkőzést felváltó 144 „ligatalálkozó”, valamint a rájátszás bevezetése a nyolcaddöntőbe jutásért természetesen pluszbevételt is jelent, a BL pénzdíja így legalább 25 százalékkal emelkedik, azaz eléri a 2,5 milliárd eurót. A 36 főtáblás résztvevő mindegyike 18,6 millió eurót kap, majd győzelmenként 2,1 millióval, döntetlenenként pedig 700 ezerrel gazdagodnak. A tabellán az első helyezettnek 9,9 millió euró lesz a jutalma, és helyezésenként 275 ezerrel csökken az összeg.

A megújított Bajnokok Ligája mivel is kezdődhetne mással, mint a 2005-ös, őrületes BL-finálé visszavágójával, amikor a sorozat történetének egyik legemlékezetesebb döntőjében háromgólos hátrányból felállva a Liverpool győzött 3-3 után a 11-es párbajban az AC Milan ellen. Most Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool a milánói piros-feketék vendégeként lép pályára kedden este.

Szoboszlaiék az utolsó edzésen is a győztes taktikát sulykolták    Forrás: Facebook/Liverpool FC

A két csapat más formában kezdte meg a 2024/25-ös szezont. Amíg ugyanis a milánói együttes bukdácsolt, addig az angolok imponáló teljesítménnyel nyerték a bajnoki meccseiket. A válogatott szünet aztán kisebb fordulatot hozott mindkét gárdánál, a Milan ugyanis a hétvégén remekül játszott, és a Venezia elleni 4-0-s sikerrel megszerezte első győzelmét az idényben, a Liverpool viszont nagy meglepetésre hazai pályán kikapott szombaton a Nottingham Foresttől.

Ennek ellenére mégis a Liverpool tűnik a keddi meccs esélyesének, mivel Arne Slot tanítványainak gyakorlatilag a hétvégi bajnoki volt az egyetlen gyengébb meccsük a szezonban, míg a Milan a Veneziát megelőző találkozókon visszafogottan futballozott az új edző, Paulo Fonseca irányításával. A két csapat mindössze négyszer találkozott eddig egymással. Az első két alkalommal a BL fináléjában csaptak össze: a már említett 2005-ös döntőben, majd 2007-ben már a Milan győzött 2-1-re. Azt követően 2021/22-es szezon csoportkörében kerültek össze és mindkétszer a szigetországi együttes diadalmaskodott, igaz, nagyon szoros és izgalmas összecsapásokon: az Anfielden 3-2, míg a San Siróban 2-1 lett a véreredmény.

A szakemberek szerint sok múlik majd azon, hogy a két gárda kulcsjátékosai milyen formában lépnek pályára. A hazaiaknál sokan Christian Pulisicet tartják a győzelem egyik kulcsának, hiszen a jobbszélső szinte szárnyal azóta, hogy 2023-ban elhagyta a Chelsea gárdáját. Az előző szezonban 15 gólt és 11 gólpasszt jegyzett valamennyi sorozatot figyelembe véve, míg a 2024–2025-ös szezonban eddig négy Serie A-mérkőzésen két gól és két gólpassz áll a neve mellett.

Szeptember 17. és október 5., azaz tizennyolc nap alatt hat mérkőzés vár a Liverpool csapatára, és ebben a megerőltető sorozatban kedden jön a Milan. Nagy kérdés, hogy Arne Slot vezetőedző mikor kezdi rotálni a játékosokat, és az is kétesélyes, hogy idén már hat meccset végigjátszó Szoboszlai Dominik ott lesz-e a kezdőcsapatban Milánóban. A Thisisanfield.com a játékosok eddigi terheltsége, a Nottingham elleni felállás és a cserék alapján megpróbálta kitalálni, hogyan gondolkodhatott Slot, milyen csapatot tervezhet pályára küldeni a San Siróban. Nos, a portál szerint benne van a pakliban, hogy Szoboszlai helyett Curtis Jones kezd majd, de a végső döntés természetesen Slot kezében van.

Varsó, 2024. augusztus 14.
Kylian Mbappé átigazolás a Real Madrid játékosa (j2) ünnepel, miután gólt lõtt a labdarúgó Európai Szuperkupa Real Madrid Atalanta mérkõzésen a varsói Nemzeti Stadionban 2024. augusztus 14-én.
Mbappé a Real játékosaként megnyerheti az első BL-serlegét     Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Az első játéknapon a sorozat 15-szörös bajnoka, a címvédő Real Madrid is pályára lép. Carlo Ancelotti együttese Kylian Mbappéval erősített a nyáron, augusztusban megnyerte az európai Szuperkupát, ugyanakkor a spanyol pontvadászatot kicsit „rozsdásan” kezdte, az első három fordulóban két döntetlent is játszott. Az utóbbi két körben viszont magabiztos győzelmet aratott, a BL-ben pedig egyértelmű esélyesként fogadja a VfB Stuttgartot. A német együttes három forduló után mindössze négy ponttal áll a Bundesligában, Mönchengladbachban aratott szombati sikere ugyanakkor önbizalmat adhat a csapatnak a madridi fellépés előtt. A sorozat esélyesei közül a Bayern München is érdekelt lesz kedden, a bajorok a Dinamo Zagrebet látják vendégül, míg a szintén jó szereplésben reménykedő Juventus a PSV Eindhovent fogadja.

A mai nap programja:

Juventus–PSV Eindhoven 18.45
Young Boys–Aston Villa 18.45
AC Milan–Liverpool 21.00
Bayern München–Dinamo Zagreb 21.00
Real Madrid–VfB Stuttgart 21.00
Sporting CP–Lille 21.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.