Különös német fölény az átalakult Bajnokok Ligája nyitányán

Bemutatkozott a Bajnokok Ligája új ligafázisa. Az első fordulóban három estén át élvezhettük a sztárcsapatok meccseit. Érdekesség, hogy egy forduló után négy játékos áll egynél több góllal a BL-ben, s mind a négyen német csapatot erősítenek. Harry Kane (Bayern München) mesternégyessel nyitott, csapattársa, Michael Olise mellett Jamie Gittens (Borussia Dortmund) és Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) szerzett két találatot.

2024. 09. 20. 9:14
Feyenoord v Bayer Leverkusen - Florian Wirtz Bajnokok Ligája német csapatok
Florian Wirtz két góljával a Bajnokok Ligája első fordulójának legjobbjai közé került Fotó: NurPhoto via AFP/Marcel van Dorst
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy forduló után még nehéz következtetéseket levonni a Bajnokok Ligája új rendszeréről, már csak azért is, mert az első játékhét olyan volt, amilyenből nem lesz több az idényben. Három estén át élvezhettük a sztárcsapatok meccseit, a következő hat fordulóban viszont már a megszokott két napon oszlanak el a BL-meccsek, míg az utolsó forduló tizennyolc találkozóját mind 2025. január 29-én rendezik, vélhetően komoly számolgatások közepette. Azt viszont meg lehet állapítani, hogy az első forduló gólvágó hőseit mind német csapat adta. Harry Kane (Bayern München) négy góljával vélhetően a forduló játékosa lesz, az egyaránt duplázó Jamie Gittens (Borussia Dortmund) és Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) mellett Antoine Griezmann (Atlético Madrid) a kakukktojás az UEFA jelöltjei között.

Champions League, FC Bayern München vs Dinamo Zagreb Harry Kane német csapat négy gól UEFA Bajnokok Ligája legjobb játékos
Harry Kane a mesternégyesével máris bejelentkezett a Bajnokok Ligája gólkirályi címére. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Midori Ikenouchi

Az, hogy Kane négy gólja egy forduló után elég a góllövőlista első helyéhez, nem meglepő. A Bayern München történelmi, 9-2-es zakót mért a Dinamo Zagrebre, Kane mellett Michael Olise két találatig jutott.

Rajtuk kívül csak a már említett Gittens és Wirtz szerzett egynél több gólt, a Dortmund játékosa ráadásul csereként tette meg ezt Bruggében, míg Wirtz a Feyenoord kapuját terhelte meg.

 

BL: német csapatok a tabella elején, de a francia kluboké a tökéletes rajt

Egy forduló után még kevés információt hordoz egy-egy tabella, a Bajnokok Ligája átalakítása miatt mégis érdemes ránézni, hogy ezzel is szokjuk a különböző pozíciók jelentőségét. A Bayern, a Leverkusen és a Dortmund nagy különbségű sikerével egyaránt az első öt közé repítette magát, a nyolc forduló után az első nyolc helyezett egy kieséses párharcot megspórolva egyenes ágon a legjobb tizenhat közé jut.

A németek rajtja így sem volt tökéletes: a Stuttgart és az RB Leipzig is Madridban szenvedett vereséget, előbbi a Real, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata az Atlético otthonában.

A Gulácsiék ellen gólig és gólpasszig jutott Griezmann egyébként az egyetlen, akit az UEFA nem német klubból jelölt az első forduló legjobbja címre.

Míg a madridi csapatok nyertek, a katalánok vereséggel rajtoltak: a Girona döbbenetes potyagól, a Barcelona többek között egy korai piros lap miatt.

S éppen ez a két eredmény kellett a tökéletes francia rajthoz: a PSG a Gironát, a Monaco a Barcelonát, a Brest a Sturm Grazot győzte le.

Az olaszok nyitánya kevésbé szívderítő: a Serie A öt klubbal képviselteti magát, de ezek közül csak egy, a Juventus rajtolt győzelemmel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.