Szoboszlai sosem felejti el, amit Guardiola mondott róla

Szoboszlai Dominik ma a Nottingham Forest ellen segítheti hozzá a Liverpool edzőjét, Arne Slotot ahhoz, hogy történelmet írjon a Premier League-ben. A magyar játékos tavaly a Nottingham ellen adta az első gólpasszait Angliában, ami után Jürgen Klopp nem győzte dicsérni őt, nem sokkal később Pep Guardiola viszont nem tudta kiejteni a nevét. Kiderült, erre a Liverpool sztárjai a mai napig emlékeztetik Szoboszlait. Eközben a Manchester City csatára, Erling Haaland is rekordra hajthat egy újabb mesterhármassal. A Bundesligában Gulácsi Péter és Schäfer András egymással néz szembe.

2024. 09. 14. 5:55
SOCCER: JUL 26 Liverpool vs Real Betis
PITTSBURGH, PA - JULY 26: Liverpool FC coach Arne Slot talks to midfielder Dominik Szoboszlai (8) during the preseason friendly against Real Betis at Acrisure Stadium on July 26, 2024 in Pittsburgh, Pennsylvania. (Photo by Joe Robbins/Icon Sportswire via Getty Images)
Szoboszlai Dominik és Arne Slot Fotó: Getty Images/Icon Sportswire
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoboszlai Dominik a Nottingham Forest ellen léphet pályára a Liverpoolban a Premier League negyedik fordulójában szombat délután (16.00). A magyar válogatott csapatkapitányának szép emlékei lehetnek az ellenfélről, hiszen az előző idényben a Nottingham ellen adta az első gólpasszát az angol élvonalban, majd rögtön a másodikat is. Az első Szoboszlai-assziszt címzettje Darwin Núnez volt, a másodiké Mohamed Szalah, és azóta sem adott egy meccsen két gólpasszt klubjában a magyar középpályás. Szoboszlai az egyiptomit ráadásul egy 60 méteres álompasszal szolgálta ki a saját tizenhatosa előteréből. 

Manchester United FC v Liverpool FC - Premier League
Szoboszlai a válogatott szünet után újra a Liverpool mezében bizonyíthat. Fotó: Shaun Botterill

Az ominózus, tavaly október végi, Nottingham ellen 3-0-ra megnyert meccs után a Liverpool akkori edzője, Jürgen Klopp nem győzte dicsérni a magyar középpályást. – Öröm nézni a fiút, hogy mennyire szeret játszani, és mennyire érett volt a pályán két gólpasszal. Olyan játékosokra van szükséged, akik értik a játékot, és ő határozottan érti – fogalmazott Klopp. Szoboszlai addigra nevet szerzett magának a Premier League-ben, így amikor egy-két héttel később a Manchester City elleni rangadóra került sor, Pep Guardiola is megemlítette őt, igaz, a nevét nem tudta rendesen kimondani, valami olyasmi, hagyta el a száját, hogy „Szvolazi”. Ez a mai napig vicc tárgya lehet a Liverpool öltözőjében, erre utal a klub egyik minapi videója, amelyben Endo Wataru és Ryan Gravenberch is Szvolazinak nevezi magyar csapattársát, akinek a vezetéknevét aztán Diogo Jota helyesen betűzte le.

A jelenet 7.00-tól látható az alábbi videóban:

Az Arne Slot vezette Liverpool egyébként eddig három győzelemmel és kapott gól nélkül áll, és ha ezt a sorozatot négymeccsesre nyújtja, azzal a holland edző történelmet írna a Premier League-ben. Előtte csak José Mourinho és a nemrég elhunyt Sven-Göran Eriksson volt képes az övéhez hasonló tökéletes rajtra az első három találkozóján.

A Premier League másik magyarja, a Manchester United által csábított Kerkez Milos a Bournemouth színeiben a Chelsea ellen lép pályára hazai pályán. A címvédő Manchester City a Brentfordot fogadja, és ha az előző két fordulóban egyaránt mesterhármast szerző Erling Haaland most is triplázik, egy 1946 óta megismételhetetlen bravúrt hajtana végre, amikor a Liverpool csatára, Jack Balmer szerzett egymást követő három meccsen három gólt, azóta ez senki másnak nem jött össze.

Orbán helyett Gulácsira is hárul a felelősség

Sallai Roland elhagyta Freiburgot és a Bundesligát, a török bajnok Galatasaray-ban folytatja a pályafutását, de így is magyar rangadót rendeznek ma a német élvonalban, az RB Leipzig az Union Berlint fogadja a harmadik fordulóban. A kettőből két győzelemmel álló hazaiak az egyaránt eltiltott edzőjük és csapatkapitányuk nélkül lépnek pályára: Marco Rosét az előző fordulóban a Bayer Leverkusen ellen küldték fel a lelátóra, Willi Orbán pedig az első meccsen jutott a kiállítás sorsára, és a két meccsre szóló eltiltását kétszeri fellebbezés ellenére sem enyhítették.

– Vállalni kell a felelősséget, vannak olyan játékosaink, mint Gulácsi Péter, Kevin Kampl, David Raum vagy Benjamin Henrichs, akik stabilitást adhatnak a csapatnak – fogalmazott Rose, akinek szavaiból tehát kitűnik, hogy a magyar válogatottban a múlt heti Nemzetek Ligája-meccsen a németektől öt gólt kapó Gulácsi iránt a bizalom nem ingott meg Lipcsében. A túloldalon pedig Schäfer András kaphat szerepet, aki eddig a négy ponttal álló Union mindkét mérkőzésén pályára lépett – egyszer be-, egyszer lecserélték.

A válogatott keretből is kiszorult Szalai Attilát eddig nélkülöző Hoffenheim a címvédő Leverkusent várja hazai pályán, és elviekben a Wolfsburg–Eintracht Frankfurt meccs is magyar rangadó lehetne. Már amennyiben Dárdai Pál legkisebb fiát, a wolfsburgi Bencét, aki az elmúlt napokban a német U19-es válogatottban szerzett gólt az olaszok ellen, a magyarok közé soroljuk, valamint a Frankfurtban eddig a tartalék csapatban játszó ifjabb Lisztes Krisztián és/vagy Fenyő Noah szerepet kapna, amire kicsi az esély.

 

Premier League, 4. forduló
szombat:
Southampton–Manchester United 13.30
Brighton–Ipswich Town 16.00
Crystal Palace–Leicester City 16.00
Fulham–West Ham United 16.00
Liverpool–Nottingham Forest 16.00
Manchester City–Brentford 16.00
Aston Villa–Everton 18.30
Bournemouth–Chelsea 21.00

vasárnap:
Tottenham Hotspur–Arsenal 15.00 (tv: Match 4)
Wolverhampton Wanderers–Newcastle United 17.30 (tv: Spíler 1)

Bundesliga, 3. forduló:

péntek:

Borussia Dortmund–1. FC Heidenheim 20.30

szombat:

SC Freiburg–VfL Bochum 15.30

Hoffenheim–Bayer Leverkusen 15.30

Borussia Mönchengladbach–VfB Stuttgart 15.30

RB Leipzig–Union Berlin 15.30

VfL Wolfsburg–Eintracht Frankfurt 15.30

Holstein Kiel–Bayern München 18.30

vasárnap:

FC Augsburg–St. Pauli 15.30

FSV Mainz–Werder Bremen 17.30

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.