A medencében nem lesz visszavágó

Szécsi Zoltán, az egymást követő három olimpián, 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban aranyérmes férfi-vízilabdaválogatott kapusa testhezálló feladatot kapott: a teljes egri vízilabda renoméját kell megvédenie. A klub elnöke nem akarja alábecsülni a koronavírust, de a körülötte zajló hisztériakeltés erősen borzolja az idegeit. Szerinte a járványt mindenekelőtt a közösségi média terjeszti, ezért józanságra int, s amondó, a tokiói olimpia nincs veszélyben.

2020. 02. 28. 7:14
null
Szécsi Zoltán hitelesen tájékoztat Forrás: EVK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esettanulmánynak is beillik, ami Egerben, a helyi vízilabdaklub körül zajlik. Lapunk is megírta, a ZF-Eger múlt hét pénteken Bresciában játszott nemzetközi kupameccset, különösebb felhajtás nélkül. Hétfőre aztán Olaszországban kitört a járvány, ezzel párhuzamosan Egerben pedig a pánik. A város polgármestere bezáratta a Bitskey-uszodát, s elmaradt a csapat budapesti bajnoki mérkőzése a Honvéd ellen.

– Nagyon nem szeretném, ha beigazolódna, hogy a polgármester úr jól döntött – felelte érdeklődésünkre a sportvezető.

– Félre ne értsen, véletlenül sem politikai okokból, ellenkezőleg, a politikai felhangokat ki kellene zárni a kérdésből, de ha utólag indokolttá válik az uszoda bezárása, az azt jelentené, tényleg nagy a baj. Jelenleg azonban azt érzem, az történik velünk, mint a Shrek-rajzfilmben: fellógatni mindenkit, aki zöld. Sorolom a tényeket. Hatvan-hetven kilométerre jártunk attól a helytől, amelyet valóban fenyegetett a járvány. Az ÁNTSZ visszafejtette az utunkat, s szinte kizárta a fertőzés lehetőségét. Hazaérkezve a küldöttség mind a tizennyolc tagja tüzetes orvosi vizsgálaton esett át, tisztiorvosi igazolást kaptunk.

Nem is érintkeztünk az utánpótlással. Mégis bezáratták az uszodát. Az tévesen jelent meg a hírekben, hogy a Honvéd mondta le a szerdai bajnokit. Mi mentünk az események elébe, sejtettük, hogy Pesten is forronganak ellenünk, ezért kértük a meccs elhalasztását. A rettegés netovábbja, hogy az NB I/B-ben szereplő Dunakanyar csapata nem volt hajlandó fogadni az Eszterházy Károly Egyetem együttesét, csak mert utóbbi egri. Pedig nem is a Bitskey-uszodában készül. De mondok ennél durvábbat is. A fiamat tegnap hazaküldték az óvodából, mert tüsszentett egyet és kifújta az orrát. Szegény nem értette, mi történik. Megkérdeztem az óvoda vezetőit, rajta kívül hány náthás gyereket küldtek haza vagy irányítottak orvoshoz. Persze hogy egyet sem.

Szécsi Zoltán hitelesen tájékoztat
Fotó: EVK

Szécsi Zoltán is úgy látja, az emberek mintha ki lennének éhezve a pánikra. Azt észre sem akarják venni, ha normális mederben folyik tovább az élet. Egri mércével felelőtlennek állíthatnánk be az Európai Labdarúgó-szövetséget, amiért engedte megrendezni a Lyon–Juventus Bajnokok Ligája találkozót, pedig nyilván mérlegelték a kockázatot. Az olasz turistákat nem tiltották ki Magyarországon egyetlen étteremből, múzeumból, de még fürdőből, uszodából sem.

Egerben mégis bezárt az uszoda. S jövő szombatig nem is nyit ki. Jövő szerdán tehát ott nem rendezhetik meg a Brescia ellen visszavágót.

– Letelt az öt nap lappangási idő, ha valaki megfertőződött volna a csapatból, akkor mostanra már a betegség tüneteit kellene mutatnia. Mégis zárva az uszoda. Nem tudunk készülni, nem is tudjuk hol lejátszani a Brescia elleni visszavágót, amelynek így hivatalosan 5-0-lal leszünk a vesztesei. Tönkreteszik az egész éves munkánkat. Ha valaki mégis megbetegszik, elnézést kérünk mindenkitől. De ha nem, akkor mi várunk el hasonló gesztust mindazoktól, akik ördögűzést játszottak velünk.

Visszavágóra tehát legfeljebb a parton kerülhet sor, ami persze nem jelent kárpótlást. Szécsi Zoltán a saját kálváriájukból nem akar messzemenő következtetést levonni, nem tart attól, hogy a járvány az olimpia megrendezését is veszélyezteti.

– Egyetlen százalék esélyt adok a halasztásnak, de azt is inkább csak becsületből. Négy éve a zikavírus nagyobb veszéllyel fenyegetett, mégis rendben megrendezték a riói játékokat. Bízom benne, hogy kisüt a nap, s elillan a járvány.

A sportvezető emlékeztet rá, hogy korábban a H1N1- és a SARS-vírus ­miatt sem bénult meg az élet. S hogy mégis mi változott azóta? – A közösségi média hihetetlenül felgyorsította az információáramlást, aminek, mint látjuk, árnyoldala is van – mondja Szécsi Zoltán.

– Helyesebb lenne, ha az emberek az operatív törzs, a népegészségügyi központ és a tisztiorvosi szolgálat utasításait követnék, nekik ugyanis kötelességük felelős döntéseket hozni.

A pánikkeltés helyett ebből kellene kiindulni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.