A Tottenham Hotspur csak bámult

Klubcsapatnak ennyi holland még sohasem szurkolt egyszerre: kedden este a 17 milliós országban 4,1 millióan nézték a televízióban a Tottenham–Ajax Bajnokok Ligája elődöntőt.

2019. 05. 02. 7:53
Champions League Semi Final First Leg - Tottenham Hotspur v Ajax Amsterdam
Donny van de Beek a győztes gólt lövi Fotó: Andrew Couldridge Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klubcsapatnak ennyi holland még sohasem szurkolt egyszerre: kedden este a 17 milliós országban 4,1 millióan nézték a televízióban a Tottenham–Ajax Bajnokok Ligája elődöntőt. Hozzátehetjük: az amszterdami csapat így szó szerint sok millió embert tett boldoggá ezen az estén, hiszen parádés első fél órát produkálva, Donny van de Beek 15. percben esett góljával 1-0-ra győzött Londonban, és így előnnyel várhatja a jövő szerdai visszavágót.

Az angol csapat mentségére szólhat, hogy két kulcsjátékosát is nélkülözte, Szon Hung Min eltiltás, pedig sérülés miatt hiányzott, ám a dán középpályás, nem keresett kibúvót a vereség után: „Nem foghatjuk a sérült játékosokra azt, ami történt, ez egy elődöntő, aki pályára lép, annak oda is kell tennie magát. Messze elmaradtunk a valós tudásunktól, az első húsz percben csak bámultunk, mi történik a pályán. Az Ajax jó csapat, viszont most még mi is segítettük, egyértelműen a mi hibáink miatt tűnt ennyire jónak. A második félidőre feljavultunk, az elsőben viszont versenyben sem voltunk.”

Ez tökéletes összefoglalója a mérkőzésnek, a Tottenham akkor javult fel, amikor a 39. percben a megsérült Vertonghen helyére beállt Sissoko, akivel erősebb lett a középpályája. Eriksen egyébként említést tett csapata szerencséjéről is, ugyanis egy holland ellentámadás végén a hajrában David Neres a kapufát találta el, így viszont az egygólos hátrány akár ledolgozható is lehet a visszavágón.

Donny van de Beek a győztes gólt lövi
Fotó: Reuters

Erik ten Hag, az Ajax vezetőedzője is említést tett erről a kapufáról, sajnálkozott miatta, de szerinte az elért eredmény is fantasztikus, ugyanakkor óvott mindenkit a korai ünnepléstől: „Félúton vagyunk, ez a pontos kifejezés. Jó startpozíciót foglaltunk el, de a jövő héten még jobban kell játszanunk. A saját erősségeinkre építettünk, ezzel mindig gondot tudunk okozni az ellenfélnek, de egy idő után leálltunk a futballal, és hagytuk az erőszakos Tottenhamet érvényesülni.”

Az Ajax ezzel végrehajtotta azt a bravúrt, hogy a kieséses szakasz minden idegenbeli meccsét megnyerte, ezzel eddig csak a 2012–2013-as Bayern München és a 2017–2018-as Real Madrid dicsekedhetett a BL történetében. És ha már a múltnál tartunk: az 1995–1996-os idény óta nem fordult elő, hogy az a csapat, amely hazai pályán vesztes mérkőzéssel kezdte az elődöntőt, be tudott volna jutni a fináléba.

Tizenhét együttes veszített eddig otthon az első mérkőzésen BL-elődöntőt, és közülük csak egy vívta ki a döntős szereplés jogát: éppen az Ajax tudott fordítani a Panathinaikosz ellen. Most a Tottenhamen a sor, az Ajax ellen kellene ilyen bravúrt végrehajtania.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés, kedd: Tottenham–Ajax Ams-terdam 0-1, Barcelona–Liverpool 3:0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.