A Villarreal miatt nem teljes az angol hegemónia a kupadöntőkben

Az Arsenal nem tudott élni a lehetőséggel, csak 0-0-t játszott Londonban a Villarreallal, és így a spanyol csapat jutott be az Európa-liga döntőjébe. A másik ágon a Manchester United nagy előnnyel érkezett Rómába, így a 3-2-es vereség is belefért ahhoz, hogy továbblépjen. A Bajnokok Ligája fináléjában két angol csapat szerepel majd, az Európa-ligáéban viszont a Villarrealnak köszönhetően csak egy játszhat május 26-án.

Magyar Nemzet
2021. 05. 07. 7:30
null
London, 2021. május 6. Francis Coquelin, a Villareal (j) és Pierre-Emerick Aubameyang, az Arsenal játékosa a labdarúgó Európa-liga elõdöntõjének visszavágó mérkõzésén a londoni Emirates stadionban 2021. május 6-án. MTI/AP/Alastair Grant Fotó: Alastair Grant
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol hegemónia így is kétségtelen, ám nem jött össze a két színtiszta brit döntő. A Bajnokok Ligájában a Manchester City és a Chelsea csap majd össze a serlegért, az Európa-ligában pedig az esélyek az Arsenal és a Manchester United fináléját ígérték, a sors azonban mégsem ezt akarta. Csak az Arsenalon múlt, amely hazai pályán 2-1-es, tehát nagyon is ledolgozható hátránnyal fogadta a Villarrealt, de nem sikerült bepréselnie az üdvösséget jelentő gólt. Ha megteszi, akkor a történelem megismételte volna önmagát, hiszen a két csapat tizenöt éve játszott már egymással elődöntőt, akkor a BL-ben, és az angolok éppen egy egygólos hazai győzelemmel léptek tovább.

 

Pierre-Emerick Aubameyang, az Arsenal játékosa (középen) legalább a kapufáig eljutott, de ez semmire sem volt elég
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

 

Ez most elmaradt, mert Mikel Arteta csapatán az első félidőben nem látszott a győzelmi kényszer, az eseménytelen, unalmas játékrészben helyzetek is alig adódtak. A fordulást követően az Arsenal előtt nyílt néhány lehetőség, ezek kimaradtak, a hajrában Aubameyang eltalálta a kapufát is, de gól nem született, így a Villarreal története első európai kupadöntőjére készülhet.

A másik ágon jóval eseménydúsabb mérkőzésen dőlt el a döntőbe jutás, bár ez talán túlzás: eldőlt az már egy hete, amikor a Manchester United az Old Traffordon 6-2-re legyőzte az AS Romát. Az más kérdés, hogy az olaszok ezt nem így gondolták, és a kezdés után azonnal nekiestek az angoloknak, és kis szerencsével akár a tetemes hátrányt is ledolgozhatták volna. Pedig a Roma kilenc sérült játékosát is nélkülözte! David de Gea szenzációs védései húzták keresztül az olasz csapat számításait, majd ahogyan az lenni szokott, a MU szerzett vezetést a szünet előtt Edinson Cavani révén.

CAVANI VEZETÉST JELENTŐ GÓLJA

 

 

DZEKO EGYENLÍTÉSE

 

Cavani második találata

 

A ROMA GYŐZTES GÓLJA

 

A hazai csapat fordított, az angolok egyenlítettek, majd a hajrában meglett a vigaszt nyújtó győzelem a házigazdának. Őrült meccs volt, annyi szent, amit bizonyít a statisztika is: a Roma 21-szer lőtt kapura, az MU 13-szor, ezek közül 12, ill. öt ment a kapu felületére, és láthattunk egy-egy kapufát is. Az is figyelemre méltó, hogy a párharc során tizenhárom gól esett.

Az angol hegemónia tehát nem maradéktalan, a két európai kupadöntőben „csak” három angol csapatot láthatunk a kontinens maradékát képviselő egy spanyol mellett.

Európa-liga, elődöntők: Arsenal (angol)–Villarreal (spanyol) 0-0, továbbjutott a Villarreal 2-1-es összesítéssel; Roma (olasz)–Manchester United (angol) 3-2 (0-1), gólszerző: Dzeko (57.), Cristante (60.), Zalewski (83.), illetve Cavani (39., 68.), továbbjutott: a Manchester United 8-5-ös összesítéssel.

A döntő 2021. május 21-én 21 órakor kezdődik majd a lengyelországi Gdańskban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.