Arábia kincse sem szédíti

Csak idő kérdése volt, hogy mikor kezdik csábítani Marco Rossit a futballvilág anyagilag jól eleresztett országaiból. A hét végén egy olasz honlap meg is szellőztette az első arábiai és kínai ajánlatokat, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azonban leszögezte: amíg igényt tart rá az MLSZ, addig őt nem lehet kimozdítani a székéből.

Ch. Gáll András
2019. 07. 09. 12:18
null
Válogatottunk szövetségi kapitánya nem hagyja elcsábítani magát Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gianlucadimarzio.com olasz honlap publikálta, hogy Kínából és az Egyesült Arab Emírségekből érdeklődnek iránt. Az elmúlt év sikerei után alaposan felment a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának ázsió­ja – tíz tétmeccséből hatot megnyert az együttes egy döntetlen és három vereség mellett, s jelenleg vezeti az Eb-selejtezős csoportját –, így nem meglepő, hogy a világ gazdag régióiban szívesen látnák az 54 éves szakembert.

Afelől nem lehet kétségünk, hogy a Közel- és Távol-Keletről érkező szirénhangokat olyan pénzügyi ajánlatokkal támasztják alá, amelyek csábítóak egy futballedzőnek. Vajon ez azt jelenti, hogy felmerülne Rossi távozása?

Válogatottunk szövetségi kapitánya nem hagyja elcsábítani magát
Fotó: Mirkó István

– Semmiképpen – mondta lapunknak a szövetségi kapitány. – A kínai ajánlatról nem is tudok, most hallottam öntől, az Egyesült Arab Emírségekből, illetve Szaúd-Arábiából viszont már korábban is érdeklődtek. Ezzel kapcsolatban továbbra is az az álláspontom, ami mindig is volt.

Amíg a magyar szövetség nem rúg ki engem, addig én kitartok a válogatott mellett. Mellesleg nem is beszéltem az arab kérőkkel, közvetítőkön keresztül környékeztek meg, és szerintem csak arról lehet szó, hogy a futballvilágban köztudott: novemberben, amikor lezárulnak az Eb-selejtezők, az én szerződésem is lejár. Csakhogy azt nem tudják, hogy amennyiben Magyarország kijut az Európa-bajnokságra, a szerződésem automatikusan meghosszabbodik a 2020-as Európa-bajnokság végéig. Összegezve: én mindenképpen szeretném kitölteni a szerződésemet, de természetesen ez egy kétoldalú megállapodás.

Felvetésünkre, miszerint Rossinál kevés népszerűbb ember van ez idő szerint hazánkban, s nem tűnik úgy, mintha elégedetlenek lennének a munkájával az MLSZ-ben, a szakember így reagált:

– E pillanatban vezetjük a selejtezőcsoportunk tabelláját, egyelőre minden nagyszerű, de az életben semmi sem biztos hosszú távon, és a futballban még kevésbé.

Ezért soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy végül nem jön össze az Eb-kvalifikáció, s novemberben az MLSZ lesz a két fél közül az, amelyik nem szorgalmazza a szerződéshosszabbítást. És ha ez így alakul – ahogy azt mindig is mondtam –, nem fogok két kézzel kapaszkodni a kapitányi székem karfájába. Az, hogy a magyar válogatott szakvezetője lehetek, számomra óriási megtiszteltetés.

Mivel kényes kérdésről van szó, nem árt pontosan fogalmazni. Tegyük fel, Magyarország sikeresen abszolválja az Eb-selejtezőket, ott lesz a részben hazai rendezésű 2020-as Eb-n, és Rossi szerződése automatikusan meghosszabbodik. Ebben az esetben létezik-e olyan forgatókönyv, hogy az olasz mester távozna? Rossi válasza kategorikus.

– Nem, nincs olyan forgatókönyv. Életem álma, hogy a magyar válogatottat kivezessem az Európa-bajnokságra, s ott jól szerepeljünk. Együtt, a csapat és én. Ebben az egyenletben az anyagiak nem játszanak szerepet. Mindig is azt vallottam, a pénz sohasem lehet cél, legfeljebb eszköz. Nem létezik olyan ajánlat, amely engem kimozdítana a kapitányi posztról.

Meglehet, nemcsak a szakmai sikerek, hanem elsősorban ezek az elvek magyarázzák Rossi elképesztő honi népszerűségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.