Az apró argentin kiverte a US Open nyertesét a Roland Garroson

Nadia Podoroska jelenti az idei francia nyílt teniszbajnokság szenzációját. Az ukrán felmenőkkel rendelkező, 23 éves argentin játékos a világranglista 131. helyezettjeként, ennek megfelelően a selejtezőből indulva vágott neki a Roland Garrosnak, és a harmadik helyen kiemelt ukrán Jelina Szvitolina legyőzésével immár elődöntős. Kiesett az US Open idei nyertese, az osztrák Dominic Thiemet roppant szoros meccsen, öt szettben az argentin Diego Schwartzman verte ki. Babos Tímea és Kristina Mladenovic is ott van a négy között, igaz, címvédőként ez papírforma.

2020. 10. 06. 21:14
THIEM, Dominic
Dominic Thiem nem bírta az ötödik szettet Schwartzman ellen Fotó: Alessandra Tarantino Forrás: MTI/A
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Podoroska már 23 éves, tehát nem nevezhetjük üstökös tehetségnek. Grand Slam-torna főtábláján korábban egyetlenegyszer játszott, de a 2016-os US Openen is rögtön az első fordulóban búcsúzott. Erre most Párizsban megállíthatatlanul menetel. Érthetetlen. Szvitolinát ráadásul nem mázlival győzte le, egyértelműen ő volt jobb, variálta a játékot, és magabiztosan nyert 6:2, 6:4-re. – Igyekeztem nem gondolni arra, hogy milyen szinten és kivel teniszezem, csak a saját játékomra összpontosítottam – árulta el a siker receptjét.

Nadia Podoroska a 23 évesen váratlanul megtáltosodott
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Podoroska már így is történelmet írt, hiszen ő az első női teniszező, aki a selejtezőből indulva az elődöntőig jutott a Garroson. Ha a döntőbe is bejut, akkor az úgynevezett open érában, tehát 1968 óta valamennyi tornát tekintve ő viheti véghez elsőként ezt a bravúrt. S messze nem reménytelen e feladat, a legjobb négy között a lengyel Iga Swiatek vagy az olasz Martina Trevisan lesz az ellenfele, tehát nem egy ismert klasszis.

A nap meccsét vitán felül Dominic Thiem és Diego Schwartzman vívta kedden. A végig rendkívül szoros mérkőzésen utóbbi öt játszmában nyert, amelyek közül három is rövidítésben dőlt el. Két szetten és négy játékon keresztül a két játékosnak minden egyes poénért meg kellett küzdenie, az ötödik szettben az idei US Open nyertese kipukkadt. A győztes jutalma, hogy az elődöntőben valószínűleg Rafael Nadallal játszhat, aki késő este kezdett az osztrák Sinner ellen.

Diego Schwartzman 2019 után újra elődöntős Párizsban
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

A címvédő Kristina Mladenovic duó nő párosban egy sima (6:2) és egy szoros (7:5) szettben verte a Marta Kosztyuk, Aljakszandra Szasznovics ukrán, fehérorosz párost, s ezzel elődöntős. Babosék a négy között a kilencedikként rangsorolt amerikai Kenin, Mattek-Sands vagy a negyedik kiemelt cseh Krejcikova, Siniakova párossal csapnak össze.

Eredmények, negyeddöntők:

Férfi egyes: Schwartzman (argentin, 12.)–Thiem (osztrák, 3.) 7:6 (7-1), 5:7, 6:7 (6-8), 7:6 (7-5), 6:2

Nő egyes: Podoroska (argentin)–Szvitolina (ukrán, 3.) 6.2, 6:4

Női páros: Babos, Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Kosztyuk, Szasznovics (ukrán, fehérorosz) 6:2, 7:5.

Bundagyanú

Bundázás gyanúja miatt nyomozás indult a francia nyílt teniszbajnokság egyik női páros mérkőzése, a második fordulóban rendezett Andreea Mitu, Patricia Maria Tig (román)–Jana Szizikova, Madison Brengle (orosz, amerikai) találkozó miatt. A román duó jutott tovább, amelyet a következő fordulóban éppen Babosék búcsúztattak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.