„Az volt a kulcs, hogy ne akarjam nagyon elverni”

Két birkózónk boldogan, ketten csalódottan zárták a keddi program első felét. Lőrincz Viktor az elődöntőbe, Szőke Alex a bronzdöntőbe jutott. Sastin Marianna és Korpási Bálint kiesett.

Magyar Nemzet
2021. 08. 03. 7:45
Lőrincz Viktor
Tokió 2020 – Birkózás - Lőrincz Viktor az elődöntőbe jutott Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

azzal kezdett, ami testvére, Tamás számára az utolsó feladat lesz: kirgiz ellenfelet győzött le a 87 kg-osok versenyében. Európa-bajnok kötöttfogású birkózónk Atabek Aziszbekov legyőzésével a negyeddöntőbe jutott, ahol a német Denis Kudla várt rá.

Ők ketten összecsaptak a riói olimpián is, akkor a bronzérem volt a tét, amelyet Kudla szerzett meg, erős bírói hátszélnek köszönhetően. Ezúttal viszont Lőrincz örülhetett: 1-1-gyel, később szerzett ponttal verte a német ellenfelét.

– Pont az volt a mérkőzés kulcsa, hogy csak egy picit legyek jobb, ne akarjam nagyon elverni, azaz ne vigyenek el az érzelmek az öt évvel ezelőtt történtek miatt. Csak a saját feladatomra koncentráltam. Az meglepett, hogy a második menetben sem ugrott nekem – értékelt az MTI-nek Lőrincz Viktor, aki örült annak, hogy a fináléba kerülésért az egyiptomi Mohamed Metwally lesz az ellenfele, mert bár szerinte nagyon jó birkózó, de a kondíciója nem az igazi a tatai felkészülésen látottak alapján.

A Lőrincz testvérek mellett is érdekelt lesz a tokiói idő szerint délutáni programban. A magyar birkózó a 97 kg-osok vigaszágán sokáig 1-1-re állt a grúz Giorgij Melia ellen, a később szerzett pont viszont nem neki kedvezett. Szőke azonban összeszedte minden erejét, és tíz másodperccel a vége előtt nagyszerű akcióval beküzdötte magát a bronzdöntőbe.

– Amikor másodjára leküldték Meliát, akkor arra gondoltam, hogy nem mentem szórakozni, mint a kortársaim, hanem az edzőtáborokban, az edzéseken szenvedtem helyette. Mégsem sikerült, de mentem tovább, nem adtam fel, így azt hiszem, a nagyobb akaraterő döntött. Hiába tapasztaltabb és eredményesebb, én jobban akartam – mondta az MTI-nek Szőke Alex, aki úgy érzi, a felnőtteknél is megérkezett az élmezőnybe.

A harmadik helyért a lengyel Tadeusz Michalik lesz Szőke Alex ellenfele, akivel eddig csak edzésen csapott össze.

Egyetlen mérkőzés jutott az olimpián Sastin Mariannának (női 62 kg) és Korpási Bálintnak (kötöttfogás, 67 kg). Sastin a sepsiszentgyörgyi Incze Krisztától, Korpási az örmény Karen Aszlanjantól kapott ki, és mivel később mindkettejük legyőzője vereséget szenvedett a negyeddöntőben, a két magyar versenyző a vigaszágon sem folytathatja.

– Nagyon sajnálom, mert ennél több van bennem. Talán azzal nyert, hogy jobban blokkolta, amiket én tudok jól. Azt viszont nem értem, hogy hatszor figyelmeztették passzivitás miatt, de egyszer sem intették... Nem ezért jöttem, nem ezért készültünk. Van négy vb-, hét Eb-érmem és egy arany az Európa Játékokról, csak ez az átkozott olimpia nem sikerült egyszer sem – fogalmazott Sastin Marianna, akinek a negyedik és egyben az utolsó olimpiája volt a tokiói.

Korpási Bálint viszont először vehetett részt ötkarikás játékokon, és akció nélküli meccsen búcsúzott a versenytől.

– Nem tudtam úgy beleállni az emelésbe, ahogy szerettem volna. Az ellenfelem ráment az 1-1-es eredményre, azt őrizve végig verekedte a meccset. Sajnálom, mert nem jobb volt nálam, hanem taktikai vereséget szenvedtem – értékelt csalódottan Európa-bajnokunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.