Bajor vagy Bayer, nem mindegy!

A müncheniek már zsinórban a harmadik döntőjükre készülhetnek a DFB-Pokalban.

Magyar Nemzet
2020. 07. 03. 22:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajor vagy Bayer, az itt a kérdés.

A müncheniek zsinórban harmadik döntőjükre készülnek a DFB-Pokalban, és a német futball erőviszonyait kicsit is ismerőknek nem meglepetés, hogy a címvédő nyerte meg legtöbbször a kupát (19-szer), és döntős részvételeinek száma (23) is a legmagasabb. A Leverkusen eddig egyszer nyert (1993), és további három alkalommal jutott el a fináléig, legutóbb 2009-ben, ám akkor kikapott a Werder Brementől.

A 77. Német Kupa győztese alapvetően az Európa-ligában indulhatna, ám a Bayern a Bajnokok Ligájába, a Leverkusen pedig az Európa-ligába kvalifikálta már magát, szóval nem a nemzetközi kupa miatt fontos ez a meccs a csapatoknak, hanem a presztízs miatt. Ráadásul ez lesz az utolsó tétmeccse mindkettőjüknek, mielőtt újra a nemzetközi kupákban kell szerepelniük. A Bayern a BL-ben, a Leverkusen az El-ben van ott a legjobb 16 között, és a müncheniek a Chelsea, a gyógyszergyáriak pedig a Rangers ellen szereztek előnyt a nyolcaddöntő első meccsén.

Az ide vezető úton a Bayer Leverkusen feladata volt az elődöntőben véget vetni egy csodálatos álomnak, ugyanis a negyedik ligás 1. FC Saarbrücken ellen játszott nem is olyan régen. Soha nem fordult még az elő a kupa történetében, hogy egy negyedik ligás csapat a legjobb négy közé jusson. Itt azonban már nem borult fel a papírforma, és a Leverkusen az Alemannia Aachen, az SC Paderborn, a VfB Stuttgart és az Union Berlin után a Saarbrückent is legyőzte, 3-0 lett a végeredmény. A Bayern útja az Energie Cottbuson, a VfL Bochumon, az 1899 Hoffenheimen, a Schalke 04-en és az Eintracht Frankfurton át vezetett Berlinig.

A berlini Olympiastadion – ilyen üres lesz a döntő alatt is. Fotó: Fcbayern.de

A bajnokságban érdekes eredmények születtek a két csapat összecsapásain. Münchenben 2-1-re győzött a Bayer, Leverkusenben 4-2-re a Bayern, tehát mindketten élvezték a hazai pálya – hátrányát.

A Kicker úgy tudja, hogy ezen a meccsen tér vissza a pályára Niklas Süle, a Bayern centerhalfja, aki tavaly ősszel, még Niko Kovac regnálása idején szenvedett bal térdében keresztszalag-szakadást. Maga a meccs 20 órakor kezdődik a berlini Olympiastadionban – zárt kapuk mögött –, amelynek pénteken megújították a szerződését további öt évre, így hát 2025-ig ott lesz a kupadöntő. 1985 óta szakadatlanul az Olympiastadion a döntő helyszíne, és előzőleg már 1939 és 1942 között is Berlinben rendezték az összecsapást. A kérdés mindenesetre marad: bajor vagy Bayer?

Német Kupa, döntő; Leverkusen–Bayern München: július 4., szombat 19.15, Sport1 (kommentátor: Méhes Gábor).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.