A Barcelona legjobbja pecsételte meg csapata sorsát az El Clásicón

A Barcelona és a Real Madrid is vesztes bajnoki meccsek után csapot össze a spanyol bajnokság és a világ egyik legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén, az El Clásicón. A találkozó gyors gólváltással kezdődött, majd inkább a katalánok támadtak többet. A szünetet követően a VAR segítségével jutott tizenegyeshez a Real Madrid, ezt Sergio Ramos értékesítette. A végén a Barcelona tizenkilencre húzva lapot alig hagyott védőt a csapatban az egyenlítés érdekében, ami megbosszulta magát, Luka Modric a 90. percben kialakította a 3-1-es végeredményt.

Magyar Nemzet
2020. 10. 24. 18:13
El Classico Ramos
Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v Real Madrid - Camp Nou, Barcelona, Spain - October 24, 2020 Real Madrid's Sergio Ramos celebrates scoring their second goal REUTERS/Albert Gea - UP1EGAO16UFR2 Fotó: REUTERS/Albert Gea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona nem tudta megingatni a kispadot Zinedine Zidane alatt. A spanyol lapok arról írtak, hogy a soros El Clásico a Real Madridot irányító Zinédine Zidane jövőjére is hatással lehet, és ha a Cádiz (0–1), majd a Sahtar Doneck (2–3) elleni vereség után ezen a meccsen is kikap a csapata, könnyen lehet, hogy hamarosan távoznia kell. Az FC Barcelona a Getafe elleni 1–0-s vereség után a Ferencváros elleni 5–1-es sikerrel hangolt az El Clásicóra, ugyanakkor több hírportál is felhívja a figyelmet arra, hogy több mint kilencszáz napja nem szerzett gólt a Real Madrid ellen.

A hatszoros aranylabdás csatár legutóbb 2018. május 6-án volt eredményes a királyiak ellen. Akkor az ő góljával fordítottak a katalánok, ám Gareth Bale egyenlített, és 2-2 lett a végeredmény. A mostani találkozó azért is ígérkezett különlegesnek, mert talán ez volt az argentin klasszis utolsó El Clásicója a Camp Nouban. Szerződése az idény végén lejár, és ha továbbra is menni akar, a klub semmit sem tehet már a távozása megakadályozása ellen.

Szomorú tény, de nem árt rögzíteni: a két csapat összecsapásainak több mint 91 éves történetében ez volt az első, amelyen nem lehettek jelen a szurkolók.

 

Federico Valverde szerzett először vezetést a Real Madridnak
Fotó: MTI/AP/Joan Monfort

 

A katalánoknál visszatért a csapatba a sérüléséből felépült Jordi Alba és ismét a cserék között kapott helyet Ronald Koeman vezetőedzőtől. A Real Madridnak is volt fontos visszatérője: Sergio Ramos felépült, játékra jelentkezett, Zinedine Zidane pedig természetesen beállította a védelembe.

A katalánok próbáltak meg határozottabban kezdeni, ám ez nem sikerült, és már az 5. percben ismét középkezdéshez állhattak fel: Benzema ragyogóan adott a kilépő Valverde elé, az uruguayi támadó pedig kicsit jobbról, nyolc méterről a kapu jobb oldalába bombázott – 0-1. A Barcelona azonban nem sokat szomorkodott, három perccel később Jordi Alba megiramodott a bal oldalon, középre passzolt, és a középen érkező Ansu Fati könnyedén helyezett öt méterről a hálóba – 1-1.

Vérszemet kaptak a gyors gólváltástól a csapatok, nagy iramban, ambiciózusan futballoztak. Messi parádés csel után lőtt közelről, Courtois bravúrral hárított, pillanatokkal később a másik oldalon Neto védet nagyot, Benzema közeli próbálkozása után. Majd ismét Messi veszélyeztetett egy szintén pompás csel után, becsúszva szerelte, a VAR szerint szabályosan a tizenhatoson belül.

Változatos a játék, de a szünetig jelentősebb esemény csupán az volt, hogy sérülés miatt már a 43. percben cserére kényszerült a Real Madrid, Nacho helyén Lucas Vázquez folytatta a mérkőzést. A fordulás után még nagyobb fokozatba kapcsolt a Barcelona, előbb Ansi Fatu lőtt, majd Coutinho fejelt nagyon kevéssel a jobb alsó sarok mellé. Kicsivel több mint egy óra telt el a meccsből, amikor Langlet és Ramos a hazai kapu előtt megcibálta egymást, a francia erősebben húzta meg a madridi védő mezét, Martínez Munuera játékvezető visszanézte a történteket, és a 63. percben tizenegyest ítélt. Neto jó irányba mozdult, ám Ramos erősen és pontosan végezte el a büntetőt – 1-2.

Öt perccel később ismét dolgozott a VAR, de a katalánok feleslegesen reklamáltak, Varane nem ért kézzel a labdához a tizenhatoson belül. Nagy erőkkel támadott a Barcelona, folyamatosan a madridi tizenhatos környékén zajlott a játék, de a hazai csapat ziccerig nem jutott el. Ronald Koeman az utolsó tíz percre hármat cserélt egyszerre, beállt Dembelé, Braithwaite és Griezmann is, tehát a holland edző ráerősített a támadósorra. Tartott is a nyomás a vendégek védelmén, amely azonban jól állt a lábán. Ráadásul az egyenlítésért az idő szorításában egyre többet kockáztató házigazda területet adott az ellentámadásokhoz, és a 86. perc környékén csak Netónak köszönhette, hogy megúszta gól nélkül. A kapus előbb Kroos két próbálkozását hárította két másodpercen belül, majd Ramos közeli bombáját védte ki hatalmas bravúrral. Mindez nem csoda, hiszen alig maradt védő a Barcelonában…

A Real Madrid mégis bebiztosította a győzelmét, és a sors kegyetlensége, hogy éppen az addig fantasztikusan védő Neto hibájából. A 90. percben kapus kifutva mentett elvetődve, de nem tudta megfogni a labdát, amely így Modric elé került. A csereként beállt horvát aranylabdás előbb egy csellel elfektette a felpattanó Netót, majd jobb külsővel az üresen tátongó kapuba lőtt – 1-3.

Öt perc volt a hosszabbítás, de a mérkőzés már eldőlt, a két csapat tulajdonképpen engedte leketyegni az időt. Jó mérkőzésen, jó és szervezett játékkal szerezte meg a három pontot és lett az El Clásico győztese a Real Madrid. A Barcelona – különösen támadásban – javuló formát mutatott, ezúttal azonban ez sem volt elég a sikerhez, Lionel Messi pedig továbbra sem tudott eredményes lenni a nagy rivális ellen.

 

Lionel Messi nem lehetett boldog az El Clásico után, megint nem szerzett gólt
Fotó: Reuters/Albert Gea

 

La Liga, 7. forduló: Barcelona–Real Madrid 1-3 (1-1), Nou Camp, nézők nélkül. Gólszerző: Ansu Fati (8.), illetve Valverde (5.), Ramos (11-esből, 63.), Modric (90.).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.