A Barcelona a koronavírus-járvány egyetlen igazi kárvallottja

A koronavírus-járványnak a futballnaptárra vonatkozó egyik kellemetlen következménye május óta ismert. Áprilisban még csak megszellőztette, egy hónap múlva nyilvánosságra hozta az Európai Labdarúgó-szövetség, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga egyenes kieséses szakasza az eddigi menetrendtől eltérően augusztus végén folytatódik. Így hiába fejeződtek be a nemzeti bajnokságok, a szezonzárás még várat magára. Fél év kényszerszünet után a hét közepén folytatódnak a két elitliga küzdelmei.

Magyar Nemzet
2020. 08. 04. 7:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapesetben ilyenkor már a következő szezonra készülnének a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában szerepelő labdarúgók. De idén minden van, alapeset speciel nincs. Az El-ben és a BL-ben is márciusban játszottak legutóbb tétmérkőzést, a járványügyi korlátozások miatt fél évig szünetelt a nemzetközi klubfutball. Mivel azóta a nemzeti bajnokságok véget értek, így formabontó módon ezen a héten folytatódnak az El és a BL küzdelmei.

Az Európa-liga nyolcaddöntőinek visszavágóit szerdán és csütörtökön játsszák, mindkét játéknapon négy-négy párharc fejeződik be. Pénteken és szombaton következik a Bajnokok Ligája. Felelőtlenség lenne következtetéseket levonni a csapatok formájáról, elvileg a Juventusnak akár előnyére is válhat, hogy az elmúlt héten még játszott bajnoki mérkőzést. Mivel tudjuk, hogy az utóbbi kilenc év leggyengébb Juventusa nyerte meg a Serie A-t, így ez azonban nem számít előnynek. Átrendeződés nem történt Olaszországban, ha csak az Atalanta remek szereplése és szórakoztató játéka nem számít annak.

Angliában már a járványidőszak előtt eldőltek a fontos kérdések: a Liverpool lényegében megnyerte a bajnokságot, Európa leghatékonyabban támadó csapata, a Premier League-ben 102 gólt rúgott Manchester City futott be a másodiknak, hihetetlen hajrájának köszönhetően a városi rivális, a United felfért a dobogóra, Frank Lampard Chelsea-je pedig a negyedik lett.

A Bundesliga idén is rokon jegyeket mutatott a Serie A-val: az olasz bajnokságot a Juve, a németet a Bayern München uralja évek óta.

A Bayern lengyel gólvágója, második lett az európai mesterlövészek versenyében
Fotó: Reuters

A németek kezdtek legkorábban a kényszerleállás után, május 16-án már tétmeccseket játszottak, és június 27-én végeztek is. A Bayern mögött nem volt nagy mozgás: idén is a Dortmund és a Leipzig fért fel a dobogóra. Spanyolországban szokás szerint a Barcelona–Real Madrid versenyfutás jegyében telt a szezon. Zidane-ék az újrakezdés óta tízből tíz meccset nyertek, még egy döntetlen is belefért nekik az utolsó fordulóban, a Barcelona eltékozolta a pontelőnyét.

Az utolsó előtti fordulóban ért célba a Zidane vezette Real Madrid

Rég nem látott – szakmai és morális – válság ütötte fel a fejét a katalánoknál, akik a július 19-én véget ért bajnoki szezonjuk után a BL-ben vigasztalódhatnak. A következő idényben a két nagy csapat mellett az Atlético és a Sevilla képviseli a La Ligát a BL-ben.

De előbb még az idei sorozat van terítéken: augusztus 23-ig lezavarják a BL záró szakaszát. Az El nyolccsapatos minitornája augusztus 21-én zárul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.