Berendy Pál halálára

86 évesen elhunyt ­a Vasas legsikeresebb labdarúgója, aki ötször volt bajnok az angyalföldiekkel, illetve Illovszky Rudolf vezetőedző segítőjeként még az 1977-es elsőségnek is tevékeny részese volt.

Ch. Gáll
2019. 09. 05. 12:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanhat évesen elhunyt ­Berendy Pál, a Vasas legsikeresebb labdarúgója. Berendy ötször volt bajnok a Vasassal (1957, 1961, 1962, 1965, 1966), illetve Illovszky Rudolf vezetőedző segítőjeként még az 1977-es elsőségnek is tevékeny részese volt. Így a Vasas mind a hat bajnoki aranyérméből kivette a részét. Pályafutása során 382 élvonalbeli és 24 válogatott mérkőzésen lépett pályára. A bajnoki aranyérmek mellett egyszer nyert Magyar Kupát, négyszer Közép-európai Kupát, illetve szerepelt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában elődöntős csapatban.

Nem mi találtuk ki – hiszen értelemszerűen nem láthattuk játszani –, egykori klubtársa, a legidősebb, még élő válogatott labdarúgó, a 92 éves Raduly József állítja: óriási futballista volt, ha nem a Vasasban játszik, és pályafutása nem esik – részben – egybe az Aranycsapat fedezetposzton játszó világklasszisaival, Bozsikkal, Zakariással, Szojkával és Kotásszal, akkor akár hatvanszoros válogatott is lehetett volna. A Botond, illetve Pepecs becenevű, kőkemény és alacsony termete ellenére fantasztikusan fejelő Berendytől rettegtek a világklasszis csatárok ­Tichytől Göröcsön át Albertig.

Halálával a magyar futball aranykorának egyik utolsó képviselője távozott az élők sorából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.