Az orvosok győzték meg az indulásról, történelmet írt

Bicsák Bence sérülése miatt majdnem el sem indult, végül mégis a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében a tokiói olimpián, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében.

Magyar Nemzet
2021. 07. 26. 7:45
Bicsák Bence
Bicsák Bence teljesen kihajtotta magát Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetedik helyet nem gyakran ünnepeljük meg, még csak olimpiai pont sem jár érte. Triatlonban azonban Bicsák Bence tokiói helyezése sportágtörténeti, hiszen a sportágban még sosem ért el magyar versenyző ilyen jó eredményt olimpián. Bicsák teljesítményének értékét növeli, hogy rengeteg sérülést leküzdve versenyzett, még napokkal a rajt előtt is a visszalépést fontolgatta.

– Az elmúlt egy-másfél évben rengeteg szenvedésen mentünk keresztül. Idén nagyon nem találtam a formámat, és nem tudtuk, hogy pontosan mi a baj, ráadásul annyira nem volt önbizalmam, hogy fogalmam sem volt róla, hogyan leszek tagja a világelitnek. Egy hónapja pedig, amikor már épp kezdtek jobbra fordulni a dolgok, újra megsérültem. Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni és felépülni is, de most is csak úgy tudtam rajthoz állni, hogy az orvosok megígérték, végig fogom tudni csinálni. Emiatt nem léptem vissza, pedig megfordult a fejemben a gondolat, mert nem akartam elvenni Magyarországtól a lehetőséget azért, hogy aztán fel kelljen adnom a versenyt – mondta az MTI-nek Bicsák Bence, akinek az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni.

Fotó: Mirkó István

Bicsák az 1,5 kilométeres úszást a 24. helyen zárta, kerékpáron viszont remek hajrával feljött a kilencedik helyre. Futásban tovább javított, a hetedik helyen ért célba, mindössze négy másodpercre a negyedik helyezett Marten van Riel (Belgium) mögött.

– Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meglehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült – mondta a 25 éves magyar versenyző.

A mezőny másik magyar indulója, Tóth Tamás 29. helyen ért célba az 51 fős mezőnyben. Mindketten öt napot pihenhetnek, július 31-én következik az olimpiai programban Tokióban bemutatkozó vegyes váltó. A magyar csapatot Bicsák és Tóth mellett Bragmayer Zsanett és alkotja, akiknek az egyéni versenye a keddi program része lesz.

 

Tokiói olimpia, férfitriatlon

1. Kristian Blummenfelt (Norvégia) 1:45.04 óra

2. Alex Yee (Nagy-Britannia) 11 másodperc hátrány

3. Hayden Wilde (Új-Zéland) 20 mp h.

…7. Bicsák Bence 52 mp h.

…29. Tóth Tamás 3:15 perc h.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.