időjárás 22°C László 2022. augusztus 8.
logo

Az orvosok győzték meg az indulásról, történelmet írt

Magyar Nemzet
2021.07.26. 07:45
Az orvosok győzték meg az indulásról, történelmet írt

Bicsák Bence sérülése miatt majdnem el sem indult, végül mégis a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében a tokiói olimpián, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében.

A hetedik helyet nem gyakran ünnepeljük meg, még csak olimpiai pont sem jár érte. Triatlonban azonban Bicsák Bence tokiói helyezése sportágtörténeti, hiszen a sportágban még sosem ért el magyar versenyző ilyen jó eredményt olimpián. Bicsák teljesítményének értékét növeli, hogy rengeteg sérülést leküzdve versenyzett, még napokkal a rajt előtt is a visszalépést fontolgatta.

– Az elmúlt egy-másfél évben rengeteg szenvedésen mentünk keresztül. Idén nagyon nem találtam a formámat, és nem tudtuk, hogy pontosan mi a baj, ráadásul annyira nem volt önbizalmam, hogy fogalmam sem volt róla, hogyan leszek tagja a világelitnek. Egy hónapja pedig, amikor már épp kezdtek jobbra fordulni a dolgok, újra megsérültem. Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni és felépülni is, de most is csak úgy tudtam rajthoz állni, hogy az orvosok megígérték, végig fogom tudni csinálni. Emiatt nem léptem vissza, pedig megfordult a fejemben a gondolat, mert nem akartam elvenni Magyarországtól a lehetőséget azért, hogy aztán fel kelljen adnom a versenyt – mondta az MTI-nek Bicsák Bence, akinek az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni.

Fotó: Mirkó István

Bicsák az 1,5 kilométeres úszást a 24. helyen zárta, kerékpáron viszont remek hajrával feljött a kilencedik helyre. Futásban tovább javított, a hetedik helyen ért célba, mindössze négy másodpercre a negyedik helyezett Marten van Riel (Belgium) mögött.

– Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meglehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült – mondta a 25 éves magyar versenyző.

A mezőny másik magyar indulója, Tóth Tamás 29. helyen ért célba az 51 fős mezőnyben. Mindketten öt napot pihenhetnek, július 31-én következik az olimpiai programban Tokióban bemutatkozó vegyes váltó. A magyar csapatot Bicsák és Tóth mellett Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia alkotja, akiknek az egyéni versenye a keddi program része lesz.

 

Tokiói olimpia, férfitriatlon

1. Kristian Blummenfelt (Norvégia) 1:45.04 óra

2. Alex Yee (Nagy-Britannia) 11 másodperc hátrány

3. Hayden Wilde (Új-Zéland) 20 mp h.

…7. Bicsák Bence 52 mp h.

…29. Tóth Tamás 3:15 perc h.

OLIMPIA

Tokió nagy pillanatai – munkatársunk fotói az olimpiáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.