Csaló bírók nélkül győznek a magyarok

Gálos Roland (57 kg) és Pribojszki Kata (60 kg) sikerrel vette az első akadályt, előbbi egyetlen győzelemre van az olimpiai kvótától, Pribojszki Katának viszont még két meccset kell majd ehhez nyernie.

Ch. Gáll András
2020. 03. 14. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromból kettő – ez a várakozást felülmúló magyar mérleg Londonban, az ökölvívók európai olimpiai kvalifikációs tornáján, a Copper Box Arenában, szombaton. Gálos Roland (57 kg) és Pribojszki Kata (60 kg) sikerrel vette az első akadályt, előbbi egyetlen győzelemre van az olimpiai kvótától, utóbbinak még két meccset kell nyernie. Tarnóczy Tamara (51 kg) kikapott és kiesett.

Az olimpiai selejtezőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezi, a sportági szakszövetség, az AIBA kezéből kivették nemcsak az olimpiai tornát, hanem a kvalifikációs folyamatot is – most már egyértelműen leszögezhetjük, hála istennek. És a riói olimpián a sorozatos csalások miatt felfüggesztett bírók továbbra sem működhetnek, a helyükre delegált tapasztalatlan, adott esetben talán gyengébb, de a jelek szerint még romlatlan pontozók viszont azt próbálják nyomni, amit látnak, és nem azt, amit megbízóik látni szeretnének.

Mindezt Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség Londonban tartózkodó korábbi elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke is alátámasztotta: – Néha mellényomnak a pontozók, de tendenciát nem látok a tévedéseikben, és ez a lényeg. Egyelőre nincsenek elcsalt meccsek, bár Gálos Roland szerintem nem 3-2-es, hanem egyhangú pontozással verte bosnyák ellenfelét, de az a fontos, hogy győzött, mindegy is, hogy milyen arányban – mondta a tapasztalt sportvezető. Szóval, Gálos. A bajai 57 kilós bunyós az első és a harmadik menetben jobb volt Rahimicnál, a második három percet elvesztette, de a meccset megnyerte, benn van a legjobb tizenhat között, és ha a hétfő esti programban megveri a finn Arslan Khataevet (akinek nem biztos, hogy gyermekkorában a Kalevala volt a kedvenc olvasmánya), akkor máris olimpiai résztvevő!

– Úgy éreztem, egyhangú pontozással kellett volna nyernem, bár tény, hogy a második menetben egy kicsit besavasodtam – mondta a 25 éves bunyós, akinek az édesapja, Gálos Tamás az edzője. – Előzőleg semmit sem tudtam Rahimicről, ismeretlen volt számomra a bosnyák, gondot nem okozott, inkább velem volt a baj. Reggel nagyon bekajáltam, talán nem kellett volna, lehet, ezért savasodtam be. És hát az első meccs mindig nehéz. Hétfőn le kell győznöm a finn bunyóst, aki valójában orosz. Ő nem ismeretlen, egyszer már találkoztam vele Németországban, a Bundesligában, idegenben bokszoltam, akkor megosztott pontozással kikaptam. De legyőzhető, azon leszek, hogy győzzek.

Ez volt délután, az esti műsorban először Tarnóczy Tamara lépett szorítóba, és a fiatal, tapasztalatlan magyar lány – bár derekasan küzdött – alulmaradt a rutinosabb spanyol María Gonzálezzel szemben, egyhangú pontozással.

A másik szombati magyar lány, a könnyűsúlyú Pribojszki Kata ellenben hatalmasat küzdött, és 3-2-es pontozással felülmúlta a holland Chelsey Heijnen, a korábbi kisváltósúlyú ifjúsági Európa-bajnokot.

– Egy kicsit a magyar női boksz becsületéért is küzdöttem, mert voltak olyanok, akik a torna előtt azt mondták, mi, lányok, egyetlen meccset sem fogunk nyerni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a 27 éves soproni hölgy, Egresits Tamás tanítványa. – Hát én erre akartam rácáfolni, és sikerült is. Nem volt könnyű, de az első két menetben koncentrált, összeszedett tudtam maradni. A harmadik menetre – mivel nem tudtuk a pontozás állását – úgy mentem ki, hogy mindent beleadok, mert éreztem, nagyon szoros az állás. Utólag kiderült, az első két menetnek köszönhettem a győzelmet. Izgultam, hogy melyikünk kezét emelik fel, szerencsére az enyémet...

Ennél szorosabb nem is lehetett volna, a kanadai, az amerikai és az argentin pontozó 29:28-ra Pribojszkit látta jobbnak, az ausztrál és a kazah 29:28-ra a hollandot.

– Úgy tűnik, a pontozók végre nem azt nézik, mi van a mezünkre írva, hanem azt, hogy mi történik a szorítóban. A legutóbbi Európa-bajnokságon már a kárvallottja voltam a pontozói csalásnak, most szerencsére nem ez történt. Kedd este a spanyol Melissa Gonzálezzel találkozom, őt ismerem, egyszer már az edzőtáborban kesztyűztem vele, legyőzhető. Mivel sokan vagyunk a súlycsoportban, még kettőt kell nyernem a kvótáért, de nem baj, ez a tervem.

A szombati eredmények és a vasárnapi program:

Szombat:

51 kg: María González (spanyol)–Tarnóczy Tamara p. gy. 5-0

57 kg: Gálos Roland–Alen Rahimic (bosnyák) p. gy. 3-2

60 kg: Ribojszki Kata–Chelsey Heijnen (holland) p. gy. 3-2

Következő ellenfelek:

60 kg: Pribojszki–Melissa González (spanyol) kedd esti program

57 kg: Gálos Roland–Arslan Khataev (finn) hétfő esti program

Vasárnapi program:

63 kg: Fodor Milán–Szemjon Kamanyin (észt) vasárnap délután

81 kg: Tallósi Péter–Liridon Nuha (svéd) vasárnap délután

91 kg: Hámosi Ádám–Narek Manaszjan (örmény) vasárnap este

57 kg: Szűcs Szabina–Claudia Nechita (román) vasárnap délután

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.